Persimmon-puusta valmistettu draiveri oli pitkään parasta mitä saatavilla on. Nykymailoihin verrattuna sen suorituskyky on vaatimaton. Kuva: Getty Images
Välineet |
11.5.2018

Muistatko persimmon-puut ja balata-pallot? – vanhan liiton välineet jäivät testissä nykyvehkeiden jalkoihin

Pro V1 ja moderni nykydraiveri olivat liian kova pala klassikkovempeleille. Mutta kumpi vaikutti lentomatkaan enemmän, maila vai pallo?

Persimmon-puusta tehdyt mailat ovat jääneet jo hyvän aikaa sitten historiaan. Samoin on käynyt myös balata-pallolle. Miten nuo kaksi välinettä pärjäävät nykyaikaisille manttelinperijöilleen?

Ennen oli mailat puuta ja pallot balataa. Nykyään ”puumailat” sisältävät pitkälle vietyä teknologiaa, joka kehittyy koko ajan. Samoin on asian laita myös pallojen kanssa.

Brittiläinen golfvalmentaja Jonathan Yarwood teki testin, jossa hän vertasi lyöntitutkan lukemia vanhojen ja uusien välineiden välillä. Kilpakumppaneiksi hän valitsi persimmonista tehdyn puumailan ja balata-pallon sekä uuden draiverin ja Titleistin ProV1 -pallon. Yarwood itse kuvasi, kun yksi hänen valmennettavistaan testasi uutta ja vanhaa koulukuntaa. Videon testistä Yarwood julkaisi Twitterissä.

Erot uuden ja vanhan välillä olivat valtavia. Persimmon-puulla pamautettu balata-pallo lensi ilmassa 213 metriä kokonaismatkan ollessa 222 metriä.

Uudella draiverilla tykitetty huippupallo lensi ilmassa 261 metriä ja kokonaisuudessaan 279 metriä.

Kuten olettaa saattaa, pallon lähtönopeus ja mailanpään nopeus olivat uusilla välineillä selkeästi kovemmat. Merkittävä eroavaisuus on myös pallon pyörimisnopeudella, joka uusilla välineillä oli yli 2000 kierrosta minuutissa pienempi.

Yarwoodin masinoima testi aiheutti runsaasti keskustelua Twitterissä. Muun muassa ET-pelaaja Eddie Pepperell sanoi vihaavansa samankaltaisia testejä ja totesi, että sama kuin vertaisi vanhaa ja uutta ferraria.

Osa kyseenalaisti vanhan balata-pallon menettäneen vuosien saatossa ominaisuuksiaan, ja persimmon-puun lyhyemmän varren vaikuttavan testiin. Yarwood myönsi molempien olevan totta, mutta kehoitti samaan hengenvetoon olla ottamatta testiä liian vakavasti.

Yarwoodin testausasemalla hauskanpito ei jäänyt kuitenkaan vielä tähän. Toisessa testissä sama pelaaja löi persimmon-puulla ProV1:tä ja uudella draiverilla vanhaa balata-palloa.

ProV1 lensi legendaarisella mailalla lyötynä 264 metrin lukemiin. Uusi draiveri ”lennätti” balata-pallon 241 metriin. Avauslyöntien keskipituuden kasvu näyttää siis ainakin tämän pikatestin valossa olevan enemmän pallo- kuin mailateknologian ansiota.

Persimmon-puut ja balata-pallot katosivat golfkentiltä 1990-luvun alun jälkeen. Kuten Yarwoodin testistäkin käy ilmi, kasari tai ysäri ei taida tehdä paluuta golfiin, ainakaan välineiden muodossa.

Teksti: Krister Jalonen

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.