Callawayn Epic-sarjan mailat ovat  kuuluneet tällä kaudella monen golfliikkeen menestystuotteisiin. Kuva: Golf Center Oy
Välineet |
27.8.2017

Golfliikkeet voimalla alennusmyynteihin

Golf Balance, Golf Center ja Golf Sky aloittivat tällä viikolla myymälöissään ja verkkokaupassa tehokampanjan. Myös kenttien shopeissa on jo käynnistelty syysmyyntejä ainakin joidenkin tuoteryhmien osalta.

Pääkaupunkiseudun isot golfliikkeet ovat ilahduttaneet tällä viikolla golfin harrastajia käynnistämällä kenties suurimman alennusmyyntikampanjan kuin koskaan aikaisemmin vastaavana aikana.

Alennusmyynnit kestävät liikkeestä riippuen vajaasta viikosta noin kahteen viikkoon. Suurin osa tuotteista myydään syksyn uutuuksia lukuun ottamatta 40 prosentin alennuksella.

”Elokuun alennusmyynnit ovat käynnistyneet odotetun vilkkaasti, ja liikkeissämme on ollut hyvä meininki. Taitaa olla jo 15. vuosi, kun järjestämme näitä ystävämyyntejä”, Golf Balancen osakas Tommi Mäkinen sanoo.

Golf Balancen ystävämyynnit on pidetty tyypillisesti lokakuun loppupuolella, eli kampanja on nyt pari kuukautta etuajassa. Mistä moinen varaslähtö ajankohtaan, jossa jotkut viettävät vielä kesälomiaan?

”Tässä on hieman vilkuiltava ympärilleen, mitä kilpailevat liikkeet tekevät. Jos joku käynnistää isot alennusmyynnit, ei voi vain jäädä sivusta seuraamaan.”

Sadeasuilla on sattuneesta syystä riittänyt tällä kaudella kysyntää.

Golf Balancen liikevaihto pysytteli kolme vuotta samoissa lukemissa, kunnes se nousi viime vuonna 6,7 miljoonaan euroon.

”Liikevaihtomme tulee nousemaan myös tänä vuonna vuonna jonkun verran. Yksi siihen vaikuttavista tekijöistä on kasvanut verkkomyynti.”

”Olemme hyvillämme myös pitkäaikaisesta, tänä vuonna pääyhteistyökumppanuudeksi syventyneestä yhteistyöstä Suomen Golfliiton kanssa. Se on meille tärkeä, ja haluamme tällä tavalla olla mukana tukemassa golfharrastuksen kehittymistä Suomessa.”

Kauden myyntihiteistä Mäkinen mainitsee valtamerkkien vuoden 2017 draiverit, joita kaikkia hän pitää onnistuneina tuotteina. Lista jatkuu muun muassa etäisyysmittareilla, GPS-kelloilla ja Oakleyn aurinkolaseilla.

”Sadeasuilla on sattuneesta syystä riittänyt tällä kaudella kysyntää. Niiden joukosta Cross ja Galvin Green ovat erottuneet tavallista paremmin.”

Pallomyynti kattaa Golf Balancen koko vuotuisesta liikevaihdosta noin kymmenen prosenttia. Kuva: Jonas Grönqvist

”Toivon, että golfkausi jatkuu vielä pitkälle syksyyn, jotta asiakkaat pääsevät testaamaan uusia varusteitaan. Tarjontaa pääkaupunkiseudulla riittää ja nyt on todellakin golfarin markkinat”, Mäkinen toteaa.

Golf Balance Oy:n osakekanta on tasaisesti kolmen osakkaan hallussa. Mäkisellä, Vesa Tikkasella (toimitusjohtaja) ja Toni Järvisellä on 33,3 prosentin tasasuuruinen osuus yhtiön osakkeista.

Voin aivan hyvin omistaa toisen yhtiön osakkeita, vaikka teen töitä kilpailevassa yrityksessä.

Tilanteen tekee kuitenkin hieman erikoiseksi se, että Järvinen työskentelee tätä nykyä Vantaan Tammistoon keväällä ison myymälän avanneen Golf Skyn palkkalistoilla.

”Ihmiset vaihtavat työpaikkaa ja hakeutuvat uusiin haasteisiin, ei tämä sen ihmeellisempää ole”, Mäkinen toteaa.

Ei liene kuitenkaan tavallista, että ison osan kilpailevasta yrityksestä omistava henkilö tekee töitä samoista asiakkaista taistelevan firman leivissä.

Järvinen ei näe asiassa ristiriitaa.

”Voin aivan hyvin omistaa toisen yhtiön osakkeita, vaikka teen töitä kilpailevassa yrityksessä. En kuitenkaan elä Golf Balancen osingoilla”, hän sanoo.

Osakkeensa Järvinen on valmis myymään, kunhan vain sopiva ostaja ilmaantuu. Golf Skyn Tammiston liikkeen vastaavana toimiva Järvinen lienee Golfpisteen käsityksen mukaan tarjonnut osakkeitaan Mäkiselle ja Tikkaselle, mutta hinnasta ei ole päästy yksimielisyyteen.

Järvinen kertoo, ettei hänellä ollut varsinainen tarkoitus jäädä alalle Golf Balancesta lähtiessään, mutta sai omien sanojensa mukaan Golf Skyn toimitusjohtajalta Mikko Asoselta pari kuukautta myöhemmin tarjouksen, josta ei voinut kieltäytyä.

Golf Sky on niin ikään mukana elokuun alennusriehassa Sky Days III -kampanjallaan. Järvinen mainitsee, että asiakkaat ovat ottaneet neljännesvuoden Tammistossa toimineen tulokkaan ilahduttavasti vastaan.

Golf Centerin putterivalikoimasta luulisi löytyvän sopiva vaihtoehto kriittisimmällekin harrastajalle. Kuva: Golf Center Oy

Golf Centerin omistajiin kuuluva Panu Parviainen kertoo, että yritys on saanut ruotsalaiselta Dormy-golfliikeketjulta vaikutteita omiin kampanjoihinsa ja alennusmyyntien ajoituksiin.

”On ihan normaalia ja odotettua, että pääkaupunkiseudun isot liikkeet pitävät samanaikaisesti alennusmyyntejään. Aikaiset alennusmyynnit sopivat meille hyvin, säpinää pitää olla”, hän sanoo.

Kun Golf Sky laajensi toimintaansa Tampereelta Vantaalle, oli odotettavissa, että se haluaa muistuttaa olemassaolostaan määrätietoisella markkinoinnilla.

”Olen katsellut asioita golfkauppiaan silmin 24 vuotta, ja nyt eletään yhdenlaista murrosta. Toimijoita on tullut ja mennyt. Yleensä uudella liikkeellä menee kolmisen vuotta, ennen kuin sillä on riittävän vakiintunut asiakaskunta.”

Hyvä, että verkkokauppaostoksiin käytetty raha jää yhä useammin kotimaahan.

Parviainen on Mäkisen tavoin hyvillään verkkokaupan kasvaneesta osuudesta yrityksensä toiminnassa. Se tuottaa hänen mukaansa tätä nykyä merkittävän osuuden Golf Centerin liikevaihdosta.

”Kuluttajat ostivat aikaisemmin paljon ulkomaalaisista verkkokaupoista. Ne ovat nykyään Suomessa hyvällä tasolla, ja tuovat mukavasti lisämarkkinaa. Hyvä, että verkkokauppaostoksiin käytetty raha jää yhä useammin kotimaahan.”

Viime vuonna avattu Tapiolan liike on osoittautunut Parviaisen mukaan menestykseksi.

”Tapiola oli onnistunut ratkaisu. Se täytti tai oikeastaan ylitti meidän haaveet, visioidessamme kymmenen vuotta sitten ihanteellista golfliikettä.”

Golf Centerin Tapiolan liikkeen mailamitoitusstudioilla voi lyödä palloja suoraan ulos rangelle. Kuva: Golf Center Oy

”Halusimme liikkeen, josta pääsee lyömään sisältä suoraan ulos rangelle ja jossa on mailamitoitusstudiot. Bonuksena tulivat yläkerrassa toimiva Tapiola Golfin klubiravintola sekä runsaat pysäköintitilat liikkeen välittömässä läheisyydessä.”

Parviainen sanoo, että viime vuoden myyntiä on hieman vaikea verrata tähän vuoteen, koska noin 4,5 miljoonan euron liikevaihdolla operoivalla Golf Centerillä oli Lauttasaaren myymlän lopetusmyynnin vuoksi kolme liikettä yhtä aikaa toiminnassa.

”Tämän vuoden myynti on kuitenkin jonkun verran viime vuotta edellä.”

Keskustelun kääntyessä kauden kiinnostivimpiin tuotteisiin.

Minun silmissäni tulevaisuuden shopit ovat toisenlaisia.

”Palloissa mielenkiintoinen hitti on ollut TaylorMaden TP5, joka löi läpi premium-pallojen myynnissä. Odysseyn O-Works-puttereita on mennyt hyvin, ja mielenkiintoista on, että siitä tulee vielä uutuusversio Red lähiaikoina. Puumailoista Callawayn Epic-sarja on kaikkinensa myynyt erittäin hyvin.”

”Kelloista uusi Garmin S60 on myynyt vilkkaasti ja yli odotusten, myös Pingin tuore G400-sarja kiinnostaa paljon mitoituksiin tulijoita.”

”Operaatio Tapiolan” jälkeen Golf Centerillä on jälleen aikaa miettiä seuraavia kuvioita. Sen tarkemmin Parvainen ei lähde avaamaan, mistä voisi olla kysymys. Ainakaan golfkenttien shopien valloittaminen ei tunnu tässä vaiheessa kiinnostavimmalta asialta.

”Tätäkin täytyy toki miettiä, mutta nykyisellä konseptilla emme lähde mukaan. Minun silmissäni tulevaisuuden shopit ovat toisenlaisia. Niissä voisi myyntinäyttelyn ohella olla saatavana lähinnä perustarvikkeita. Muut tuotteet tilattaisiin verkko-ostoksina”, hän pohtii.

Pete Partanen on luotsannut TarinaGolfin shopia viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien. Kuva: Golf-Funny Oy

Alennusmyynnit ovat meneillään myös Siilinjärvellä sijaitsevassa KauppaTarinassa.

”Onhan ne lattiat saatava tyhjäksi, kun toiminta täällä kentän shopissa ei ole ympärivuotista”, TarinaGolfin tiloissa sijaitsevaa liikettä pyörittävä Pete Partanen sanoo.

Kauden 2017 tuotteita myydään KauppaTarinassa tällä hetkellä 25–50 prosentin alennuksella.

”Ihmiset alkavat odottaa alennusmyyntejä heinäkuun lopulla, vaikka usein ohjeistan, ettei välttämättä kannata odottaa sinne saakka. Valikoimat ovat luonnollisesti ydinkesällä paremmat kuin syksyn lähestyessä.”

Jos jossain myydään Eccon kenkiä 10–15 euroa halvemmalla, eivät meidän asiakkaat lähde niiden perään.

Partanen kertoo, että mailafittaukset pyörivät koko ajan normaalisti, mikä samalla venyttää kuumaa sesonkia. Myös loppukesän uudet lanseeraukset jatkavat kautta mukavasti.

”Joskus sitä ajattelee koulujen alkaessa, että tässäkö se nyt sitten oli. Mutta sitten tulee isojakin kauppoja pitkin syksyä. Eilenkin myin Mizunon rautasetin ja fittasin Pingin raudat toiselle asiakkaalle. Koko ajan on tilauskirjassa toimitettavaa tavaraa.”

Pääkaupunkiseudun isojen kivijalkaliikkeiden reaktiot vaikuttavat myös maakunnissa olevien shopien hintatasoon. Partanen luottaa kuitenkin vanhaan valttikorttiin.

”Kyllä palvelu pitää aina pintansa. Jos jossain myydään Eccon kenkiä 10–15 euroa halvemmalla, eivät meidän asiakkaat lähde niiden perään.”

Eccon Biom Hybrid -kengät ovat tehneet hyvin kauppansa Pete Partasen golfshopissa. Kuva: Ecco Golf

KauppaTarinalla on Partasen mukaan hyvä maine myös vieraspelaajien keskuudessa. Se perustuu joustavan ja lupsakan palvelun ohella hyvään tuotevalikoimaan, sekä hintaan, joka on hyvä sekä asiakkaalle että kauppiaalle.

”Touko- ja kesäkuu olivat tällä kaudella myynnillisesti heikompia, mutta heinäkuu vastaavasti kaikkien aikojen paras. Monet budjetoivat ennätyksellisesti viime kuussa lomarahojaan golfhankintoihin.”

Viime vuoteen verrattuna Partanen arvelee myynnin olevan samoissa. Heinäkuun loppuun mennessä oli pientä kasvua, mutta hieman rauhallisempi elokuu on vähän tasoittanut tilannetta.

Palkitsen ahkeruuteni off-seasonilla matkustelemalla.

KauppaTarinan suosikkituotteita ovat kaudella 2017 olleet Eccon Biom Hybrid -kengät, Bridgestonen e6-pallot, Pingin G400-draiverit sekä työntökärryt. Pingin, Mizunon ja Titleistin rautoja on mennyt myös hyvin.

”Tekstiileistä Galvin Green, Abacus ja Daily Sports ovat meillä vahvoja.”

Kaudelle 2018 suunnatuista uutuuksista hyvää menekkiä hän odottaa Eccon uudelta kenkämallistolta, Titleistin raudoilta, wedgeltä ja hybrdiltä, Mizunon MP-18-raudoilta sekä uudelta Bridgestonen tour-pallolta. Pingin G400- sarjan puumailat voi jo melkein nyt ennustaa myyntihitiksi.

”Nopeasti ja työntäyteisesti on tämäkin kausi vierähtänyt. Palkitsen ahkeruuteni off-seasonilla matkustelemalla sekä perheen että kavereiden kanssa bägi, sukset ja maastopyörä mukaan pakattuna.”

Golf Balatan valikoimat ovat edustavat suomalaisten golfkenttäshopien aatelia. Kuva: Golf Balata

Lakeside Golfissa 13 vuotta toimineen Golf Balatan reviiri laajeni tällä kaudella. Yritys oli jo aiemmin myynyt Nokia River Golfissa bägejä, kenkiä ja mailoja, mutta NRG:n shop siirtyi tänä vuonna kokonaan sen hallintaan.

Riverissä myyntiluvut luonnollisesti nousivat edellisvuoteen verrattuna, mutta Golf Balatan varsinaisessa tukikohdassa, Lakeside Golfissa, mennään kauppias Petri Pelttarin mukaan samassa tahdissa vuoden 2016 kanssa.

”Liikevaihtomme on käsitykseni mukaan tänäkin vuonna suurin Suomen kaikki golfkenttien shopit huomioiden. Näin on ollut jo toimintamme alkuvuosista lähtien”, Pelttari sanoo.

Olemme myös Suomen suurin käytettyjen mailojen myyjä.

Golf Balatalla on Lakesidessä kotimaisen mittapuun mukaan varsin runsaat shop-valikoimat. Callawayn välineiden osalta se on jopa maan kolmen parhaan myyjän joukossa, pääkaupunkiseudun isot kivijalkaliikkeet mukaan luettuna.

”Sastamalassa on vieraillut näiden vuosien aikana välinepuolen myyntijohtajia viiden valtamerkin Euroopan yksiköistä. Se osaltaan kertoo, että olemme onnistuneet jossakin – ainakin herättämään mielenkiintoa.”

Lakeside Golfin myymälätilat ovat volyymiin nähden varsin kompaktit – noin sata neliötä -, mutta järkevällä asettelulla pinta-ala riittää mainiosti.

Lisäksi Golf Balatalla on vanhassa kartanorakennuksessa käytettyjen mailojen myyntipiste.

”Meillä käytettyjen mailojen myynti muodostaa merkittävän osan liikevaihdosta, pärjäämme sen avulla hyvin nettikaupalle. Olemme myös Suomen suurin käytettyjen mailojen myyjä.”

Kaksikerroksisen myymälän tekstiilit löytyvät yläkerrasta. Kuva: Golf Balata

Pelttarin mukaan joillekin shopeille käytetyt mailat ovat kuin punainen vaate, mutta Golf Balatassa niistä saa varsin mukavan hyvityshinnan. Tämän ovat hänen mukaansa huomanneet myös pääkaupunkiseudulla asuvat harrastajat, jotka tekevät Lakesidessä paljon vaihtokauppoja.

”Myymme käytettyjä hyvin pienellä katteella eteenpäin. Sillä tavalla tämä toimii.”

Kehnot kesäsäät näkyivät Golf Balatassa siinä, että tekstiilikauppa ei sujunut odotusten mukaisesti. Siksi kauden 2017 vaatteita on jo jonkun aikaa myyty 50 prosentin alennuksella. Isompaa syysmyyntiä saadaan vielä odottaa, eikä Pelttari ole vielä edes päättänyt sen alkamisajankohdasta.

Kauppiaspariskunta Petri ja Maarit Pelttari pistävät syysmyynneissä ja seuraavan vuoden kevätmyynneissä edellisen kauden tuotteet tuotteet tehokkaasti kiertoon. He lupaavat, että uuden kauden alkaessa hyllyistä ei löydy ainuttakaan edellisen sesongin tuotetta.

Itselläni on isoja odotuksia ainakin Titleistin 718 AP3:sta kohtaan.

”Kauden menestystuotteiden listalle nostan Callawayn Epic-draiverin ja -väyläpuut, Phil Mickelsonin isolapaiset Callaway-wedget, TaylorMaden Spider Red – ja Black -putterit sekä Cobran tasapituiset raudat, joita olemme myyneet noin 40 settiä.”

Tekstiileistä asiakkaiden suosikkeja ovat tänä vuonna Lakesiden ja Riverin shopeissa olleet Niken, Abacusin, Röhnischin ja Peter Millarin tuotteet.

”Tulevan kauden uutuuksia odottelemme suurella mielenkiinnolla. Itselläni on isoja odotuksia ainakin Titleistin 718 AP3:sta kohtaan. AP1 ja AP2 eivät ole muuttuneet olennaisesti kymmeneen vuoteen, mutta uusi malli näyttää pitkästa aikaa erilaiselta. Aiemmin tänä vuonna lanseerattu Pingin G400-sarja on jo nyt ja lienee myös ensi kaudella kova juttu.”

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.