23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Custom-fit tuli jäädäkseen – jo puolet raudoista myydään mailamitoituksen kautta

Golf Centerissä on käytössä kolme custom-fit-studiota. Kuva: Golf Center

Isoissa golfliikkeissä on kiireisimpänä aikana mailaekspertille viikon jono.

Yhä suurempi osa golfin harrastajista välttää ostamasta mailojaan suoraan kaupan hyllystä. Tämä on odotettu suuntaus, sillä lajin isot erikoisliikkeet ovat satsanneet viime aikoina huomattavasti mailojen custom-fit-palveluun.

Pääkaupunkiseudulla toimivassa Golf Balancessa arviolta jo noin 50 prosenttia rautamailojen ostajista on tehnyt hankintapäätöksensä hyödynnettyään ensin liikkeen mailamitoitusta.

Custom-fit ollut Suomessa merkittävässä roolissa kolme-neljä vuotta, ja sen suosio lisääntyy Golf Balancen maila-asiantuntijan Henri Pyykölän mukaan koko ajan.

Ilmiö on maailmanlaajuinen, mikä on saanut väline- ja laitevalmistajat kiinnostumaan entistä enemmän mitoituksen tarjoamista mahdollisuuksista.

”Brändeillä on yhä enemmän tarjolla erilaisia lapavaihtoehtoja. Suurimmillaan lähes kymmenen, kuten esimerkiksi Mizunolla ja Callawaylla. Samalla jäykkyydellä olevia varsiakin voi löytyä joltain valmistajalta 15 kappaletta ja tarjonta vain kasvaa”, Pyykölä kertoo.

Tämä tarkoittaa sitä, että custom-fit-asiantuntijan on oltava entistä paremmin selvillä siitä, millaisista materiaaleista maila on valmistettu. Samalla liikkeen oma testaaminen lisääntyy, jotta asiantuntijat ymmärtäisivät enemmän erilaisten mailojen ja materiaalien tuntumasta.

TrackManin ja muiden analysaattoreiden tutkat ovat niin ikään kehittyneet vauhdilla. Ne kertovat tarkkaa dataa osumahetkestä ja lyönnin kaaresta.

Erilaisten lapavaihtoehtojen määrä on kasvanut hurjasti. Kuva: Getty Images

”Jatkuvasti lisätään uusia parametrejä. Tulevaisuudessa laite osaa informoida tarkemmin, mitä koko svingiliikkeen aikana tapahtuu. Tulossa ovat myös painematot, jotka kertovat olennaisen tiedon pelaajan painonsiirrosta lyönnin aikana.”

Pyykölän mielestä jokaisen harrastajan kannattaisi jo alkuun päästyään käydä custom-fit-testaajan luona. Ennen mailamitoituksen aikakautta ostopäätökset tehtiin kokeilujen jälkeen mututuntumalla.

”Tähän ei enää kannata ryhtyä. Kaikesta omaan lyöntiin liittyvästä on tarjolla sen verran faktaa, että jokaiselle löytyy varmasti omaan peliin sopivimmat välineet. Aloittelijankaan ei pitäisi käyttää aloittelijan settiä kuin green cardiin saakka, jotta oma peli kehittyisi mahdollisimman suotuisasti.”

Pyykölä seuraa silmä tarkkana välinekehitystä, ja uusiempien innovaatioiden joukossa on tulossa jotain mielenkiintoista varsiteollisuudelta.

Puita testataan enemmän kuin rautoja, koska ensin mainitut tuottavat harrastajille enemmän ongelmia kuin raudat.

”Nippon on kehittänyt lähinnä hybridejä ja utility-mailoja ajatellen varren, joka koostuu grafiitin ja teräksen yhdistelmästä. SteelFiberiltä löytyy samalla ajatuksella tehty Aerotech-varsi, jota Titleist ja Callaway ovat käyttäneet.”

Näillä on vielä varsin korkea hinta, minkä vuoksi grafiitti- ja teräsvarren yhdistelmän odotetaan yleistyvän hiljalleen vuosikymmenen kuluessa.

Yhdellä asiantuntijalla käy viikossa kymmeniäkin mailamitoitusasiakkaita. Kiivassa tahdissa ekspertin on muistettava pitää myös omasta kunnosta huolta. Kuva: Getty Images

Golf Centerissä työskentelevä Christoffer Reingoldt sanoo, että yhä useampi asiakas haluaa testata mailamitoituksessa koko bägin sisällön ennen hankintoja saadakseen mahdollisimman toimivan, kaikki osa-alueet kattavan kokonaisuuden.

”Yksittäisistä kategorioista putteri-fittaus on kasvanut nopeasti. Puita testataan enemmän kuin rautoja, koska ensin mainitut tuottavat harrastajille enemmän ongelmia kuin raudat. Pitkät avaukset ja väylälyönnit ovat monelle golfarille tärkeämpiä kuin rautapeli.”

Custom-fit-osaajista ei Golf Centerissä ole pulaa, sillä mailamitoitukseen on liikkeessä perehtynyt kuusi henkilöä, joista kolme syvällisemmin. Kolme studiota ovat ahkerassa käytössä ja kiireisimpänä aikana custom-fitiin on viikon jono.

Lentorata on kaikista selvin ja pelaajalle kaikista näkyvin elementti, johon voidaan tehdä muutoksia sopivalla varrella ja lavalla.

Mailamitoituspalvelu kiinnostaa enemmän miehiä kuin naisia.

”Meillä tyypillisin asiakas on 30–50-vuotias mies, jolla on suunnilleen kahdenkympin tasoitus. Tavoitteena on tehdä tätä niin tunnetuksi harrastajille, että tyypillisintä asiakasta ei olisi enää helppo määrittää.”

Suurempi haaste on poistaa harrastajien keskuudesta pinttynyt käsitys, että mailamitoituksen kautta hankitut mailat olisivat kalliimpia kuin suoraan hyllystä valitut. Custom-fit-palvelulla on toki oma hintansa, mutta esimerkiksi Golf Centerin yhden tai useamman mailan 50–75 euroa maksava mitoitus hyvitetään täysimääräisenä mailaostoksesta.

Itselle sopivin mailanvarsi selviää aukottomasti custom-fit-studiossa. Tapiolan liikkeessä valintojaan pääsee kokeilemaan lyömällä sisätiloista suoraan rangelle. Kuva: Golf Center

Miten custom-fit sitten konkreettisesti voi auttaa pelaajaa?

”Lentorata on kaikista selvin ja pelaajalle kaikista näkyvin elementti, johon voidaan tehdä muutoksia sopivalla varrella ja lavalla. Välineellä on iso merkitys, kun halutaan hieman matalampaa tai korkeampaa kaarta pallonlentoon. Samalla osastolle kuuluvat myös pituus ja tarkkuus”, Pyykölä sanoo.

Oma lukunsa on pelaajan raajat, mutta harva tietää, kuuluuko omien käsiensä, jalkojensa ja selkänsä pituuden osalta ”standardiluokkaan” tai johonkin muuhun. Pitkäkään golfari ei tarvitse ylipitkiä rautoja, jos hänellä pitkät kädet. Tällaisessa tapauksessa sopivan lie-kulman löytäminen on yleensä oikea ratkaisu.

”Toisinaan 20–30 vuotta jäykkiä varsia mailoissaan käyttäneelle pelaajalle tulee yllätyksenä, että hän saakin parhaat tulokset kevyemmillä ja pehmeämmillä varsilla. Usein käy niin, että kun ikää tulee, mailanpään vauhti hidastuu, ja jäykästä varresta alkaa olla lähinnä haittaa”, Reingoldt sanoo.

Yllätyksiä voi tuottaa sekin, että draiverissa varsi voi olla lapaa tärkeämpi elementti. Sopivalla varrella etsitään järkevät alakierteet ja samalla voidaan löytää mahdollisimman tarkasti myös sweet spot. Kukapa meistä ei haluaisi, että avaukset päätyvät säännöllisesti väylälle?

Entä sitten toinen toistaan pitkälyöntisemmät draiverit, onko jollain tai joillain valmistajalla sellainen viisastenkivi, jolla tuotetaan aina vähän pidemmälle palloa lennättäviä avausmailoja muihin merkkeihin verrattuna? Pyykölän mielestä ei ole.

”Mitä lapoihin tulee, isojen valmistajien draivereissa ei ole nimeksikään pituuseroa toisiinsa nähden. Välinepuolella kaikkein suurin hyöty pituuden näkökulmasta saadaan aikaan varsilla. Vain testaamalla voi tietää, mikä varsi itse kullekin parhaiten sopii. Siihen ei kannata etukäteen kiinnittää liikaa huomiota, mitä varressa lukee tai minkälaisia merkintöjä siinä on”, hän sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

    Bryson says:

    On tosi järkevää tehdä fittaus swingiin, joka ei ole kunnossa eikä paras tai sopivin pelaajalle. Laita ensin tempo ja rytmi kuntoon ja sitten mailanpään nopeuden maksimointi, edellyttäen, että ”one plane” periaate toimii. Ja jos voimankäyttö on kunnossa niin sitten fittaukseen. Golfissa ei ole oikotietä onneen. Mutta työ palkitaan.

    Jani2 says:

    KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

    Ainakin oma swingi vaihtelee päivän/viikon mukaan niin paljon että minulle ei olisi mitään hyötyä fittauksesta. Pitäisi käydä esim. Kerran viikossa 10 viikon ajan , jotta saataisiin keskiarvo. Sanoisin että isolle osalle klubipelaajista ei ole juurikaan hyötyä varusteiden jatkuvasta päivittämisestä. Mutta jos lompakossa riittää rahaa ja sille ei keksi muutakaan sijoituskohdetta niin antaa palaa, tärkeintä että siitä tulee iitselle hyvä fiilis.

    Night Driver says:

    Joillekin harrastajille mitoituksesta on enemmän hyötyä kun toisille johtuen mm. mitoista, kulmista, nopeudesta yms. Mutta pelitaidoilla/-vuosilla ei tarpeellisuuden kanssa ole juuri mitään tekemistä. Sopivista mailoista varmaan on jopa aloittelijoille suhteessa enemmän hyötyä. Toki mittavälineet maksavat joskus hieman enemmän kun ei pääse hyödyntämään huippualennuksia.

    Gripper says:

    Bryson mainitsee one plane periaatteen……. eihän semmoista ole koskaan edes ollut. Ehkäpä Ben Hoganin opus hieman valaisee asiaa ?

    KL1 says:

    One plane swing on yksi suurimmista harhoista, joita golfin harrastajille on koskaan myyty. Sen avulla on saatu aikaiseksi lukemattomia pahasti slaissaavia harrastajia.

    KL1 says:

    Jani2:lle ja Brysonille sanoisin sen verran, että oikeanlainen maila ei opeta pelaajalle oikeanlaista svingiä, mutta vääränlaisella mailalla ei ole toivoakaan oppia sitä. Pelkästään väärä lie-kulma aiheuttaa ongelmia, vääränlaisesta varresta puhumattakaan.