29.9.–6.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][17]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Callaway hyödynsi tekoälyä kaikissa uuden mallistonsa puumailoissa

hot-list-banner

Tekoälystä on muodostunut Callawayn teknologisen ajattelun koko ydin. Kuva: Callaway Golf

Yhtiö kertoo oppineensa enemmän tekoälystä hankkimansa supertietokoneen avulla.

Draiverit

Callaway kokeili vuosi sitten uusia rajoja esiteltyään Epic Flash -draiverin. Se oli ensimmäinen avausmaila, jonka valmistuksessa hyödynnettiin tekoälyä ja sen osa-alueisiin kuuluvaa koneoppimista. Yhtiön leirissä oltiin aikaansaannoksesta hyvillään, sillä Epic Flashista tuli vuoden 2019 myydyin draiverimalli.

Tämä teetti lisää onnistumisen paineita Callawayn insinööreille, jotka palasivat myöhemmin samana vuonna suunnittelupöydän ääreen luomaan edelleen tuotannossa pysyvälle Epicille seuraajaa. Lopputulemana oli tiistaina lanseerattu Mavrik, jonka valmistuksessa on korostettu odotetusti pituutta ja anteeksiantavuutta.

Callaway hankki uutuusdraiverinsa suunnittelua varten tehokkaamman supertietokoneen, jonka se katsoo opettaneen enemmän tekoälystä ja koneoppimisesta. Tämän avulla on saatu aikaan parannuksia lyöntipinnassa ja koko lavassa. Suunnittelussa on hyödynnetty merkin uutta Flash Face SS20 -arkkitehtuuria toteuttamaan draiverille ohuemman lyöntipinnan sekä laajemmalla alueella tuottavan suuremman pallonnopeuden.

Supertietokoneen kerrotaan ehdottaneen viikkojen ajan tuhansia virtuaalisia prototyyppejä, kunnes yksi valikoitu versio päätyi tuotantoon. Lavan ”monimutkaisuus” vaati iskunkestävämpää materiaalia. Tämän Callaway ratkaisi käyttämällä lyöntipinnan valmistuksessa ensimmäisen kerran FS2S titaania. Kyseessä on paitsi vahva, myös kevyt materiaali painaen kuusi grammaa vähemmän kuin perinteiset materiaalit.

Mavrikissa on käytetty Callawayn aiemmista draivereista tuttua Jailbreak-teknologiaa, mikä tarkoittaa kahta lyöntipinnan takana olevaa sisäistä pystypalkkia. Niiden tehtävänä on yhdistää pohja ja kruunu edistäen suurempaa pallonnopeutta. T2C-hiilikuitukruunu on merkin mukaan huomattavasti kevyempi kuin titaanikruunu. Säästynyttä painoa on voitu sijoittaa lavassa uudelleen, mikä on nostanut MOI-arvoa ja anteeksiantavuutta. Callaway kertoo hyödyntäneensä tekoalyä myös paremman äänen ja tunteen löytämisessä.

Ohuempi lyöntipinta tarjoaa laajemmalla alueella suuremman pallonnopeuden. Kuva: Callaway Golf

Lavan ulkoasu poikkeaa selvästi edeltäjästään. Muoto madaltuu edestä taakse ja kruunu on tasaisempi. Pohjaa on muotoiltu takaosassa hieman ylöspäin, jolloin takareuna on muodostunut korkeaksi. Samalla ilmanvastusta on saatu pienennettyä, mikä lisää mailanpään vauhtia. Lavan ulkoinen ja sisäinen painotus sisältää yhden viisigrammaisen liittimen, joka on sijoitettu pohjassa keskikohtaan. Sen tehtävänä on tuottaa keskivertospinniä ja maltillista draw-kierrettä.

Nostokulmat: 9, 10.5 ja 12 astetta (standardi)
Suositushinta: 549,00 euroa

Viiden edellisen vuoden tapaan yhtiön puumailojen Sub Zero -versio tarjoaa perusmallia matalamman spinnin ja korkeamman MOI-arvon. Hieman pienempilapaisessa (450 cc) versiossa on kaksi vaihdettavaa painoruuvia (14 grammaa ja 2 grammaa) edessä ja takana antaen haluttuja muutoksia laukaisukulmaan ja spinnin määrään. Sub Zero muodostaa neutraalimman lentoradan ja mailan lie-kulma on standardi- ja MAX-malleja hieman tasaisempi.

Nostokulmat: 9 ja 10.5 astetta (Sub Zero)
Suositushinta: 549,00 euroa

MAX-versio on tarkoitettu pelaajille, jotka kaipaavat lyönteihinsä enemmän pituutta ja vähemmän slaissia. Versiossa on malliston korkein MOI-arvo, suotuisin laukaisukulma ja suurimmat draw-kierre-ominaisuudet. Myös tässä lyöntipinnan laajalta alueelta vauhtia pallolle tarjoavan mallin pohjassa on kaksi vaihdettavaa painoruuvia lähellä kantaa ja takana keskellä. Kun painavampi ruuvi on kannassa, draiveri tuottaa eniten draw-kierrettä ja ollessaan takana keskellä, MOI-arvo on suurimmillaan.

Nostokulmat: 9, 10.5 ja 12 astetta (MAX)
Suositushinta; 549,00 euroa

Väyläpuut

Callaway julkaisi samanaikaisesti uudet ja merkin mukaan pitkälyöntisemmät väyläpuut, joiden valmistuksessa on käytetty ensimmäisen kerran tekoälyä. Flash Face SS20 -suunnittelu esiintyy myös väyläpuissa, joiden lyöntipinta on taottu teräksestä. Lyöntipinnan valmistuksessa on käytetty C300 maraging -terästä, joka on vahva ja hyvin iskuja kestävä materiaali. Tällä on suora yhteys pallonnopeuteen.

Tekoälyä on hyödynnetty myös Face Cupin parantelussa ja entuudestaan tuttu Jailbreak-teknologia vakauttaa pohjan ja kruunun, jotta kookkaan osuma-alueen lyöntipinta voisi toimia tehokkaammin. Uutta on sen sijaan pallonnopeutta edistävä progressiivinen etureunan geometria. Pohjasta löytyy yksi keskellä takaosassa oleva kiinteä paino, joka vie painopistettä alas ja taakse tuottaen korkean laukaisukulman ja laakean lentoradan.

Parempia pelaajia kiinnostavan Sub Zero -version tiukempi etureuna on valmistettu luomaan enemmän työstettävyyttä. Lavan pohjassa olevat kaksi vaihdettavaa painoa (14 grammaa ja 2 grammaa) tarjoavat pelivaraa laukaisukulman ja spinnin hienosäätöön.

Mavrik on Callawayn mukaan Epic Flash -mallistoa pitkälyöntisempi väyläpuu. Kuva: Callaway Golf

Isokokoisimman MAX-version pohjassa on niin ikään vaihdettavat painot, joiden tehtävänä helpottaa pallon nousua ja tuottaa draw-kierrettä. Maila on selvästi anteeksiantavampi kuin Epic Flash -väyläpuu, mikä ilmenee korkeampana MOI-arvona. Lyöntipintaa on laajennettu, minkä vuoksi kärjen ja kannan puolelle tulleet osumat antavat paremman lopputuloksen. Laskettu etureuna puolestaan toimii pelastajana lyöntipinnan alaosaan kohdistuneissa osumissa.

3+, 3, 4, 5 ja 7 (standardi)
3+, 3, 4 ja 5 (Sub Zero)
3+, 3, 5, Heavenwood, 7, 9 ja 11 (MAX)
Suositushinta: 329,00 euroa

Hybridit

Myös hybrideissä on hyödynnetty tekoälyn ohella Face Cup – ja Jailbreak-teknologiaa, päähuomion ollessa helppoudessa ja pituudessa. Lavan Flash Face -suunnittelu tarjoaa palloon enemmän nopeutta laajemmalla alueella. Mid-size-kokoisen lavan kärki on suorakulmainen ja lyöntipinnasta löytyy rautamailan kaltaiset urat. Matala painopiste ja korkea MOI-arvo edistävät mailan helppoutta. Pitkälyöntisimmille luvataan mittavilla par-kolmosilla ja par-viitosten kakkoslyönteihin enemmän potkua ja pallon pehmeämpää laskeutumista.

MAX-hybridi on standardiversiota isompi, ja syvemmällä oleva painopiste edistää laukaisukulmaa. Nostokulmavalikoima on kattava, minkä vuoksi isommalla tasoituksella pelaavat voivat korvata rautojaan aina seiskaan tai kahdeksikkoon saakka.

Callaway palasi Pro-version kohdalla väyläpuumaisempaan muotoiluun parempien pelaajien toiveesta. Kuva: Callaway Golf

Pro-versio on kooltaan pienempi ja lyöntipinta on matalampi, jolloin se muistuttaa olemukseltaan enemmän väyläpuuta kuin rautaa. Tähän muotoiluun Callaway kertoo palanneensa parempien pelaajien – mukaan lukien tour-pelaajat – pyynnöstä. Tasaisempi lie-kulma sekä neutraalimmat painopiste ja lentorata ovat enemmän tämän pelaajakunnan mieleen.

3H, 4H, 5H ja 6H (standardi)
3H, 4H, 5H, 6H, 7H ja 8H (MAX)
2H, 3H, 4H ja 5H (Pro)
Suositushinta; 269,00 euroa

Kaikki uutuudet saapuvat merkin jälleenmyyjille 23. tammikuuta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)