Bob Vokeylla ja hänen tiimillään on piirustuspöydillä ja testeissä jo uusia ja entistä parempia wedgejä.
Välineet |
16.5.2017

Bob Vokey – wedgeistään mies tunnetaan

Pelaajalle räätälöidyt wedget ja sopivat pallot luovat mahdollisuudet saada lähestymisiin samaa kontrollia kuin parhailla ammattilaisilla, julistaa alan maineikkain guru Bob Vokey.

Mailojen räätälöinti on tullut jäädäkseen golfvälinekaupan kivijalaksi. Draiverien ja rautojen osalta ”fittaus” on Trackmanin avulla lähes arkipäivää alan liikkeissä. Putterien kanssa työvälineen valinta räätälöimällä on myös kasvukäyrällä, vaikka tähän aiheeseen liittyy huomattavasti enemmän tunteella tehtyjä päätöksiä.

Swingmakersin Olli Pylkkönen (vas.), Titleistin Suomen edustaja Juha-Pekka Palamaa sekä Antti Salminen ( Swingmakers) vakuuttuivat Bob Vokeyn ammattitaidosta ja energisyydestä.

Montrealissa syntynyt Bob Vokey muutti Kaliforniaan 60-luvun puolivälissä golfvälinekauppiaaksi. 80-luvun puolivälissä hän siirtyi Taylor Maden palvelukseen, josta matka jatkui Foundersin kautta Titleistille.

”Opin jo ennen Titleistille tuloani tuntemaan suuren osan maailman huipuista. Se antoi hyvän pohjan ja keskusteluyhteyden wedgien suunnitteluun ja räätälöintiin. Luottamus on avainsana pelaajien työkaluja kehiteltäessä”, Vokey tietää.

Ammattilaispelaajilla wedgien testaaminen etenkin erikovuisia pohjia varten on monesti jatkuva prosessi.

”Kun minä tulin alalle 60-luvulla, valikoima oli kovin suppea ja wedget olivat ’selviytymismailoja’. Nyt ja tulevaisuudessa tulosta tehdään tulosta tarkoilla lähestymisillä, välineissä ei voi antaa muille tasoitusta”, Bob Vokey ruokkii hyvällä faktalla kuulijakuntaansa.

Titleistin wedget ovat olleet jo reilun 20 vuoden ajan Bob Vokeyn signeeraamia ja hänen nimeään kantavia.

Uusimmassa Vokey SM6 mallistossa on peräti 21 eri wedgeä. Pohjan muotoilun osalta vaihtoehtoja on viisi (F,M,S,K,L), bouncen (pohjan pyöreyden) osalta vaihtoehtoja neljästä 14:ään asteeseen.

Harrastajapelaajille wedgen fittaus on toistaiseksi jäänyt vielä lähtökuoppiin. Useat merkit, markkinajohtaja Titleist etunenässä, ovat kehitelleet demopäiviensä ja jälleenmyyjien koulutuksen avulla räätälöintiä.

”Tulossa on, näille löytyy selkeää tilaus. Fittaus on kuitenkin parasta suorittaa hyvällä nurmella. Meillä on suunnitteilla Vokey-malliston räätälöintejä kesällä rangella”, kertoo Kaliforniassa Bob Vokeyn koulutuksessa käynyt Golf Balancen välineasiantuntija Henri Pyykölä.

Kun Bob Vokey puhuu, häntä kuunnellaan tarkalla korvalla ympäri maailman.

Bob Vokey kiersi toukokuun alkupuolella Eurooppaa kouluttamassa kauppiaita tuotteittensa räätälöintiin. Suomalaisia jälleenmyyjiä oli kuulemassa gurun sanomaa Malmön kupeessa sijaitsevalla PGA of Sweden National-kentällä.

Bob Vokeyn kaavalla sopivan wedge-valikoiman löytämiseen:

1. Nykyisten välineiden mittaus ja lyöntitesti.

Tutkitaan pelaajan nykyinen wedgekalusto. Niiden lie-ja loftkulmat, varsien pituudet, pohjista ja lavasta palloon tulokulmat sekä osumakohdat.

Näiden sekä lyöntien perusteella haetaan optimaaliset arvot ja kulmat uusiin mailoihin.

”Liian usein pitching wedgen ja väliwedgen välinen ero on asteissa liian suuri ja täydellä lyönnillä maksimitoissa valtava eroa. Jos PW:ssa loft on 45 astetta, on perusteltua lähteä 50-asteisesta väliwedgesta ylöspäin”, Vokey muistuttaa.

Lyöntijälki kertoo wedgejä räätälöitäessä ammattimiehelle paljon lyönnin anatomiasta.

2. Pohjan muoto ja bounce

Lyöntitesti jossa verrataan lyöntijälkiä keskenään eri mailoilla ja etsitään sopivaa pohjan muotoa (grind) viidestä eri vaihtoehdosta sekä toimivaa pohjan pyöreyttä (bounce).

”Bounce on pelaajan ystävä. Turhan usein hyvät pelaajat hakevat ennakkoluuloisina mailaa jossa pyöreyttä on käyttötarkoitukseen nähden liian vähän”, Bob Vokey muistuttaa.

”Erittäin kovilla alustoilla pelattaessa maila, jossa on paljon pyöreyttä, voi olla hyvinkin vaikea yhteistyökumppani, vaikka se olisi täydellinen normaaliolosuhteissa”, antaa Henri Pyykölä esimerkin toiseen suuntaan.

Olisiko perfektionistilla sitten syytä jopa vaihtaa mailojaan kentän kovuuden mukaan?

”En ole tätä itse tehnyt, mutta Bob Vokey kertoi huippujen vaihtavan paljonkin mailojaan, mikäli pelataan kovalla tai erityisen pehmeällä alustalla”, pyörittelee Pyykölä hankalaa kysymystä.

3. Lyöntitesti lyhyemmiltä matkoilta ja bunkkerista.

Tuntuma mailaan ja suorituksiin lyhyemmiltä matkoilta ovat usein ratkaisevassa asemassa valintaa tehtäesssä.

Mailojen viimeistelyyn ja värimaailmaan on tuotu runsaasti lisää vaihtoehtoja.

”Tunne ja osumasta lähtevä ääni kertovat paljon lyöjälle sekä testaajalle. Mailan on lisäksi istuttava pelaajan käteen ja näytettävä hyvältä alkuasennossa”, Bob Vokey tähdentää.

Urien kulumalla huomattava merkitys spinniin

Wedget ovat ammattilaisilla golfbägin useimmin vaihdetut mailat. Perustelukin käy järkeen. Lyöntiroboteilla tehdyissä testeissä on aukottomasti huomattu, kuinka suuri ero uunituoreen ja 75 tai 125 kierrosta sekä harjoittelusessioita samassa suhteessa kokeneen mailan spinniominaisuuksissa on urien kuluessa.

Jos virheettömillä urilla varustetulla uudella mailalla lyöty pallo pysähtyy kovalla viheriöllä kolme metriä pomppujen ja rullien jälkeen, 75 kierroksen jälkeen pallo pysähtyy vasta 4,8 metrin kohdalla. 125 kierroksen jälkeen pallo löytyy jo 7,2 metrin päästä putoamiskohdastaan.

Wedge-setti uusiksi 2000 dollarilla

Bob Vokeyn suunnittelemat wedget ovat kaikilla maailman pääkiertueilla käytetyimmät lajissaan. Vokey kiertää edelleen suunnittelutyön ohella ympäri maailman kouluttamassa myyjiä ja seuraamassa huippujen pelejä pysyäkseen ajan hermolla.

Jordan Spiethia pidetään maailman parhaisiin kuuluvana wedgepelaajana. Bob Vokeyn listalla ykkösenä on Seve Ballesteros ennen Lee Trevinoa. Kuva: Getty Images

Hänen henkilökohtaisina asiakkainaan ovat käytännössä kaikki Titleistin kuumimmat tähdet. Vuosittain Vokey tekee noin 50 ammattipelaajien fittausta.

Myös tavalliset, mutta maksuvalmiit kuluttajat pääsevät Bob Vokeyn asiakkaiksi. Hän järjestää ”Vokey Experience”- päiviä, joissa asiakas saa noin kolmen tunnin mittaisen henkilökohtaisen fittauksen. Muutaman päivän sisällä Vokey valmistaa henkilökohtaisesti asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaiset kolme wedgeä. Hintaa varmasti ainutkertaiselle kokemukselle ja mailoille kertyy 2000 dollaria. Lompakon paksuudesta ja arvomaailmasta riippuen summa on huokea tai tyyris.

Bob Vokey sai jo lapsena isältään oppia käden taidoissa. Vaikka lupaava juniori ei innostunutkaan mittauttamaan kaikkea osaamistaan kisakentillä, muodostui mailojen suunnittelusta ja tekemisestä hänen intohimonsa.

”En malta jäädä eläkkeelle. Olen tehnyt yli 50 vuoden ajan golfin kautta asioita, jotka eivät millään muotoa tunnu työltä”, wedge-tuotantonsa kautta maailmankuulun brändin nimestään rakentanut Bob Vokey toteaa haastattelun lopuksi.

Bob Vokeysta laaja henkilökuva Golflehden numerossa 5/2017.

Teksti: Teemu Tyry

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Tilaa Golfpisteen maanantaisin ja perjantaisin lähetettävä uutiskirje, niin pysyt ajan tasalla golfalan ilmiöistä ja uutisista! Tilaa kirje syöttämällä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään.

Kommentit

Oma kommentti