Janne Lehto kävi kuulemassa kentänhoidon uusimpia tuulia Göteborgin konferenssissa. Kuva: Hirsala Golf
Kentät |
12.12.2017

Hirsalassa säästetään sähköä lämmönohjausjärjestelmällä

Kenttäyhtiön toimitusjohtaja Astrid Venäläinen uskoo, että hiljattain käyttöön otettu järjestelmä maksaa itsensä takaisin kahden vuoden kuluessa.

Ekologinen ajattelutapa yleistyy suomalaisilla golfklubeilla, joista muun muassa Joroisten Kartanogolf on saanut viime aikoina erityistä huomiota useilla ympäristöä säästävillä ratkaisuillaan.

Ensimmäisenä kotimaisena golfyhteisönä kansainvälisen GEO-ympäristösertifikaatin vuonna 2010 saanut Hirsala Golf kertoi vastikään ottaneensa käyttöön lämmönohjausjärjestelmän. Sen tehtävänä on seurata ja säätää automaattisesti kaikkien tilojen lämmönohjausta siten, että ylimääräisiltä kuluilta vältytään.

”Myyjä otti meihin yhteyttä, ja kiinnostuimme asiasta. Kolmikerroksisen klubitalon (2200 m2) lämmityksessä on omat haasteensa, joten arvelimme tuollaisen järjestelmän sopivan tänne”, Hirsala Golf Oy:n toimitusjohtaja Astrid Venäläinen sanoo.

Toimitusjohtajan mukaan huonekohtainen automatiikka tietää, milloin pitää lämmittää ja milloin säästää.

”Säästöä syntyy siten, että lämpöä pidetään yllä vain kuin tiloja käytetään. Siksi klubitalon lämpötila voidaan laskea yöaikaan pienemmäksi kuin päivällä.”

”Huoneen lämmitystä on esimerkiksi mahdollista pienentää päivän ajaksi ja määritellä, että vaikkapa kello 17 huoneessa tulee olla 21 astetta. Tämän perusteella lämmitys aloitetaan juuri oikeaan aikaan. Hyvä ominaisuus on sekin, että järjestelmää voidaan seurata ja säätää etänä.”

Datan perusteella lisääntyy ymmärrys kiinteistön energian kulutuksesta, jolloin voidaan reagoida, mikäli  jotkut huoneet kuluttavat sähköä tavallista enemmän.

Lämmönohjaus on Hirsalassa käytössä myös huoltohallissa ja kentänhoitajien sosiaalitiloissa. Erityisen hyvin Venäläinen odottaa järjestelmän tuovan säästöä talvikuukausina, jolloin tilojen lämmityksen tarve on varsin pientä.

”Olemme iloksemme laskeneet ensimmäisten käyttöviikkojen perusteella, että investointi voisi maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa.”

Hän ei halua sen koommin paljastaa, kuinka paljon järjestelmä tuli maksamaan kenttäyhtiölle. Neuvoteltu hinta on yksilökohtainen, ja tarjolla olevaan pakettiin kuuluu erilaisia kokonaisuuksia.

”Vuoden kuluttua meillä on paremmin vertailutietoa, minkälaista säästöä on saatu aikaan. Järjestelmä on myös helppokäyttöinen, itse ainakin uskon, että nämä saattavat yleistyä suomalaisilla golfklubeilla piankin.”

Venäläinen kertoo, että Hirsalan tekniikkaorientoitunut kenttämestari Janne Lehto on ollut innoissaan lämmönohjausjärjestelmästä. Hän tutkii lähes päivittäin sen tarjoamaa seurantagrafiikkaa, mikä samalla ohjaa laitteen hallinnasta vastaavaa järjestelmän optimaaliseen käyttöön.

Kuvat: Hirsala Golf

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.