23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Hirsalan kunto häikäisee

Kirkkonummella sijaitsevan kentän väylät ja viheriöt ovat saaneet keväällä omilta ja vierailta suitsutusta. Hirsalan avaamisesta tulee kesäkuun 11:s päivä kuluneeksi kymmenen vuotta.

Hirsalassa on putattu useana aiempanakin keväänä hyväkuntoisilla viheriöillä. Käynnistyneen kauden aikana kentältä on palannut suuri joukko pelaajia, joiden määritelmä on sisältänyt superlatiivin:

”Hirsala on Etelä-Suomen kentistä parhaassa kunnossa.”

Golfpisteen toimitus soitti asiasta kahdelle Hirsalassa edellisviikolla pelanneelle luotettavalle hevijuuserille, jotka ”vahvistivat” väittämän oikeellisuuden. Viheriöiden lisäksi myös väylät ovat vaikean talven ja kylmän kevään jäljiltä mainiossa kunnossa.

Janne Lehto on lisännyt viheriöiden ilmauksia ja hiekotuksia siirryttyään kenttämestariksi.Kuva: Esa Hukkanen.

Hirsalaan Mastersista Pauli Pesosen perässä tullut kenttämestari Jukka Silventoinen jäi eläkkeelle talvelle. Hänen tilalleen pestattiin Hirsalassa monta vuotta työskennellyt Janne Lehto, jolla on kenttätyöstä kokemusta myös Skotlannista sekä Australiasta.

”Kenttämestarin hommaan ilmoittautui oma-aloitteisesti puhelimitse runsaasti halukkaita. Janne Lehto oli kuitenkin näyttänyt osaamistaan ja motivaatiotaan monen vuoden ajan. Tuntui hyvältä ja turvalliselta antaa ohjat hänen käteensä”, kertoo toimitusjohtaja Astrid Venäläinen, joka oli jo kaudella 2006 itsekin rakentamassa Hirsalan kenttää.

”Olimme rakentamisen osalta aikataulusta myöhässä. Olin tehnyt työsopimuksen palvelupäällikön tehtävästä. Kun kenttä ei ollut pelikunnossa,  Pauli Pesonen ohjasi minut aluksi kentälle hommiin, jotta saisimme kiirehdittyä sen valmistumista. Se oli hyvin opettavainen kokemus. Tunnen pelialustamme anatomian melko tarkkaan, lihaksistokin tuli kuntoon”, Venäläinen muistelee.

Kierrosmäärien kasvu tavoitteena

Hirsalaa markkinoitiin osakkeita myytäessä lähes privaattikenttänä, jossa vieraspelaajien osuus jää pieneksi. Kun ensimmäiset kierrokset kesällä 2007 pelattiin, useimmat kokivat väylien reunoilta käynnistyneet perkaamattomat kaseikot ja kivikot turhankin vaikeiksi.

Jo muutaman vuoden ajan Hirsalassa on tehty töitä green fee pelaajien houkuttelemiseksi.

”Kovin paljon on edelleen liikkeellä uskomuksia, että meille on vaikeaa päästä pelaamaan. Tätä mörköä koetamme edelleen kaikin viestinnän keinoin ajaa pois”, Venäläinen jatkaa.

Kierroksia oli kaudella 2016 noin 17 000. Tavoite on nostaa luku päälle 20 000:n.

Normihinta kierrokselle on 60 euroa, runsaat tarjoukset ja paketit tekevät kentästä useissa tapauksissa tätä huokeamman.

Myös osakkaiden maksutaakkaa on onnistuttu vastikkeen osalta keventämään. Vuonna 2009 pelioikeutta kohden maksu oli 1250 euroa, alkaneella kaudella se on puristettu tasan tonniin. Pudotusta kahdeksassa vuodessa on siis 20 prosenttia.

Hirsalan ja Peuramaan fuusioneuvotteluiden kariuduttua Hirsalassa kehitetään entistä enemmän kentän palveluiden tarjoamista ulkopuolisille. Kuva: Esa Hukkanen

Kentän reuna-alueita on vuosittain raivattu pelikuntoisiksi. Lisäksi puustoa on karsittu. Hirsalassa avautuu useita upeita näkymiä tiiboksista ja väyliltä viheriölle. Vastaavasti korkeuserot ylöspäin ja muodokkaat viheriöt tekevät tuloksenteosta haastavaa. Jollei lyönti ole tikissä, ottaa kenttä otteen pelaajasta etenkin sisääntulossa

Kolme viimeistä väylää, etenkin ylämäkeen pelattava 18:s, jossa vesieste vaanii lähestymisiä viheriön vasemmalla puolella, ovat todellisia testejä.

Tunnustusta kentänsuunnittelija David Jonesille voidaan antaa siitä, että asetetut haasteet ovat varsin reiluja, vaikka viimeisen lähestymisen viheriötä kohden suuri osa pelaajista joutuu lyömään osittain sokkona pienen kummun yli.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje