Golfliiton päätuomarin Arto Teittisen mukaan pallon takaisinasettaminen merkkauksen jälkeen vaatii pelaajalta jatkossakin tarkkuutta, joskin "pieni inhimillisyys" virhetapauksissa sallitaan.
Golfin hallitsevat sääntöelimet R&A ja USGA tekivät tiistaina videon ja tv-kuvan käyttöön liittyviä täsmennyksiä kilpailuissa jälkeenpäin suoritettavissa sääntötulkinnoissa.
Tuoreen päätöksen mukaan sääntötoimikunta ei langeta pelaajalle rangaistusta tilanteessa, jota ei voisi havaita selvästi paljaalla silmällä. Näin siitä huolimatta, että videokuva kertoisi toisin.
Yksi edellä mainittuun liittyvä esimerkki koskee viimevuotista naisten U.S. Openia, jossa Anna Nordqvist tuli tietämättään harjanneeksi muutaman hiekan jyvän mailansa tieltä backsvingin yhteydessä. Tapaus oli havaittavissa vain suurennetun teräväpiirtokuvamateriaalin ansiosta. Ruotsalainen sai kyseisessä tilanteessa kahden lyönnin rangaistuksen, ja menetti lopulta voiton uusinnassa.
Toinen muutos koskee tilannetta, jossa pelaaja ”pyrkii vähintään kohtuullisella tarkkuudella laittamaan tai asettamaan pallon peliin”. Sääntöä tulkitaan, kun pelaaja esimerkiksi arvioi, missä kohtaa pallo viimeksi ylitti esteen, vapautuessaan pelaamattomasta paikasta ja asettaessaan pallon viheriöllä uudelleen peliin merkkaamisen jälkeen.
Tuorein laajaa huomiota saanut merkkaamisen liittyvä tapaus koettiin naisten tämän vuoden ensimmäisessä major-turnauksessa, ANA Inspirationissa, jossa Lexi Thompson sai päätöskierroksen sisääntulossa kuulla saaneensa neljän lyönnin rangaistuksen.
TV-katsoja otti yhteyttä havaittuaan Thompsonin palauttaneen kolmannella kierroksella pallonsa merkkaamisen jälkeen väärään paikkaan alle puolimetrisessä putissa. Pelaaja sai tästä kahden lyönnin rangaistuksen ja vielä toisen kahden lyönnin rangaistuksen allekirjoitettuaan väärän tuloksen kierroksen jälkeen. Thompson hävisi sittemmin playoffissa Se Yeon Ryulle.
Suomen Golfliiton päätuomari Arto Teittinen sanoo, että uusissa määräyksissä toleranssi virhemarginaalin suhteen merkkaustilanteissa on pienempi kuin vaikkapa tilanteessa, missä pallo pudotetaan uudelleen peliin esteen rajalla.
Pelaajan ei tarvitse jatkossakaan hermostua muutaman millin heitosta viheriöllä, vaikka pallon virheellinen asettaminen näkyisi kuvamateriaalin avulla. Kyse on nimenomaan siitä, että pelaajan on vähintään kohtuullisesti pyrittävä asettaamaan pallo oikealle paikalle. Pieni inhimillysyys pitää sallia. – Arto Teittinen
Estetulkinnoissa − esimerkiksi pallon ylityskohtaa määrittäessä − puhutaan Teittisen mukaan tyypillisesti sen verran suurista etäisyyksistä, että näköharhoja tulee vääjäämättä. Siksi näissä voidaan olla suvaitsevaisempia.
Lexi Thompsonin tapaus meni hänen mielestään sääntöjen näkökulmasta täysin oikein.
”Thompson asetti pallon selvästi toiseen paikkaan kenties väistääkseen piikin aiheuttamia jälkiä viheriön pinnassa. Voihan pelaaja tohkeissaan merkata pallonsa väärin, mutta selvästi havaittuna kyse on aina sääntörikkeestä. Loppujen lopuksi vain Thompson itse tietää, oliko hänen menettelynsä tahaton vai tahallinen.”
Teittinen muistuttaa, että uusissa sääntötarkennuksissa luotetaan enemmän pelaajan rehellisyyteen, ja annetaan ymmärtää, että video on jatkossakin toissijainen, joskin tervetullut apuväline. Kilpailun sääntötoimikunta sitten uusien päätösten nojalla lopulta ratkaisee ja arvioi teon rangaistavuuden.
”Oma lukunsa on sitten muun muassa Phil Mickelsonin ja Mikko Ilosen näkymykset tahallisen väärin merkkaamisen yleisyydestä pääkiertueilla. Sitä epäilemättä esiintyy. Thompsonin kaltaiset tapaukset opettavat, ja esimerkiksi Mastersissa pelaajat olivat varmasti tavallista huolellisempia merkkaamisen kanssa.”