23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Erikoinen holarivideo herättää huomiota somessa – Suomen ykköstuomari kertoo, onko pallo reiässä vai ei  

Lähellä, mutta sittenkin niin kaukana. Kuvakaappaus Nuclr Golfissa julkaistusta videosta.

Arto Teittinen on joutunut poistattamaan ennen kilpailua samanlaiset rei'issä olleet muovirinkulat.

”Klops”. Tuttu ääni itse kullekin meistä golfareista, kun kuulemme pallon vierähtävän reikään. Tosin pallo voi olla reiässä, vaikka edellä mainittua ääntä ei kuuluisikaan ja pallo lojuisi reiän perukoilla.

Näin käy, kun pallo pysähtyy reiässä olevaa lipputankoa vasten ja osakin tankoon nojaavasta pallosta on viheriöpinnan alapuolella.

Loppuvuodesta sosiaaliseen mediaan levisi video, jossa pallo reiässä -määritelmää on vaikea tulkita. Nuclr Golfin viestipalvelu X:ssä julkaisemalla videolla tarkan tiilyönnin par-kolmosella sivaltanut pelaaja kävelee viheriöllä kohti reikää todetakseen, onko pallo oikeassa osoitteessa. Yllätys on pelaajalle suuri, kun peliväline näyttää jumittuneen reikään siten, että reiässä oleva muovirinkula on puristunut lipun ja pallon väliin.

Pyysimme Suomen Golfliiton tuomari ja sääntökouluttaja Arto Teittistä katsomaan videon. Sosiaalisessa mediassa videota kommentoineiden mielipiteet jakautuvat, mutta kysymys Teittiselle kuuluu, onko pallo reiässä vai ei. Hän antaa tapauksesta yksiselitteisen vastauksen ja ratkaisun.

”Ei mitään epäselvyyttä, pallo ei ole reiässä. Osan pallosta pitäisi olla viheriöpinnan alapuolella ja pallon nojata lipputankoon, jotta kyseessä olisi hole in one. Tuossahan pallo ei lipputankoa fyysisesti kosketa”, Teittinen sanoo.

”Tällaisessa tapauksessa pelaajan pitäisi nostaa pallo ylös ja korjata alastulon aiheuttama jälki. Sen jälkeen pallo asetetaan mahdollisimman lähelle reiän reunaa ja peliä jatketaan siitä.”

Vaadin silloin, että ne on poistettava, jotta kilpailu voidaan aloittaa.

Muovirinkula ei täytä vaatimusta

Golfin säännöissä määritellään, että reikä on tietyn kokoinen maahan kaivettu kuoppa, jossa sijaitsevan reikäkupin yläpuolella tulee olla tuuman verran paljasta maata. Tätä vaatimusta videolla näkyvä muovirinkula ei täytä.

Teittinen kertoo muutama vuosi sitten menneensä eräälle kotimaan kentälle tuomaroimaan kilpailua, ja nähneensä vastaavanlaiset, liian korkealle asennetut muovirinkulat rei’issä.

”Vaadin silloin, että ne on poistettava, jotta kilpailu voidaan aloittaa. Kentän väki puolusteli ratkaisuaan sillä, että rinkulat pitävät helposti sortuvat reiän reunat kasassa. Asetin rinkuloiden käytön ehdoksi, että heidän on kairattava syvemmät reiät, jotta viheriöpinnan alapuolelle jäisi tuuman verran paljasta maata. He ottivat muovirinkulat pois.”

”Olen niihin parikin kertaa törmännyt. Jotkut hiekkapohjaiset kentät tuntuvat suosivan hellekeleillä muovirinkuloita reiän reunojen sortumisen estämiseksi. Ajatus on sinänsä ymmärrettävä, mutta ratkaisu huono.”

Puttigriineille muovirinkulat käyvät hyvin, koska niillä putataan paljon, eikä reikien paikkoja välttämättä vaihdeta kovin usein.

Birdie, diskaus tai hylkäys

Mahtoiko videolla oleva pelaaja menettää muovirinkulan vuoksi hole in onen?

”Onhan se mahdollista. Pallo olisi tosin saattanut osua lipputankoon ja kimmota kauas, kun sen on melkoisella vauhdilla täytynyt tuohon tulla. Muovirinkula on luultavasti jarruttanut voimakkaasti pallon matkantekoa. Ehkä rinkula tässä tapauksessa kuitenkin pelasti hänelle birdien”, Teittinen sanoo.

Jos videon tapauksessa kyseessä on ollut kilpailu, ja pelaaja kumppaneineen on olettanut pallon olleen reiässä, ainoa mahdollinen ratkaisu olisi diskaus ja tasoituskierroksella hylkäys. Ellei palloa sitten ole vaihtoehtoisesti pelattu reiän vierestä, jolloin esimerkiksi klubin sääntötoimikunta voisi jälkikäteen määritellä epätietoisille pelaajille oikean lopputuleman.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)