18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Uudet golfsäännöt astuivat voimaan – muista nämä 10 sääntömuutosta

Kuva Getty Images

Liittotuomari Arto Teittinen esittelee kymmenen tärkeintä muutosta

Golfin säännöistä vastaavat katto-organisaatiot, R&A ja USGA, ovat tehneet jälleen hieman muutoksia golfsääntöihin. Sääntömuutokset astuivat voimaan 1.1.2023.

Sääntöjä on jälleen selvennetty, ja joissakin tilanteissa jopa hieman helpotettukin pelaajan kannalta. Tässä uudelleenjulkaistussa jutussa kertaamme tärkeimmät muutokset,

1. Pelaajan ei tarvitse merkitä tasoitustaan tuloskorttiin.

Lyöntipelissä pelaaja ei enää ole vastuussa siitä, että hänen tuloskortissa oleva tasoituksensa on oikea silloin, kun hän palauttaa tuloskorttinsa. Tasoituksen tarkistaminen ja sen laskeminen tulokseen on toimikunnan vastuulla.

2. Linjassa taaksepäin vapauduttaessa pallo voi pudotettaessa vieriä myös lähemmäs reikää

Kun pelaajan vapautuu pelaamattomasta paikasta tai estealueelta linjassa taaksepäin, pallo pudotetaan säännön mainitsemalle linjalle ja sen pitää pysähtyä mailanmitan sisälle alastulokohdastaan. Pallo voi siis vieriä myös hieman lähemmäksi reikää alastulokohdastaan.

3. Pallon vaihtamisesta seuraa vain yhden lyönnin rangaistus

Jos pelaaja vaihtaa pallon reiän pelaamisen aikana silloin, kun se ei ole sallittua, hän saa yhden lyönnin rangaistuksen aiemman kahden lyönnin sijaan. Seuraavalle reiälle pelaaja voi edelleen aina vaihtaa toisen pallon peliin ilman rangaistusta.

4. Pallon vieriessä estealueelta vapautumisen jälkeen uudelleen esteeseen, lisärangaistusta ei seuraa

Paikallaan ollut pallo, joka lähtee liikkeelle luonnonvoimien toimesta, siirretään rangaistuksetta takaisin paikalleen, jos se vierii pudottamisen tai asettamisen jälkeen toiselle kentän alueelle. Nyt samanlaiset tilanteet kuin Rickie Fowlerilla vuoden 2019 Waste Management Phoenix Openissa (ks. video alla) eivät siis enää tuota lisärangaistuksia.

5. Pelilinjaa määrittävän merkin käyttö kielletään kokonaan

Pelaaja sai aiemmin muualla kuin viheriöllä asettaa itselleen merkin pelilinjan määrittämisen helpottamiseksi, kunhan muisti ottaa merkin pois ennen lyöntiä. Sääntömuutoksen myötä pelaaja ei saa enää missään asettaa mitään esinettä maahan helpottamaan pelilinjan määrittämistä, lyöntiasennon ottamista tai mailan svingaamista.

6. Eläimeen osuvaa viheriöltä lyötyä lyöntiä ei saa enää uusia

Viheriöltä lyötyä lyöntiä ei enää jatkossa saa uusia, jos pallo osuu pelaajaan itseensä, lyöntiin käytettyyn mailaan tai eläimeen, joka määritellään irralliseksi haittatekijäksi. Tällaisia eläimiä ovat esimerkiksi madot, muurahaiset ja hyönteiset.

7. Pelitilanteessa rikkoutuneen mailan saa vaihtaa

Jos pelaajan maila rikkoutuu normaalissa pelitilanteessa, pelaaja saa vaihtaa rikkoutuneen mailan toiseen kierroksen aikana, vaikka hän olisi aloittanut pelin täydellä neljäntoista mailan valikoimalla.

8. Caddielle ja pelipartnerille kielletty alue pelaajan takana tähtäämisen ja lyönnin aikana

Kun pelaajan on aloittanut lyöntiasennon ottamisen lyöntiä varten, pelaajan caddie tai pelipartneri eivät enää saa seistä tarkoituksellisesti pelilinjan jatkeella tai sen läheisyydessä. Aiemmin tämä oli ennen lyönnin varsinaista suorittamista sallittua. Sääntö ei edelleenkään kiellä muita henkilöitä seisomasta tällä alueella tarkkailemassa pallon lentorataa.

9. Täysin uusi sääntö koskemaan toimintarajoitteisia pelaajia

Toimintarajoitteisille pelaajille tehdyt muokkaukset golfsääntöihin, jotka on mainittu uudessa säännössä 25, ovat voimassa ilman erillistä määräystä. Tällaisia ovat esimerkiksi pelaajan avustajalle sallitut toimenpiteet ja lievennykset joihinkin sääntörikkeisiin (esim. näkövammaisille ei tule rangaistusta bunkkerissa mailalla hiekkaan koskemisesta pallon takana ennen lyöntiä).

10. Tuomarin tekemät jäljet saa korjata

Jos pelaaja tarvitsee tuomarilta sääntötulkintaa ja sääntötilanteen aikana tuomari huonontaa lyöntiin vaikuttavia olosuhteita (esim. tekemällä jalanjälkiä bunkkeriin), pelaaja saa palauttaa olosuhteet alkuperäisiksi ilman rangaistusta.

Lue seuraavaksi: Golfin säännöt inspiroivat Raisa Jänttiä runokirjassa Vaarallisen eläimen tilanne

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)