16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Rory McIlroy maksoi kovan hinnan tulkittuaan jatkuvasti vekslattavaa sääntöä väärin  

Rory McIlroy sai kahden lyönnin rangaistuksen pelattuaan palloa väärästä paikasta. Kuva: Getty Images

Golfin säännöt eivät toimi kaikilta osin niin kuin nykyaikana sopisi olettaa.

Rory McIlroy paistatteli Pebble Beachillä alkaneen PGA Tourin kisan kärkikahinoissa oltuaan avauskierrostaan 14 reiän jälkeen kuusi alle. Loppu sujui kuitenkin heikosti, ja tulokseksi muodostui 69 (-3). Tai niin ainakin McIlroy hetken aikaa oletti.

Pian maaliintulon jälkeen kilpailun tuomari ilmoitti, että pohjoisirlantilainen oli tehnyt sääntörikkeen kentän seitsemännellä (McIlroyn 16.) reiällä, joka toi hänen tulokseensa kaksi lyöntiä lisää.

Sääntörikkeeseen johtanut tapaus sai alkunsa, kun McIlroy löi avauksensa vasemmalle pelaamattomaan paikkaan. Hän nosti pelivälineen ylös ja vei sen linjassa taakse viitisen metriä, kunnes pudotti pallon tulkinnalla ”sivuun mailanmitan päähän”.

Vuonna 2023 voimaan tullut sääntö vapauduttaessa pelaamattomasta paikasta edellyttää, että pelaaja pudottaa pallon linjalle, jonka jälkeen pallo saa alastulostaan vieriä korkeintaan mailanmitan päähän. Vielä vuonna 2018 sääntö oli muuten samanlainen kuin edellä, mutta silloin pallo sai vieriä alastulostaan korkeintaan kahden mailanmitan päähän.

Sääntöä muutettiin vuonna 2019 siten, että pallon sai pudottaa linjan kummalle puolelle tahansa mailanmitan päähän. McIlroy ei kuitenkaan sanojensa mukaan muistanut, että sääntö oli muuttunut jälleen tammikuussa 2023.

McIlroy jatkoi peliä normaalisti pudotuksensa jälkeen tehden bogin, joka rangaistuslyöntien jälkeen muutettiin myöhemmin triplabogiksi. Avauspäivän tulos 71 (-1) vei maailmanlistan kakkosen AT&T Pebble Beach Pro-Amissa jaetulle 39. sijalle.

Lähtökohtaisesti pelaajan on tunnettava säännöt, ja epäselvissä tilanteissa pyydettävä tuomaria paikalle kertomaan tai vahvistamaan sääntötulkinta. Tässä tapauksessa sitä ei tehty, ja se maksoi McIlroylle kaksi lyöntiä.

Sinänsä on inhimillistä, että jatkuvasti vekslatun säännön vanhentunut versio tuli automaattisesti pelaajan mieleen. Edellinen sääntö vapauduttaessa pelaamattomasta paikasta ehti olla voimassa vain neljä vuotta.

Samalla herää kysymys, miksi tätä sääntöä on pitänyt sitten vuoden 2018 muuttaa kahteen kertaan? Toisin sanoen noin viiden vuoden aikana kyseisestä säännöstä on ollut kolme erilaista versiota käytössä.

Sääntöjä olisi edelleen varaa järkeistää

Pelillisesti McIlroy tuskin hyötyi mailanmitan päähän tekemästään pudotuksesta nimeksikään. Toki säännöt ovat sääntöjä, ja niitä pitää kunnioittaa, mutta kaikilta osin ne eivät toimi niin juoheasti kuin tämän tason huippu-urheilussa sopisi odottaa.

McIlroyn kaltaisissa tapauksissa kilpailun sääntötoimikunnalle voisi ainakin antaa valtuuden lieventää rangaistus yhdeksi lyönniksi. Pelaajalla olisi ollut siihen torstaina täysin hyväksyttävä peruste. Huippugolfissa yksi lyönti voi ansioissa mitattuna maksaa enimmillään noin 1,5 miljoonaa dollaria. Kahdella lyönnillä hintaa voi olla jo kolmatta miljoonaa taalaa.

Isoissa kilpailuissa tapahtuu pelaajien toimesta koko ajan vääriä sääntötulkintoja. Osa tulee ilmi, osa ei. Virheelliset tulkinnat ja tekemiset ovat lähes järjestään tahattomia, mutta ne, joita kamerat eivät seuraa, selviävät toisinaan ilman seuraamusta. Jos siis pelaaja ja hänen kilpakumppaninsa ovat vain sattuneet olemaan varmoja omasta tulkinnastaan.

Sääntöjä on muutettu viime vuosina monelta osin maalaisjärkeen käyvään suuntaan, mutta vielä olisi paljon kehittämisen varaa. Kierrokset kestävät kauan, ja kun tuomaria tarvitaan tämän tästä paikalle tulkitsemaan tapahtunutta, peliajat vain venyvät. Peli itsessään on parhaimmillaan virtaviivaisen toimivaa ja sujuvaa, mutta sen säännöissä ilmenee turhan usein tapauksia ja tulkintoja, jotka vaikuttavat huonoimmillaan lähes saivartelulta. Se ei ole välttämättä lajille eduksi.

Lue seuraavaksi: Päätösviheriöllä varmistellut McIlroy viisastui vahingosta, eikä päästänyt enää voittoa karkaamaan käsistään

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)