Golfin säännöt inspiroivat Raisa Jänttiä runokirjassa Vaarallisen eläimen tilanne - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista

Golfin säännöt inspiroivat Raisa Jänttiä runokirjassa Vaarallisen eläimen tilanne

Vaarallisen eläimen tilanne on Raisa Jäntin seitsemäs runoteos.

Runoilija Raisa Jäntti tarkasteli golfin sääntöjä kielen tasolla ja viehättyi yrityksestä hallita kaikkea, mitä kentällä tapahtuu.

Golfista on tehty historian saatossa valtavasti kirjallisuutta, myös kaunokirjallisia teoksia. Harvoin golf on kuitenkaan ollut innoittajana kirjalle – ja varsinkaan runokirjalle – joka ei varsinaisesti edes käsittele golfia. Raisa Jäntin toukokuussa julkaistu Vaarallisen eläimen tilanne rikkoo tämän kaavan.

Jäntin viimeisin runokirja alkoi muotoutua vuonna 2019. Noihin aikoihin hän luki Keskisuomalaisesta jutun golfin sääntöuudistuksesta. Jäntti ei pelannut golfia, ei edes seurannut lajia, mutta juttu sai hänet kiinnostumaan golfin tarkasti kuvatuista säännöistä. Jäntti tilasi sääntökirjan ja luki sen läpi. Runoilijana hän tarkasteli golfia ja lajin sääntöjä hyvin eri tavalla kuin lajia harrastava henkilö.

”Minusta oli kiehtovaa, miten golfin säännöissä yritetään kertoa kaikki mahdolliset tilanteet ja se miten niissä pitää toimia. En tiedä, onko olemassa toista lajia, jossa olisi yhtä yksityiskohtaiset säännöt”, Jäntti sanoo.

”Sääntökirjaa lukiessani minua alkoi viehättää yritys hallita kaikkea sitä, mitä kentällä voi tapahtua. Aloin pohtia myös sääntöjen soveltamista ulkomaailmaan. Oli rauhoittava ajatus, että kaikki on kirjassa. Että kaikenlaisissa eteen tulevissa tilanteissa voi aina turvautua kirjaan”, Jäntti kertoo.

Golfin säännöistä sai lopulta nimensä koko 300-sivuinen runokirja. Myös kirjan luvut on nimetty golfin sääntöjen mukaan. Runokirjan konteksti saa luvut kuulostamaan hupaisilta: Onko pallo liikkunut? Milloin saa vapautua. Viheriön parantamiseksi sallitut keinot. Kenttä pelataan sellaisena kuin se on. Palloa on lyötävä kunnolla.

Vaarallisen eläimen tilanne -runokirjan sisällysluettelo on kuin golfin säännöistä.

Purukollektiivin julkaisema Vaarallisen eläimen tilanne ei kuitenkaan ole runokirja golfista. Esimerkiksi kirjan nimikkokappale Vaarallisen eläimen tilanne kertoo tilanteesta, jossa vuorikiipeilijä on ääritilanteessa vuorilla ja potee vuoristotautia. Teoksen kantavana teemana ovat juuri ääriolosuhteet. Jäntti käsittelee runoissaan muun muassa luontokatoa ja ilmastonmuutosta, samoin vuorikiipeilyä, huippu-urheilua ja kirjoittamista.

”Urheilussa ja kirjoittamisessa tapahtuu paljon samankaltaisia asioita ja niissä tulee eteen samanlaisia haasteita”, Jäntti sanoo.

Penkkiurheilijana Jäntillä on intohimoisin suhde snookeriiin. Lajin MM-kisojen aikaan hän teki itselleen ”ihmiskokeen” seuraamalla otteluita televisiosta intensiivisesti seitsemäntoista päivän ajan.

”Yritin katsoa YouTubesta golfpelejä, mutten kyennyt hahmottamaan, mitä niissä tapahtuu.”

”Siitä tuli aika tunnepitoista”, Jäntti sanoo. ”Pienikin onnistunut lyönti saattoi tuoda kyyneleen silmään.”

Golfiakin hän on yrittänyt seurata.

”Yritin katsoa YouTubesta golfpelejä, mutten kyennyt hahmottamaan, mitä niissä tapahtuu. Haluaisin katsoa golfia vielä siten, että sitä selostettaisiin tosi hyvin. Että saisin siitä pelinä jonkinlaisen käsityksen. En silti usko, että olisin itse hyvä pelaamaan golfia”, Jäntti arvioi.

Vaarallisen eläimen tilanne on Jäntille järjestyksessään seitsemäs runokirja. Kolme kirjoista on suunnattu lapsille. Urheilua hän on käsitellyt teoksissaan aiemminkin, sillä Jäntin toisen, Grand plié -nimisen runoteoksen teemana oli klassisen baletin harjoitteleminen. Seuraava runokirja on Jäntin mukaan jo tekeillä, mutta sen teema vaihtuu urheilusta muihin aihepiireihin.

Entä mitä kuuluu Jäntin hankkimalle golfin sääntökirjalle, josta hän oli kielen tasolla syvällisesti kiinnostunut?

”Olin juuri äskettäin miettinyt, että mitä sille teen. En ole siitä kuitenkaan luopumassa. Olen vähän kiintynyt siihen”, Jäntti sanoo nauraen.

Raisa Jäntin Vaarallisen eläimen tilanne on saatavilla muun muassa Purukollektiivin verkkokaupasta sekä useista muista verkkokaupoista. Kirja on myynnissä myös muun muassa Niteen ja Kansallisen kirjakaupan kivajalkaliikkeissä.

Lue seuraavaksi: Uudet säännöt on otettu suopeasti vastaan

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje