9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][8]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Uudet säännöt on otettu suopeasti vastaan

Polven korkeudelta droppaaminen tekee dropista paljon aiempaa tarkemman.

Etenkin lipun kanssa puttaaminen on koettu peliä nopeuttavaksi tekijäksi.

Vuodenvaihteessa voimaan tulleet uudet golfsäännöt ovat nyt olleet suomalaisten perusharrastajien käytössä parin kuukauden ajan. Golfpiste otti suunnaksi Loimijoki Golfin ja Kankaisten Golf Maskun, ja lähti kyselemään tavallisilta harrastajilta heidän suhtautumistaan uusiin sääntötulkintoihin.

Loimijoki Golfin ykköstiillä kentälle lähtöä tehneet Reijo Vaha, Pertti Lahtinen ja Pekka Simula ovat kokeneita golfareita, ja heille uudet säännöt eivät ole tuottaneet päänvaivaa – päinvastoin. Lipun kanssa puttaaminen on heidän peleissään yleistä, ja syykin on selvä.

”Kyllähän se peliä nopeuttaa. Eiköhän se ole se isoin omaan peliin vaikuttanut sääntömuutos”, Vaha arvelee.

Loimijoella oltiin uusista säännöistä hyvin perillä, ja sääntöjä oltiin opeteltu niin Golflehden sivuilta kuin myös erilaisissa sääntöilloissa.

”Meillä oli täällä sellainen sääntöluento, jossa käytiin sääntöjä läpi ihan käytännössä. Me käveltiin porukalla tuo 18:s reikä, ja siinä sai sitten esittää kysymyksiä. Taisi olla Huvisen Timo, joka kävi täällä meitä neuvomassa”, Lahtinen muistelee.

Klubitalon terassilla virvokkeita nauttimassa olleet Hannu ja Hannele Ruotsi sekä Arto ja Helena Laakso olivat myös selailleet Golflehdestä sääntöjä. Ja hyvin oli oppi tarttunut, sillä uudet sääntötulkinnat tulivat kuin apteekin hyllyltä. Kolmen minuutin etsintäaika koettiin peliä nopeuttavaksi tekijäksi, kuten myös se, että ensimmäisenä valmiina oleva pelaaja saa pelata pallonsa, ettei tarvitse odotella kauimpana olevaa.

”Ei siellä yhtään huonoa sääntömuutosta ollut. Kaikki olivat järkeviä ja peliä nopeuttavia muutoksia. Sellainen turha nipottaminen vähenee”, pöytäseurue lausuu yhteen ääneen.

Kankaisten Golfissa Marko Ranta, Olli Toivonen ja Yrjö Koivusalo olivat seuraavana ryhmänä lähdössä kentälle, mutta heillä oli hetki aikaa jutella sääntöasioista. Lipputanko reiässä puttaaminen nousi heidänkin kanssaan ensimmäisenä esille, mutta kolmikko on kokenut asiassa myös pientä alkukankeutta.

”Sen kanssa on pientä säätöä, kun toiset haluavat pitää lipun paikallaan ja toiset haluavat ottaa sen pois, niin siinä on välillä sellaista turhaa epäselvyyttä”, Koivusalo sanoo.

Madaltuneeseen droppikorkeuteen totutteleminen on varmasti osalla pelaajista vielä kesken, mutta Kankaisten Golfissa ja Loimijoella oltiin molemmissa sitä mieltä, että matalammalta droppaaminen tekee dropista tarkemman, ja pallon saa helpommin haluttuun paikkaan.

Kankaisten Golfissa töissä oleva ammattilaispelaaja Oona Vartiainen on tämän kauden aikana pelannut vasta yhden ison kilpailun, kun hän osallistui Messilässä pelattuun LETAS-kilpailuun. Ennen kilpailua hän ei jättänyt mitään arvailujen varaan uusien sääntöjen kanssa, vaan hän pelasi varman päälle.

”Kun menin Messilään, kävelin heti kilpailutoimistoon ja etsin JP:n (Golftuomari JP Salakari) käsiini ja pyysin häntä kertomaan, että missä voi tulla virheitä. Droppisääntö tuntuu ehkä oudoimmalta, kun sen saa melkein asettaa nykyään”, Vartiainen nauraa.

Kahden kuukauden otannalla uudet säännöt on otettu varsin hyvin vastaan, eikä isoja soraääniä ole kuulunut mistään suunnalta. Kankaisten Golfissa oltiin kuitenkin sitä mieltä, että näillä sääntötulkinnoilla voitaisiin huoletta edetä seuraavat parikymmentä vuotta, ettei tarvitsisi olla koko ajan muuttamassa hyväksi havaittuja sääntöjä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje