16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Säännöt

Pyörittelevätkö yksittäiset huippupelaajat golfin valtaelimiä?

Uusia sääntöjä kritisoiva Justin Thomas ja Yhdysvaltain golfliitto käyvät keskustelua, mihin USGA:n kaltaisen mahtijärjestön ei pitäisi alentua.

Osa eturivin huippupelaajista ei näytä sulattavan kaikkia vuoden alussa muuttuneita golfin sääntöjä. Uudistukset ovat johtaneet – kuten ennakkoon saatettiin arvata – tositoimissa lapsuksiin tai silkkaan tietämättömyyteen, minkä vuoksi jotkut pelaajat ovat saaneet turnausten kärkitaistelujen kannalta kohtalokkaitakin rangaistuksia.

Säännöt ovat silti olleet ja ovat edelleenkin kaikille samat. Sen vuoksi arvostelijoiden olisi käytävä pieneen itsetutkiskeluun, ja mietittävä uudelleen, mihin voimavarojaan keskittää.

Viimeisimpien kritisoijien joukkoon ovat liittyneet Rickie Fowler ja Justin Thomas. Ensin mainittu sai väärästä droppauksesta yhden lyönnin rangaistuksen Meksikon WGC-turnauksessa, ja irvaili tapahtuneen kustannuksella vielä viikonvaihteessa Floridassa käydyssä PGA Tourin kisassa.

Thomas kertoi viime keskiviikkona Honda Classicin alla, että tuoreet sääntömuutokset ovat ”kamalia”. Viimeinen niitti taisi tulla seuraavana päivänä, kun hänen rautayhdeksikkönsä varsi vääntyi kisan ensimmäisellä kierroksella, eikä pelaaja voinut enää uusien sääntöjen edellyttämällä tavalla korvata mailaansa loppureikien ajaksi.

Maailmanlistan nelonen jatkoi motkottamistaan sosiaalisessa mediassa lauantaina, kun kanssapelaaja Adam Schenk sai kolmannella kierroksella kahden lyönnin rangaistuksen caddien suuntausavusta. Thomas julkaisi useita uusia sääntöjä kritisoivia tviittejä, mikä sai myös USGA:n liittymään mukaan keskusteluun.

Järjestö on asettanut itsensä hieman outoon valoon käymällä nyt julkista dialogia Thomasin kanssa. On selvää, että sääntövalmistetuissa on ennen niiden voimaantuloa kuultu monia henkilöitä kiertuepelaajista rivigolfareihin, mutta USGA:n mukaan joihinkin palavereihin PGA Tourin pelaavana edustajana kutsuttu Thomas on toistuvasti perunut osallistumisiaan.

Thomas sydämistyi USGA:n lausunnoista, ja ennätti jo syyllistää tätä virheellisistä lausunnoista. Pelaaja on peräänkuuluttanut säännöissä järjen käyttöä ja sitä, että niiden pitäisi edistää uusien harrastajien saamista lajin pariin.

Sääntöjä muutettiin maailman kaikkia golfin harrastajia varten, ei pelkästään Thomasia, Fowleria tai PGA Touria varten.

USGA puolestaan toivoi pikaista mahdollisuutta keskustella asioista Thomasin kanssa kasvokkain.

Golfin viimeisimpiä sääntömuutoksia ei tehty kevyin perustein, eikä ainakaan hetken mielijohteesta. Asioita kypsyteltiin USGA:n ja R&A:n taholta pari vuotta, ja jokaista pykälää palloteltiin lukuisten asiantuntijoiden kesken. Säännöt ovat kirjoissa ja kansissa, mutta nyt muutamat huippupelaajat ovat sitä mieltä, että vihkoon meni.

Jos nyt uusissa säännöissä on mitään sellaista, mitä pitäisi jollain tavalla muuttaa, olisi sellaiseen alentuminen perin kummallista parin kuukauden voimassaolon jälkeen. Yhtä hölmöltä tuntuu, miksi USGA:n pitää ikään kuin huolissaan olevan tuntuisena päästä pikaisesti neuvottelemaan Justin Thomasin kanssa samaan pöytään.

Thomas on yksi golfin harrastaja muiden joukossa, vaikka toki tekee sitä ammatikseen ja erinomaisella tavalla. Sääntöjä muutettiin joka tapauksessa maailman kaikkia miljoonia golfin harrastajia varten, ei pelkästään Thomasia, Fowleria tai PGA Touria varten.

Pikaista tapaamista ja palaveria yksittäisen pelaajan kanssa toivovat julkiset viestit saavat USGA:n näyttämään helppoheikkien järjestöltä, tuoden lähinnä mieleen keskustelun, missä kaksi osapuolta ovat käymässä hieromaan lehmänkauppoja.

R&A ei onneksi ole lähtenyt mihinkään vastaavaan, eikä USGA:n eurooppalainen sisarjärjestö ole itsestään sellaista vaikutelmaa koskaan jättänytkään. Olisi silti mielenkiintoista tietää, mitä ”Randassa” ajatellaan USGA:n ja Thomasin huvittavasta viestien vaihdosta.

Lajissa kuin lajissa säännöt muuttuvat ja uudistuvat tietyn ajan jälkeen. Golfissa niitä ei edes erityisen dramaattisesti ole muutettu, vaikka kaikenlaisia ehdotuksia reiän pinta-alan suurentamisesta lähtien on tosissaan esitelty. Golfin 1.1. 2019 voimaan tulleissa säännöissä ei toisaalta ole mitään dramaattista tai jotain muuta, mikä haittaisi pelin kulkua.

Thomasin tai Fowlerin pelilliset edesottamukset eivät nekään ole kärsineet kisojen lopputulosten kannalta millään muotoa. Jos jälkimmäinen ei olisi saanut Mexico Cityssä yhden lyönnin rangaistusta väärästä dropista, hänen sijoituksensa olisi ollut kolme pykälää korkeampi eli 33:s. Ja hyvin tuntui Thomaskin pärjänneen Honda Classicin avauskierroksen kymmenellä viimeisellä reiällä ilman rautaysiään.

Euroopan kiertueen pelaajistoon kuuluva Haotong Li sai epäselvän oloisessa tilanteessa kahden lyönnin rangaistuksen caddien suuntausavusta, ja menetti sijoituksen pudottua reilusti lähes 90 000 euroa. Siitä huolimatta hän piti suunsa supussa ja tyytyi sanktioonsa.

Droppausäännölle on luultavasti naureskeltu viime viikkoina eniten. Osa pelaajista kun on sitä mieltä, että pallon pudottaminen peliin polven korkeudelta on ja näyttää hullukuriselta. Taitavien ja notkeiden huippupelaajien kuitenkin luulisi taipuvan sen verran ”esteettiseen” pallonpudotusasentoon, että sen aiheuttamasta traumasta toipuu ennen seuraavaa lyöntiä.

Sitäkin voi miettiä pelillisten etujen kannalta, kumpi pallon lopullista makuuta ajatellen on pelaajalle suotuisampi tapa pudottaa pallo alustalleen – hartia- vai polvikorkeudelta?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

    Kolopalloilija53 says:

    Siitä olen samaa mieltä, että sääntöjä ei kovin paljon ole muutettu, ja muutoksetkin ovat olleet varsin pieniä.

    Mielestäni silti pelaajilla pitää olla täysi oikeus kritisoida sääntömuutoksia, jos he kokevat kritisoinnin olevan paikallaan.

    Mitä tulee sanontaan: ”säännöt ovat samat kaikille”, voidaan todeta, että tämä pitää varmasti paikkansa, mutta kuinka hyvin on onnistuttu tiedottamisessa ennen sääntömuutoksien voimaan astumista? Pelaajat ja caddiet ovat varmasti perillä säännöistä, mutta tulkintoja on olemassa silti monenlaisia. Esimerkiksi Haotong Lin saama rangaistus oli vähintäänkin hyvin kyseenalainen.

    Kyllä näitä päätöksiä pitää saada julkisesti haastaa.

    bogeykone says:

    ”Säännöt ovat silti olleet ja ovat edelleenkin kaikille samat. Sen vuoksi arvostelijoiden olisi käytävä pieneen itsetutkiskeluun, ja mietittävä uudelleen, mihin voimavarojaan keskittää.”

    Anteeksi mitä?

    En tiedä kumpi Markoa risoo enemmän. Kyseenalaisten uusien sääntöjen kritisointi ammattipelaajien toimesta, vai se, että USGA haluaa avoimesti keskustella ja ratkaista ongelman. Tällainen naurettava hyökkäys sääntöjen arvostelijoita kohtaan on epäammattimaista ja loukkaavaa. Ei näitä sääntöjä arvostella huvin vuoksi, tai lajia vahingoittaakseen.

    Jos olisit, Marko, tehnyt taustatyösi kunnolla, olisit huomannut ettei myöskään R&A:n puheenjohtaja Martin Slumbers ole täysin tyytyväinen uusien sääntöjen käyttöönottoon. Tämä kiteytyy hyvin esim Denny McCarthyn tapauksessa, joka sai rankun ja myöhemmin rangaistus peruttiin. Uudet säännöt ovat vaikeita tulkita, ja ne ovat väärin tulkittavissa!

    Mutta anteeksi vaan! Pidetään vaan suumme supussa, ettei vaan pyhiä golfsääntöjä häväistä, ja ettei Golfpisteen toimituksessa joku vedä hernettä nenään. Muista, että uudetkin säännöt voivat muuttua, kun niitä saadaan ajan kanssa testattua kentällä, ja kerättyä palautetta. Ja niiden pitääkin muuttua, jotta laji kehittyisi. Sääntöjen pallottelu asiantuntijoiden kanssa ei vastaa painoarvoltaan maailmanlaajuista kenttätutkimusta.

    En pitäisi mahdottomana sääntöuudistusta, jossa pelaaja voi pallon pudottaa polven, navan tai olkapään korkeudelta. Pitääkö pelaajaa rangaista, jos hän pudottaa pallon epäsuotuisalta korkeudelta?

    Mitä mieltä olen artikkelista? En ainakaan mitään annetuista vaihtoehdoista.

    oka says:

    Golf on hieno on laji, mutta mutta sen typerä puoli on säännöt, jotka ovat yksinkertaisesti liian monimutkaiset ja vaikeat.

    Vaikka perinteet ovat hienoja, voi asioita muuttaakin. Miksi sääntöjen tarvitsee olla niin vaikeat, etteivät edes lajia ammatikseen harrastavat osaa niitä, kokoajan joku pyytää sääntönikkarin paikalle. Eihän siinä ole pienintäkään järkeä. Onko joku muu laji missä annetaan jatkuvasti rangaistuksia kun urheilijat eivät tiedä sääntöjä ?

    Omalla kohdalla koen sen ilkeänä kun pelaa jotain kisaa tuntemattomien ihmisten kanssa. Poikkeuksetta jokainen tekee muutaman sääntörikkeen kierroksen aikana. Rupea siinä nyt sitten jakamaan rankkuja pelaajille ja pilaa tunnelma.

    Erittäin hyvä että sääntöjä arvostellaan, peiliin saa katsoa ainoastaan sääntöjen tekijät.