23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Onko putti paras chippi?

”Texas wedge” voi tuoda lähipeliin kaivattua varmuutta.

Mitä mahtoi Padraig Harringtonin mielessä liikkua, kun hän vastoin kaikkia ennakko-odotuksia voitti kausilla 2007 ja 2008 yhteensä kolme golfin major-kilpailua?

Ainakin griinin tuntumassa mieleen nousi säännöllisesti tärkeä kysymys, onko puttaaminen mahdollista?

Harrington on urallaan lukeutunut niihin lukuisiin kilpapelaajiin, jotka tilaisuuden tarjoutuessa laittavat pallon liikkeelle mieluiten maata pitkin.

Putatessa voimaa on paljon helpompi hallita. Eikä puttia käytännössä voi duffata.

Järkeily kuuluu jotakuinkin niin, että epäonnistunut putti on aina parempi kuin epäonnistunut chippi. Ainakin silloin, kun kyseessä on harrastajatason pelaaja.

Haluatko toisen syyn? Tässä se tulee:

Huonoimmat lyönnit rumentavat tuloskorttia paljon suoremmin kuin parhaat lyönnit kaunistavat sitä. Lähipelissä on helppo yltää suhteellisesti kaikkein huonoimpaan.

Jos ei halua uskoa Harringtonia, kannattaa ehkä kallistaa korvaa eturivin yhdysvaltalaisvalmentajiin lukeutuvan Hank Haneyn opetuksille.

”Tapasin hukata tuhottomasti aikaa yrityksiini opettaa keskisuurella tasoituksella pelaavia chippaamaan. Nykyisin opetan heitä käyttämään putteriaan rautamailan sijasta. Jos tasoituksesi ei ole yksinumeroinen, tulokset ovat näin käytännössä aina parempia silloin kun pääset pelaamaan lyhyeksi leikatulta alustalta eikä matkaa griinille ole 15 metriä enempää.”

Golf Digest testasi väittämän todenperäisyyttä eri tasoisilla harrastajapelaajilla kymmenkunta vuotta sitten. Putti vei chipeistä järjestelmällisesti voiton griinin välittömästä tuntumasta lyötäessä.

Haneyn 15 metriä voi olla hieman liioittelua. Mutta silloin kun alusta on tasainen eikä heinä kasva pelisuuntaa vastaan, putteri on mitä varteenotettavin vaihtoehto. Ensinnäkin se säästää pelaajan sopivan pudotuspaikan valinnalta ja toiseksi auttaa saamaan pallon nopeasti rullaamaan.

Ben Hogan myötävaikutti termin texas wedge syntyyn vahvasti. Kuva: Allsport Hulton/Archive

Teksasissa kasvanut Ben Hogan oli yksi putteriin säännöllisesti turvautuneista huippupelaajista. Hänellä oli käytännölle oma nimikin: Texas wedge. Auringon kuivattamilla väylillä putteri oli tehokas työkalu viheriön tuntumasta pelattaessa. Siitäkin oli apua, että puttereiden nostokulma oli nykyistä hieman suurempi.

Jos nykytrendien mukaiset putterit eivät tunnu tuovan toivottuja tuloksia, kannattaa harjoitella putin kaltaista lyöntiliikettä väyläpuulla tai hybridillä. Kun sopiva loft ja otekorkeus löytyvät, tulokset voivat piankin yllättää iloisesti.

Kuulostaako hullulta? Vielä hullummaksi menee. Kun kokeilunhalu kerran on herännyt, putterin käyttökelpoisuutta bunkkerissakin kannattaa testata. Tiiviillä hiekalla ja matalareunaisessa bunkkerissa Texas wedge voi osoittautua päättäväisen pelaajan käsissä hyödylliseksi työkaluksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje