Opi Golf, osa 6: Ote on hyvän pelin perusta

Tervetuloa golfarin koulunpenkille.

Teksti
Veli-Pekka Hakala
Julkaistu

Opi Golf on alunperin keväällä 2023 julkaistu Golfpisteen artikkelisarja, joka lähestyy golfissa kehittymistä ymmärtämisen näkökulmasta. Sarjan tarkoituksena ei ole opettaa sinulle svingiä, vaan auttaa sinua ymmärtämään golflyönnin lähtökohtia. Läpi koko artikkelisarjan keskiössä pysyy kuitenkin se, miten voit tiedon ja ymmärtämisen kautta kehittyä pelaajana. Tervetuloa mukaan golfin oppimisen polulle!

Golfopetuksessa puhutaan usein siitä, että jokaisella meistä on oma luontainen tapamme lyödä palloa, eikä yhtä oikeaa tyyliä ole olemassa. Tällaiset lauseet ovat kauniita, ja niiden tarkoitus lienee saada meidät tuntemaan olomme hieman paremmaksi omien taipumustemme edessä.

Samalla kuitenkin herkästi unohtuu se, että on yhdistäviä tekijöitä, joista hyvän pelaajan tunnistaa – parhaimmillaan jo ennen yhdenkään lyönnin näkemistä. Yksi ensimmäisenä silmiinpistävistä seikoista on se, miten he pitävät mailasta kiinni.

Suurimmalla osalla meistä ei ole Rory McIlroyn tai Adam Scottin tapaisten huippupelaajien fysiikkaa tai liikkuvuutta, minkä vuoksi svingiliikkeemme ei ole yhtä dynaaminen kuin heidän. Hyvään otteen ottamiseen ei kuitenkaan tarvita lihaksia tai liikkuvuutta, ja sen lainalaisuudet ovat samat niin huippupelaajalle kuin klubiamatöörillekin.

Lapa on kuningas – ja ote portti hänen valtakuntaansa

Lavan asennon kontrolloiminen osumahetkellä on svingin pohjakohdan hallinnan ohella golfin tärkeimpiä yksittäisiä taitoja, sillä vain muutaman asteen virhe lavan osumahetken asennossa riittää erottamaan erinomaisen ja griinin ohi karanneen lyönnin toisistaan.

Ainoa yhteytemme lavan asennon kontrolloimiseen kulkee otteen, eli gripin kautta. Mikäli lapa on huonon gripin seurauksena väärässä asennossa svingin aikana, pyrkii keho tekemään kaikkensa saadakseen lavan suoristumaan osumaan. Usein tällaiset korjausliikkeet tapahtuvat muun svingimekaniikan kustannuksella.

Mikäli kädet jäävät osumassa liian taakse, voi syy olla kehon yritys sulkea auki olevaa lapaa päästämällä se käsien edelle.

Kädet pyrkivät palaamaan kotiin

Jos otat golfasennon ilman mailaa, ja annat käsien roikkua rentoina hartioista alaspäin, huomaat niiden hakeutuvan asentoon, jossa kämmenet osoittavat hieman sisäänpäin ja peukalot ovat kääntyneet hieman kohti toisiansa. Tähän luonnolliseen asentoon kädet pyrkivät palautumaan myös kovavauhtisen svingisuorituksen aikana.

Jonkin verran vivahde-eroja löytyy toki hyvienkin pelaajien otteiden välillä, eikä keskustelu oikeasta tavasta pitää mailasta kiinni ole täysin mustavalkoista. Moni ammattilainen pelaa nykyään neutraalia vahvemmalla otteella, koska heidän atleettisuutensa sen sallii. Yleisesti voidaan kuitenkin sanoa, että harrastajille on kannattavampaa pyrkiä ottamaan mailasta kiinni mahdollisimman neutraalisti, koska emme kykene manipuloimaan kehomme asentoja neutraalista poikkeavan otteen vaatimusten mukaisesti.

Golfote voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: heikko, vahva ja neutraali. Neutraalissa gripissä kädet asettuvat mailan kahvaosan – jota myöskin gripiksi kutsutaan – ympärille niille mahdollisimman luontaisessa asennossa. Neutraalilla otteella lyötäessä lapa on suorassa silloin, kun ranteet ja käsivarret ovat luontaisessa asennossaan. Neutraalin otteen tunnistat siitä, että molemmissa käsissä etusormesi ja peukalosi väliin muodostuva v-kirjain osoittaa kohti oikeaa olkapäätäsi ja näet alkuasennossa vasemmasta kädestäsi kaksi rystystä.

Neutraalissa otteessa etusormen ja peukalon välille muodostuvat v-kirjaimet osoittavat kohti oikeaa olkapäätä.

Heikossa gripissä kädet asettuvat mailaan niin, että ne ovat liikaa mailan kahvaosan vasemmalla puolella, jolloin molemmissa käsissä etusormen ja peukalon väliin muodostuva v-kirjain osoittaa joko suoraan ylöspäin tai kohti vasenta olkapäätä ja näet vasemmasta kädestä vain yhden rystysen. Heikolla otteella lyödessä on lavalla taipumus jäädä auki osumahetkellä, joten jos kärsit slaissista, varmista ettei otteesi ole osasyy siihen.

Heikossa otteessa v-kirjaimet osoittavat lähemmäksi vasenta olkapäätä.

Vahvassa gripissä kädet ovat liikaa kahvaosan oikealla sivustalla, niin että oikea käsi on jo melkein kahvaosan alapuolella. Vahvassa gripissä molempien käsien v-kirjaimet osoittavat itsestä katsottuna liikaa oikean olkapään oikealle puolelle ja vasemmasta kädestä on näkyvillä kolme tai neljä rystystä. Vahvalla otteella lyödessä lavalla on taipumus olla liikaa kiinni osumahetkellä, etenkin jos et saa käsiä voimakkaasti pallon etupuolelle.

Vahvassa otteessa v-kirjaimet osoittavat oikean olkapään ohi.

Sirosti sormitapeissa

Sen lisäksi, että kädet asettuvat oikeaoppisesti mailan kahvaosan ympärille, on myös tärkeää, miten kahvaosa kulkee kämmenien sisällä. Yleisesti voidaan sanoa, että kahvaosan tulisi kulkea enemmän sormitaipeissa kuin kämmenissä. Tämä avaa kanavan ranteiden tehokkaalle käytölle, joka auttaa saamaan svingiin vauhtia ja vakautta.

Myös puristusvoimalla on oma merkityksensä. Mailasta täytyy toki puristaa sen verran, ettei se lennä lyönnin aikana kädestä, mutta liiallinen puristus jäykistää ranteet ja käsivarret, jolloin itseasiassa menetämme vauhtia lyönnistä.

Mikä sitten on optimaalinen puristusvoima? Legendaarinen golfvalmentaja Harvey Penick käytti sopivan puristusvoiman löytämiseen seuraavaa vertausta: ”Kuvittele pitäväsi pientä lintua käsissäsi. Purista sen verran kovaa, ettei lintu pääse lentämään pois, mutta niin sirosti, että hän pystyy edelleen hengittämään.”

Opi golf -artikkelisarjan aiemmin julkaistut jutut:

Osa 1: Mikä saa pallon kiertämään?
Osa 2: Miksi draw lentää pidemmälle kuin fade?
Osa 3: Tiesitkö, että duffi ja toppi johtuvat samasta lyöntivirheestä?
Osa 4: Miksi draiverilla lyödään eri tavalla kuin raudoilla?
Osa 5: Oikea tähtäys on harjoittelun A ja O

Veli-Pekka Hakala

Veli-Pekka Hakala on freelance-tuottaja, joka rakastui golfiin 15 vuotta sitten. Plus-tasoituksella pelaava ”Vellu” on innokas pelin tutkija, joka auttaa harrastajia löytämään lisää nautintoa peliinsä. Hän uskoo hyvän pelin rakentuvan lähtökohdista, jotka eivät ole niin svingikeskeisiä kuin miten golfia usein opetetaan. Päivätyönään Vellu tuottaa suomalaisten golfareiden unelmalomia matkanjärjestäjä Golf Tailorsin palveluksessa.

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Vanha Renttu says:

    Toi ikuinen puristusvoima pikkulinnut ja hammastahnatuubi storet.
    Toi on todellakin niin ärsyttävää kuulla. Kaikki tuo on yksilöllistä.
    Monille tuo neuvo pikkulinnuista jne. pistää koko paletin kulkemaan
    aivan päin sitä. Kyllä siitä mailasta todellakin pitää puristaa, ei tietenkään niin
    ett pää räjähtää, mutta kunnolla. Se tunne on sitten oma maailmansa.
    On se vaan vaikea opettaa ja oppia, täytyy myöntää.