Opi Golf, osa 2: Miksi draw lentää pidemmälle kuin fade? - Golfpiste.com

Opi Golf, osa 2: Miksi draw lentää pidemmälle kuin fade?

Tervetuloa golfarin koulunpenkille.

Teksti
Veli-Pekka Hakala
Julkaistu

Draw-lyönnin osaamista pidetään etenkin klubitasolla hyvän pelaajan merkkinä. Suurin osa klubigolfareista kärsii liialti vasemmalta oikealle kaartavasta slaissista, ja antaisi vasemman kätensä pystyessään kierrättämään palloa toiseen suuntaan. Tässä artikkelissa käydään läpi draw-lyönnin anatomiaa ja sitä miksi kaikkien tulisi hallita sen perusteet.

Mikä on draw?

Draw on ilmassa oikealta vasemmalle kaartava lyönti. Draw-lyönnissä pallo lähtee halutusta kohteesta oikealle ja kiertää ilmalennon aikana takaisin kohteeseen.

Draw eroaa myös oikealta vasemmalle kiertävästä hukkilyönnistä siinä, että hukissa sivukierrettä on enemmän - yleensä niin paljon, että pallo päätyy kohteesta vasemmalle. Toisin sanoen, draw ja hukki eroavat toisistaan siinä, että draw-lyönnissä sivukierrettä on sopivasti, hukissa sitä on liikaa.

Miten draw syntyy?

Draw-lyönnissä mailan kulkusuunta on aina kohdelinjasta oikealle, eli sisältä ulos. Myös lavan lyöntipinnan tulee osoittaa osumahetkellä kohdelinjasta oikealle.

Toisin kuin usein luullaan, draw'ta lyötäessä lavan pitää osumahetkellä osoittaa tavoitellusta kohteesta oikealle, ei suoraan kohteeseen.

Tämä saattaa tulla monelle yllätyksenä, sillä draw-lyöntiä opetetaan usein niin, että mailan lapa asetetaan suoraan kohdelinjaan ja sitten mailaa swingataan oikealle. Mikäli näin tapahtuu, ja lapa osoittaa osumahetkellä kohti kohdelinjaa, päätyy pallo aina kiertämään kohteesta vasemmalle. Tämä johtuu siitä - kuten edellisessä artikkelissa opimme - että pallon lähtösuunta määräytyy lähes täysin sen mukaan, mihin suuntaan lapa osumahetkellä osoittaa. Ja koska vasemmalle kiertävä draw-lyönti pitää saada lähtemään kohteen oikealle puolelle, pitää tällöin myös lavan osoittaa kohdelinjasta oikealle.

Kuinka paljon oikealle?

Jotta oikealta vasemmalle kiertävä sivukierre syntyy, täytyy lavan olla kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Eli vaikka draw-kierteisessä lyönnissä lavan tulee olla auki suhteessa kohdelinjaan, on se silti kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Tämä on tärkeää omaksua. Lavan tulee olla auki suhteessa kohdelinjaan, mutta kiinni suhteessa mailan kulkusuuntaan. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että lavan on osoitettava kohdelinjan ja mailan kulkusuunnan väliin.

Draw'ta lyötäessä lapa (keltainen viiva) osoittaa suunnilleen mailan kulkusuunnan (musta) ja kohdelinjan (sininen) puoliväliin.

Jos halutaan lyödä suurempi draw, mailan kulkusuunta on enemmän oikealle. Lapa osoittaa jälleen suunnilleen kulkusuunnan ja kohdelinjan puoliväliin.

Hyvä nyrkkisääntö on se, että lavan lyöntipinnan tulisi osumahetkellä osoittaa puoleen väliin kohdelinjan ja lavan kulkusuuntaan nähden. Tällöin pallossa on sopiva määrä sivukierrettä, jotta se kiertää oikealta takaisin kohdelinjalle. Esimerkiksi, jos maila on osumahetkellä kulkemassa kolme astetta sisältä ulos, tulee tällöin lavan olla puolitoista astetta auki kohdelinjaan nähden. Mitä enemmän maila kulkee oikealle, sitä enemmän lyönti ilmassa kaartaa, mutta kunhan lapa osoittaa osumahetkellä kohdelinjan ja mailan kulkusuunnan puoleenväliin, kaartaa pallo takaisin kohteeseen.

Miksi draw lentää pidemmälle?

Yleistäen voidaan sanoa, että draw lentää hieman pidemmälle kuin vasemmalta oikealle kiertävä vastaparinsa fade. Syitä tähän on muutamia, joista ehkäpä merkittävin on se, että draw-lyönnissä on lähtökohtaisesti vähemmän alakierrettä, kuin fade-lyönnissä.

Jokaisessa golfmailassa on nostokulmaa, joka synnyttää palloon alakierrettä. Mailan osumahetken nostokulma kuitenkin elää hieman sen mukaan, kuinka auki tai kiinni lapa on. Koska draw-lyönnissä lapa on kiinni mailan kulkusuuntaan nähden, muuttuu lavan osumahetken nostokulma pienemmäksi, kuin fade-lyönnissä, jossa lapa on auki mailan kulkusuuntaan nähden. Pienempi osumahetken nostokulma myös tuottaa palloon hieman enemmän vauhtia, mikä myös auttaa draw-lyöntiä lentämään pidemmälle.

Miksi moni huippupelaaja silti luottaa fade-kierteeseen?

Koska draw-lyönnissä lavan tulee olla kiinni mailan kulkusuuntaan nähden, tarkoittaa tämä sitä, että lavan tulee sulkeutua fade-lyöntiä aiemmin. Lavan sulkeutumisliike voi myös tuottaa lyöntiin hieman enemmän mailanpäännopeutta, koska lavan kärki kiihtyy sulkeutuessaan. Lavan sulkeutumisliikkeestä voidaan myös puhua lavan vapautumisena, jonka puutteesta kärsivät etenkin slaissaajat, jotka eivät saa aukinaista lapaa sulkeutumaan ajoissa osumaan, jolloin lyönnit karkaavat liiaksi oikealle. Mailan vapauttaminen osuman läpi on oleellinen osa golfsvingiä, ja tämän vuoksi kaikkien kannattaa harjoitella välillä draw-lyönnin tai hukin lyömistä, jotta vapautus paranee.

Fade-lyönti tuottaa enemmän alakierrettä, joka auttaa palloa pysähtymään koville väylille ja viheriöille.

Toinen toistaan pidemmälle lyövien huippupelaajien kohdalla tilanne on erilainen, kun vauhdin sijaan he pyrkivät löytämään peliinsä hieman enemmän tarkkuutta. Koska fade-lyöntiä lyödessä lavan ei tarvitse kiertyä yhtä nopeasti kiinni, kuin mitä draw-lyönnissä, antaa se heille hieman enemmän kontrollia hallita lavan asentoa osumahetkellä. Tämä lisättynä siihen, että fade-lyönti tuottaa enemmän alakierrettä, joka auttaa palloa pysähtymään koville väylille ja viheriöille, lienee syynä siihen, miksi monet huiput siihen luottavat, vaikka draw-lyönti heidänkin tapauksessaan lentäisi vähän pidemmälle.

Lue Opi golf -artikkelisarjan muut jo julkaistut jutut:

Johdanto: Opi Golf auttaa ymmärtämään golfia ja tehostaa oppimista
Osa 1: Mikä saa pallon kiertämään?
Osa 3: Tiesitkö, että duffi ja toppi johtuvat samasta lyöntivirheestä?
Osa 4: Miksi draiverilla lyödään eri tavalla kuin raudoilla?
Osa 5: Oikea tähtäys on harjoittelun A ja O
Osa 6: Ote on hyvä pelin perusta
Osa 7: Näin videoit ja analysoit oman svingisi
Osa 8: Mitä silmät ei nää, sen tutka ymmärtää

Veli-Pekka Hakala

Veli-Pekka Hakala on Golfpisteen freelance-tuottaja, joka rakastui golfiin 15 vuotta sitten. Plus-tasoituksella pelaava ”Vellu” on innokas pelin tutkija, joka auttaa harrastajia löytämään lisää nautintoa peliinsä. Hän uskoo hyvän pelin rakentuvan lähtökohdista, jotka eivät ole niin svingikeskeisiä kuin miten golfia usein opetetaan. Vellu toimii myös Golfpisteen välineasiantuntijana, ja kesäisin hänet voit nähdä tuottamassa Golfpisteen kilpailutapahtumia Suomen golfkentillä.

Artikkelin kommentit (4 kpl)