16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Puttaamisen ratkaiseva raja huippugolfissa on tasan kymmenen metriä

Rory McIlroy puttaa etäisyydeltä, jolta huippupelaaja ottaa yhtä todennäköisesti kolme puttia kuin upottaa reikään. Kuva Getty Images

Kolmen putin griinit maksavat huippupelaajille miljoonia.

Kun PGA Tourilla pelaava huippuammattilainen valmistautuu griiniosuman lyötyään kymmenen metriä pitkään birdieputtiinsa, hän on vedenjakajalla. Hän on ensinnäkin etäisyydellä, joka on PGA Tourilla ensimmäisten puttien (kun pelaaja puttaa reiällä ensimmäistä puttiaan) keskiarvopituus.

Lähes tarkalleen kymmenen metriä on myös etäisyys, jolta PGA Tourin pelaaja puttaa yhtä todennäköisesti reikään kuin ottaa kolme puttia. Jos putin pituus on yli kymmenen metriä, kolmen putin ottaminen on keskimäärin todennäköisempää kuin putin upottaminen. Jos taas putti on alle kymmenen metriä, PGA Tourilla pallo on useammin reiässä ensimmäisen kuin kolmannen putin jälkeen.

Rajalla on sikäli merkitystä, että kolmen putin griinit maksavat pelaajille miljoonia. Välinevalmistaja Callaway laski äskettäin, että mikäli heidän talliinsa kuuluvat pelaajat olisivat ottaneet viime kaudella kolmen putin griineillä vain kaksi puttia, pelaajat olisivat ansainneet kauden aikana yhteensä 25 miljoonaa dollaria enemmän. Pelkästään LIV-kiertueelle siirtyneelle Jon Rahmille kolmen putin griinit maksoivat 2,5 miljoonaa dollaria.

Harrastegolfissa raja siirtyy metrikaupalla lähemmäs reikää.

Callawayn mukaan PGA Tourin ammattilaisilla kolmen putin griinit johtuvat valtaosin ensimmäisen putin huonosta pituuskontrollista. Huippugolfissa pelaajat ani harvoin lukevat griinejä niin huonosti, että pitkä putti päätyy sen vuoksi kauas reiästä. Siksi pitkissä puteissa tulisi aina ensisijaisesti keskittyä etäisyyden hallintaan. Callawayn mukaan huippupelaajilla huono pituuskontrolli johtuu taas yleisimmin epäpuhtaasta osumasta, harvemmin pelaajan tekemästä väärästä arviosta.

Jos huippuammattilainen puttaa kymmenmetrisen puttinsa alle metrin päähän reiästä, vain noin joka sadas kakkosputti lyödään ohi reiästä. Jos taas ensimmäinen putti jää kahden metrin päähän reiästä, lähes joka kolmas kakkosputti ei löydä tietään reikään. Ero huippugolfin maailmassa on valtava.

Kymmenen metrin raja koskee kuitenkin vain kilpagolfia sen korkeimmalla tasolla. Harrastegolfissa raja siirtyy metrikaupalla lähemmäs reikää. Tasoituksella kymmenen pelaava golfari ottaa todennäköisemmin kolme puttia kuin puttaa reikään, jos putilla on pituutta yli neljä metriä. Jos pelaajan tasoitus on 36, raja on vain 2,4 metrin päässä reiästä.

Lue seuraavaksi: Hyvän puttaamisen lähtökohtana on ymmärtää, mitä hyvä puttaaminen oikeastaan on

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)