[11][17]
Champions Tour - Kilpagolf

Tom Watsonille Senior PGA:n voitto

Viimeisen reiän tuplabogey sisuunnutti varmasti Hale Irwinia. Sunnuntaina hänellä on mahdollisuus tehdä historiaa Senior PGA Championshipissa. © Getty Images

TomTom Watson osoitti kokemuksen ja oman pelin virittämisen merkityksen Champions Tourin majoreihin lukeutuvassa PGA Championshipissa. Hän oli kahden edellisen kuukauden aikana pelannut vain kaksi kisaa, sijaluvut 56:s ja 32:s eivät paljoa luvanneet. Vielä kisaa edeltävällä viikolla kotiosavaltiossaan Kansasissa harjoitellessaan hän joutui toteamaan, että peli ei ole uomissaan.

”Sain lopulta pelistä kiinni kilpailun alla. Itsellenikin yllätykseksi lyönnit ja varsinkin putit alkoivat toimia, kierrostuloksin 70-70-68-70 samaan tulokseen kymmenen alle David Eagerin kanssa päätynyt Watson totesi.

Kolmen kierroksen jälkeen johtanut Hale Irwin söhri itsensä pois voittotaistosta ulosmenossa perättäisellä tuplalla ja bogeylla.Neljäs sija kolme lyöntiä voittajaparille hävinneenä on pian 66-vuotiaalle miehelle silti uskomaton suoritus

Watson upotti neljännen kierroksen sisääntulossa useita 2-7 metrin putteja. Uusinnassa hän teki birdien ( par-5) nostamalla viheriön edestä bunkkeriliyöntinsä hallitusti alle metriin.

”Olin luonnollisesti hermostunut sekä 18:lla kuin myös uusinnassa.Kaikki pelaajat ovat. Käänsin sen edukseni. Kerroin itselleni, että olen ollut näissä tilanteissa niin usein ennenkin, hoidetaan homma”, Watson kertoi voittoreseptistään.

Voitto oli Watsonin toinen Senior PGA Championshipissa ja kuudes seniorien majoreissa. Aktiiviurallaan hän voitti kahdeksan majoria ( 5x British Open, 2x Masters, 1x US Open), mutta ei kertaakaan PGA Championshipia.

”Ihmettelen usein itsekin sitä, kuinka pystyn näihin suorituksiin. Kiitän vanhempiani siitä, että he antoivat minulle sellaiset geenit, etten ole loukkaantuvaa tyyppiä”, Watson veisteli palkintopysti kourassaan.

Hänen edellinen voittonsa Champions Tourilta on kauden 2010 avauskisasta. Tämänvuotisessa epävirallisessa Skins Gamesissa Watson juhli voittoa parinsa Jack Nicklauksen kanssa. Ikimuistoisimman kisansa hän pelasi kuitenkin 2009 British Openissa. Vain 1,5 kuukautta ennen 60-vuotissynttäreitään Watson oli voittaa kuudennen kerran Openin. Viimeiselllä reiällä hän otti kuitenkin viheriön ulkopupuolelta kolme puttia, joutui uusintaan ja hävisi Stewart Cinkille.

Champions Tourilla vanhin voittaja on ollut 62-vuotias. Watson täyttää saman määrän vuosia syyskuun neljäntenä ja voi hyvinkin seuraavien parin vuoden aikana vielä lisätä Champions Tourin voittojensa määrää. Senior PGA Championshipin jälkeen niitä on 14.

Teemu Tyry

Hale Irwin hurjana Senior PGA:ssa

Viimeisen

50-vuotiaiden Champions Tourilla pelataan yhtä kauden majoreista, Senior PGA Championshipia. Kenttä on Valhalla Golf Club Kentuckyssa, sama areena jolla Eurooppa kylvetti USA:n joukkuetta vuoden 2008 Ryder Cupissa.

Kun viimeinen kierros on pelaamatta, kilpailun kärjessä ovat Hale Irwin ja Kiyoshi Murota (-9)Japanista. Tom Watson (-8)vaanii lyönnin päässä, nimekkäistä pelaajista voitto mielessään lähtevät päätöspäivään myös NIck Price (-6), Tom Lehman (-5) sekä Loren Roberts (-5).

Hale Irwin nousi kolmannella kierroksella johtoon ohi Murotan. Ennen viimeistä reikää hän johti kahdella, par-viitosella lähestyminen wedgella meni kuitenkin bunkkeriin. Nosto neljään metriin ja kolme puttia, tuplabogey…

Irwinin johtopaikka on jättiyllätys. Champions Tourilla kaikkien aikojen vanhin voittaja on 62-vuotias. Mikäli Irwin pitää muut takanaan, hän nostaa ennätyksen niin korkealle, että sitä on vaikeaa kuvitella rikottavan.

Irwin voitti PGA Tourilla 20 kertaa, kolme kertaa US Openin. Viimeinen ykköstiloista tuli 1990, 45-vuotiaana joka on edelleen kisan ennätys. Champions Tourilla Hale Irwin oli vuósikausia Tourin ylivertainen ykkönen. Voittoja on toistaiseksi 45, viimeisin vuodelta 2007. Hänellä on edelleen hallussaan useita Tourin ennätyksiä.

Tom

Vuosina 1997-2000 Irwin pelasi 95 kilpailua ja voitti niistä 25. Sunnuntai Valhalla Golf Clubilla tulee olemaan tunnelmaltaan sähköinen ja nostalginen. Suuri yleisö on varmasti vanhojen pappojen, Irwinin ja Tom Watsonin puolella.