11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Champions Tour - Kilpagolf

Lähes 300 kisaa ilman karsiutumisia − Bernhard Langerin ura hakee vertaistaan

Kuudennen kerran kiertueen rankingin voittanut Langer on koonnut ”pappatourilla” lähes kolme kertaa enemmän tienestejä kuin PGA Tourilla. Kuva: Getty Images

Katso läpileikkaus lähes 50 vuotta ammattilaisena pelanneen Langerin häikäisevästä urasta.

Golfin teräsmies Bernhard Langer tuntuu paranevan kuin viini vanhetessaan. Saksalainen voitti sunnuntaina Arizonassa päättyneen PGA Tourin Champions -kiertueen kauden kokonaiskilpailun kuudennen kerran, mutta hänen uraltaan yli 50-vuotiaiden tourilla löytyy häikäisevämpiäkin merkkipaaluja.

294 kilpailua – ja kaikissa jatkoon

Vuonna 2007 Yhdysvaltain Champions Tourille liittynyt Langer on pelannut kiertueella 294 turnausta, ja selvittänyt niistä jokaisessa cutin. Uskomaton putki hakee vertaistaan mikä tahansa golfin ammattilaiskiertue huomioiden.

Lähes kolme kertaa enemmän taaloja kuin PGA Tourilla

Vajaassa 300 kilpailussaan Langer on koonnut peräti 32 miljoonaa dollaria palkintorahaa. Tämä on lähes kolme kertaa enemmän kuin kaksinkertainen Masters-voittaja on tienannut PGA Tourilla.

15 vuoden voittoputki

Urallaan kymmenessä Ryder Cupissa pelannut ja vuoden 2004 voitokkaan joukkueen kapteenina toiminut Langer pelasi 15. kautensa Champions Tourilla. Jokaisella kaudellaa hän on myös voittanut vähintään kertaalleen. Ykköstiloja  on koossa 42. Enemmän on vain Hale Irwinillä (45). Myös European Tourilla Langer on voittanut 42 kilpailua.

Vanhin voittaja

Lokakuussa Langerista tuli kiertueen kaikkien aikojen iäkkäin turnausvoittaja hänen noustuaan Virginian kilpailun ykköseksi 64-vuotiaana. Langer myös alitti Phil Mickelsonin voittamassa Champions Tourin finaaliturnauksessa ensimmäisen kerran oman ikänsä 18 reiän kisakierroksella.

Eniten ykköstiloja kokonaiskilpailuissa

Langer rikkoi hallussaan olleen ennätyksen saavutettuaan kuudennen voittonsa Champions Tourin kokonaiskilpailussa eli Charles Schwab Cupissa kaikkien aikojen vanhimpana pelaajana.

Senior Career Grand Slam

Vuonna 2017 Langer sai Senior PGA Championshipin voiton myötä kokoon niin sanotun Senior Career Grand Slamin. Hän on siis voittanut vähintään kerran jokaisen yli viisikymppisten major-kilpailun: kaikkiaan voittoja on 11.

”Pitkä luuta” toimii ankkuroimattakin

Vannoutunut pitkän putterin käyttäjä joutui luopumaan sääntömuutoksen myötä putin ”ankkuroinnista” vajaat kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen Langer on ottanut 17 Champions Tourin voittoa. Edelleen pitkää putteria käyttävää Langeria on toisinaan syytetty ankkuroinnista, mutta tämän hän on toistuvasti kieltänyt.

Ensimmäinen maailmanlistan ykkönen

Langer teki lajin historiaa jo 35 vuotta sitten saatuaan kunnian olla vuonna 1986 perustetun maailmanlistan ensimmäinen ykkönen.

Säännöllinen Masters-kävijä

80-luvulta lähtien Yhdysvalloissa vakituisesti asunut World Golf Hall of Famen jäsen pelasi ensimmäisen kerran Masters Tournamentissa vuonna 1982. Kilpailu on jäänyt tämän jälkeen häneltä väliin vain kahdesti. Langerilla on Mastersiin entisenä voittajana elinikäinen osallistumisoikeus. Edellinen top 10 -sijoitus on vuodelta 2014.

Yksi huippu-urheilun kaikkien aikojen merkittävimmistä tervaskannoista

Pian 50 vuotta ammattilaisena pelannut Bernhard Langer on yksi merkittävimmistä huippu-urheilun iättömistä sankareista. Tämän takana on varmasti hyvät geenit, mutta se ei yksin riitä. Lajiaan kohtaan täytyy tuntea poikkeuksellista kiintymystä ja poltetta, jotta pystyy kokoamaan vielä varttuneena sellaisen määrän menestystä kuin Langer.

Kenties keskeisimpänä vireen ylläpitäjänä on toiminut valtava motivaatio harjoitteluun – ei pelkästään lajiharjoitteluun, vaan vähintään yhtä tärkeään, fyysiseen treenaamiseen. Langerin arvioidaan olevan fysiikaltaan ja liikkuvuudeltaan helposti 20 vuotta nuorempien pelaajien tasolla.

Se ilmenee muun muassa hänen viime vuosien voittotilastoistaan. PGA Tour Champions -kiertueella 60 vuotta täyttäneiden voitot vähenevät kutakuinkin yhtä dramaattisesti kuin 45-vuotiaiden pelaajien voitot PGA Tourilla. Esimerkiksi Champions Tourin voittotilaston ykkönen Hale Irwin saavutti 60 vuotta täytettyään kolme voittoa, kun Langerilla näitäkin on jo kolminkertainen määrä.

Langerin suosima sanonta, ”voittajat eivät koskaan vanhene”, tuntuu pitävän hänen kohdallaan erinomaisesti paikkansa.

Hänet voisikin vaivatta nostaa sellaisten omien lajiensa iättömien tähtien rinnalle, kuten…

Tom Grady (43 vuotta, amerikkalainen jalkapallo), Nolan Ryan (46 vuotta, baseball), Gordie Howe (jääkiekko, viimeinen NHL-ottelu 51-vuotiaana), Kareem Abdul-Jabbar (koripallo, vei Los Angeles Lakersin kolmella viimeisellä kaudellaan NBA:n finaaliin, kunnes päätti uransa 42-vuotiaana), George Foreman (nyrkkeily, otti raskaansarjan mestaruustittelin 45-vuotiaana tyrmäyksellä) sekä Sam Snead (golf, 82 voittoa PGA Tourilla, joista viimeisin 52-vuotiaana).

Näitä urheilijoita on mahdotonta ja käytännössä tarpeetonta laittaa paremmuusjärjestykseen.

Unohtaa ei sovi myöskään Jack Nicklausta, Vijay Singhiä ja Tom Watsonia, jotka niin ikään ovat uransa ehtoopuolella pystyneet koviin suorituksiin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)