18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Champions Tour - Kilpagolf

Tom Lehman ylivoimainen Charles Schwab Cupissa

Tom Lehman kahmi Champions Tourin päätöskisan jälkeen kainoloonsa molemmat tarjolla olleet pokaalit © Getty Images

Tom Lehman ei jättänyt sunnnuntaina mitään sattuman varaan Desert Mountain Clubilla Scottsdalessa. Pelikaveri Fred Couplesista (73) ei ollut kirittäjäksi, 53-vuotias Lehman kaasutteli karkuun saatuaan tulokseksi 65. Viimeiset kolme kierrosta hän pelasi 20 alle, 72 reiän tulos oli 22 alle. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Jay Haasiin kertyi kuusi lyöntiä.

Lehman pyhitti voittonsa paitsi perheelleen, nimenomaan parantumatonta syöpää sairastavalle valmentajalleen Jim Flickille, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä vuodesta 1990.

”Jim antoi puhelimitse ennen kierrosta ohjeen, ”ole Tom Lehman”. Pyrin toteuttamaan tätä mahdollisimman tunnollisesti, sillä lyöntini olivat luultavasti viimeiset jotka hän tekeminäni näki”, kierroksensa jälkeen kyyneliin puhjennut Lehman totesi.

Lehman lähes tuplasi kauden ansionsa. Ykköstila tuotti 440.000 dollaria, Charles Schwab Cupin (pistelista vuoden peleille) voitto tuotti miljoonan. Kauden kokonaisansiot olivat nämä yhdistettynä 2,982 miljoonaa.

Champions Tourilla Lehman on reilun kolmen vuoden aikana voittanut seitsemän kisaa. PGA Tourilla koko uran saldo oli viisi ykköstilaa.

Bernhard Langer oli virallisen rahalistan paras 2,140 miljoonaa, päälle tulee bonuskisan kakkostilasta 500.000.

Kauden todellinen yllättäjä oli kuitenkin Englannin Roger Chapman. Pitkän European Tourin uransa aikana hän jäi rivimieheksi, onnistuen voittamaan yhden kisan Brasiliassa vuosituhannen taitteessa. Päättyneellä kaudella Chapman oli paras kahdessa majorissa. Hän oli paras US Senior PGA Championshipissa sekä US Senior Openissa, tehden todella kovan läpimurron ikäistensä sarjoissa.

Teemu Tyry

3.pv

title_30555

Golf on urheilulajeista ylivertainen kun lasketaan seniori-ikäisten kilpailuissa jaettavia palkintorahoja. Champions Tourilla USA:ssa jo 11 pelaajaa on kuluvalla kaudella ansainnut enemmän kuin miljoona dollaria. Viikonlopun kisan jälkeen määrä kasvaa vähintään kahdella. Vertailun vuoksi, naisten LPGA Tourilla miljonäärejä on kuluvalla kaudella ennen kolmea viimeistä kisaa samaten 11.

Kauden päätöskisassa Desert Mountainin kentällä Scottsdalessa on jaossa paitsi 2,5 miljoonaa 30 Tourin parhaan pelaajan kesken, myös 2,1 miljoonaa kauden viidelle parhaalle Charles Schwab Cup-bonuksina.

Tom Lehman ja Bernhard Langer käyvät Charles Schwab Cupissa omaa taisteluaan ykköstilasta. Kolman päivän jälkeen Lehmanilla (-17) on kaikki valtit käsissään. Mikäli hän voittaa varsinaisen kisan, jossa häntä uhkaavat käytännössä enää Fred Couples (-16) ja Jay Haas (-15), kolahtaa ylimääräinen miljoona hänen tililleen. Yhdistettynä 440.000 dollarin korvaukseen kisan ykköstilasta, hän voi kuitata sunnuntaina 1,440 miljoonaa taalaa.

”Olen lyönyt kahden viimeisen kierroksen aikana palloa paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella. Sunnuntaina toivon, että Fred (Couples) näyttää parasta osaamistaan, ja onnistun itsekin. Siitten vaan katsomme kuinka käy”, Lehman pohti kolmannen päivän jälkeen.

Lehman tunnettiin PGA Tourilla miehenä, joka voitti harvoin ( 5x koko uralla), mutta menestyi tasaisesti. Hän voitti British Openin ja Tour Championshipin vuonna 1996, samalla kaudella myös Tourin rahalistan. Lehman oli myös hetken maailmanlistan ykkösenä. Champions Tourilla hän on voittanut jo kuusi kisaa.

Bernhard Langer (-6) on jo varmistanut varsnaisen rahalistan voiton (2,023 milj D), mutta Charles Schab Cupin voittoon hän tarvitsee Couplesin tai Haasin apua, 11 lyönnin takaa Langer ei ykköseksi nouse. Mikäli Lehman ei voita varsinaista kisaa, mutta on Langerin edellä, menee ratkaisu tiukaksi. Kakkonenkin kuittaa potista 500.000….

title_52565

2.pv

58-vuotias Jay Haas pisti tuulemaan toisena päivänä. Fred Couplesin kanssa kiertänyt Haas sai tuloksekseen 60, 10 alle. Hän johtaa kisaa yhteistuloksella 126, Tom Lehman (131) on viiden ja Fred Couples (132) kuuden lyönnin päässä. Voittoa tavoittelee kiihkeästi myös Bernhard Langer (134)

”Rakastan pelaamista Fredin kanssa, peliseura yhdessä loistavan lähipelin kanssa loivat pohjan tulokselleni”, Haas taustoitti, kertoen samalla valmentaja Stan Utleyn auttaneen häntä lähipelin terävoittämisessä.

Langer hakee hyvitystä

title_68223

Bernhard Langer on ollut 50 vuotta syyskesällä 2007 täytettyään Champions Tourin kirkkain tähti. Voittoja on 16, ansiot ylittävät viiko (131nlopun jälkeen 10 miljoonaa taalaa. Langer on eurooppalaisista kaikki pelaajat huomioiden omassa luokassaan, kun lasketaan voittojen määrää ja uran pituutta. Ykköstiloja on yhteensä 75, näistä kaksi on major-voittoj Mastersista vuosilta 1985 ja 1993.

Langer voitti Charles Schwab Cupin viimeksi 2010, seuraavana vuonna hän kärsi loukkaantumisesta, Tom Lehman otti tuolloin kärkpaikan. Päättyvän kauden aikana Langer on noussut hurjaan vireeseen syyspuolella ottaen kaksi voittoa. Kaudesta on kuitenkin jäänyt päällimmäisenä mieleen kaksi menetettyä Champions Tourin majoria. Langer johti Senior US Openia ennen päätöspäivää neljällä lyönnillä, mutta sunnuntain epäonnistuminen pudotti hänet toiseksi.

Senior British Openissakin johtopaikka oli hallussa 18 ja 54 reiän jälkeen, lopullinen sijiotus oli kuudes. Lauantaina ja sunnuntaina Arizonassa käydään tiukka taisto paitsi varsinaisen kisan ykköstilasta, nimenomaan pistelistan kuninkuudesta.

Langerille riittää varmuudella Tom Lehmanin pitäminen selkänsä takana. Mikäli parivaljakko putoaa terävimmästä kärjestä, saksalainen kuittaa miljoona dollaria ylimääräistä Lehmania heikommallakin sijoituksella. Rahalistan ykköstilan (2,023 milj.d) saksalainen on jo varmistanut.

Täysin mahdollista on sekin, että Lehman tai Langer kuittavaavat viikonlopun jälkeen 440.000+ 1.000.000 miljoonaa aherruksestaan. Charles Schwab Cupin bonuksia ei lasketa mukaan Tourin virallisiin rahalistoihin.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje