23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Teräsmies Ari Vauhkonen ja Antti Lassila mestaruuskisojen ennätysmiehet

Ari Vauhkosen (SHG) avauspäivän tulos 66 oli lähes sama kuin hänen ikänsä (65-v). Antti Lassila (HGK) kiersi Talin kentän päätöspäivänä tulokseen 63.

Seurojen mestaruuskilpailuissa nähtiin runsaasti upeita suorituksia. Seuraavassa niistä kaksi.

Ari Vauhkosen meriittilista seniorien ja midien kiertueilla on pidempi kuin kenelläkään muulla Suomessa. Viikonloppuna hän ahersi neljä kierrosta Luukin ja Lakiston kentillä, tuloksena oli SHG:n mestaruus 13 lyönnin marginaalilla.

”Maistui kyllä makealta. Edellisestä tittelistä oli jo aikaa 14 vuotta. Salmisen veljekset olivat muissa kisoissa, joten portti oli auki”, Vauhkonen taustoitti saavutustaan joka tuli tuloksin (66-76-70-72,+2)

Ensimmäinen kierros Luukissa tarjosi Vauhkoselle jopa mahdollisuuden alittaa tuloksellaan ikänsä.

”Pelasin hyvin, ehjä kierros jossa ei ollut yhtään bogia. Ajatus oli hyvin kohdillaan. Putteri olisi voinut olla lämpimämpikin. Tein neljä birkkua, kolmea metriä kauempaa en kuitenkaan saanut mitään sisään. Omaan ikäään pelaaminen tai sen alittaminen oli viimeisillä väylillä kyllä mielessä”, hän myöntää.

Suorituksen arvoa nostaa se, että mestaruuskisoissa takatiiltä mitta oli 5929 metriä.

SHG on yksi harvoista seuroista, joissa mestikset pelataan miesten sarjassa neljän kierroksen mittaisina.

”Siihen on tottunut ja fyysisesti homma toimii ainakin minun kohdaltani hyvin. Syöminen ja juominen täytyy hoitaa tavallistakin huolellisemmin.”

Iän alittaminen tullee Vauhkoselle tutuksi seuraavien vuosien aikana. Toimituksen tiedossa ei ole kotimaisia pelaajia, jotka olisivat tässä vielä onnistuneet backtiiltä.

Uransa parhaaksi kierrokseksi Vauhkonen nostaa I kauden 2016 Senior Tourin viimeisen kierroksen Pickalan Park-kentällä.

”Tuuli oli varsin kovaa, jopa myrskyistä. Siinä kelissä viiden birkun ja yhden bogin kierros (68) oli mieltä lämmittävä saavutus”, Vauhkonen muistelee. Päivän toiseksi paras tulos oli 74.

Lauantaina ja sunnuntaina Ari Vauhkonen osallistuu ensimmäistä kertaa Salo Golfissa 60-vuotiaiden SM-kisoihin ja lähtee niihin suurimpana suosikkina. Osallistujia on ”täysi tupa”, 119 pelaajaa.

”Salon kenttä on vuosien varrella kehittynyt, puiden kasvaminen on tuonut siihen luonnetta ja vaikeutta”, Vauhkonen luonnehtii.

Kauden merkittävin edustustehtävä odottaa Vauhkosta ja Suomen kuusimiehistä seniorimaajoukkueetta syyskuun viidentenä päivänä Malmössä ( PGA National) käynnistyvissä 50-vuotiaiden EM-kisoissa.

”Kenttä on isännöinyt ET:n kisaa ja on kavereiden kertoman mukaan hieno.  Kerran olemme olleet ( 55-v) samoissa kisoissa neljänsiä. Tavoite olisi päästä ensin kahdeksan joukkoon lyöntipeleissä ja siitä kavuta kohden mitaliotteluja, Ari Vauhkonen määrittää haastattelun lopuksi

Antti Lassila haki vauhtia Ranskan Ryder Cup -kentältä

HGK:n kenttä isännöi kuluvalla kaudella PGA:n mestaruuskisoja, SM-lyöntipelejä sekä Erkko Trophya.

Kesäkuussa pelatuissa PGA:n kisoissa paras kierrostulos oli Lauri Ruuskan tekemä 67. SM-kisoissa sekä Ruuska että Antti-Jussi Lintunen merkkauttivat tuloksekseen 65. Erkko Trophyssa isäntäseuran Marti Plukka teki tuloksen 66.

HGK:n mestaruuskisoissa kenttä oli virityksiltään samanoloinen kuin SM-kisoissa ja Erkossa. Kahden ensimmäisen kierroksen aikana oli kirjattu vain yksi parin alittanut tulos (69).

Ennen kolmatta päivää mikään ei ennakoinut sitä, että joku osallistujista tulisi sivuamaan kenttäennätystä 63, kahdeksan alle.

Antti Lassilalla oli ”pöljä päivä” HGK:n mestaruuskisojen päätöskierroksella.

Antti Lassila kuitenkin onnistui tässä ja voitti kilpailun. Maajoukkuetason pelaajaksi muutama vuosi sitten noussut Lassila on jättänyt golfin viimeaikoina vähälle ja keskittynyt opiskeluihinsa Hankenilla.

Merkillepantavaa on sekin, että päivän toiseksi paras tulos oli yhdeksän lyöntiä heikompi (72), tuloslistalla sijoille 2-11 sijoittuneet pelasivat keskimäärin 13,5 lyöntiä heikommin (76,5) kuin Lassila. Vastaavaa näytöstä kilpailun ratkaisuhetkillä koetaan hyvin harvoin.

”Meinasin jo jättää viimeisen päivän kokonaan pelaamatta edellisillan rapujuhlissa sattuneen sormivamman takia, mutta hyvin teipattuna rangella tuntui, että pystyy lyömään. Kaksi edellistä päivää (77-73) eivät myöskään luoneet turhia odotuksia. Sain viimeiselle päivälle tätini caddieksi, joka tykkää tulla avuksi kisoihin silloin tällöin”, Lassil kertoo lähtökohdistaan.

Lassila avasi kolmannen kierroksen vahvasti. Viiden reiän jälkeen hän oli jo viisi alle tehtyään ykkösellä eaglen ja birdiet väylillä 3-5.

Olosuhteet heikkenivät sadekuuron ja kovan tuulen johdosta. Näiden aikana Lassila kirjautti korttiin birdien lisäksi kaksi bogia.

Sisääntulossa Lassila teki viisi birkkua ja bogin. Kierrostulos 63 sisälsi siis eaglen, yhdeksän birkkua, viisi paria ja kolme bogia.

”Oli hienoa onnistua tekemään birdie viimeisellä viheriöllä muiden talilaisten kannustaessa klubin terassilla. Tämä oli luonnollisesti elämäni paras kisakierros”, Lassila myhäili.

Hänen suurimpia saavutuksiaan ovat Ruotsissa alle 21-vuotiaiden kisojen voitto (Scandia youth), reikäpelin SM-kulta junioreissa, sekä Ranskan yliopistojen mestaruus alkukesästä Orcinesissa.

”Asuin koko viime talven aina heinäkuuhun asti Pariisissa, jossa luin taloustieteitä Université Paris Dauphinessä. Kevään ja alkukesän sain treenata ja pelata Le Golf Nationalissa Versaillen kupeessa Pariisin ulkopuolella.”

Syyskuussa 2018 samalla kentällä Euroopan ja USA:n joukkueet kohtaavat Ryder Cupissa.

Le National Pariisin kupeessa tarjosi Lassilalle ensiluokkaiset peli- ja harjoitusmahdollisuudet talven aikana.

Antti Lassilan kierrosten sarja (77-73-63) on mainio esimerkki ja rohkaisu kaikille niille, jotka uskovat sisällään olevan paljon paremman tuloksen kuin mikä on oma ennätys.
Ari Vauhkosen esitykset kentillä eivät jätä ketään kylmäksi. Vaikkei Vauhkosen tasolle olisikaan mahdollisuuksia, hänen esimerkkinsä kertoo, että lähes nelikymppisenä golfin aloittanut voi pelata elämänsä parhaita kierroksia 65-vuotiaana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje