16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Muhkean apurahan saanut Jesse Saareks pistää ensi kaudella kaiken likoon: ”En halua mennä sieltä missä aita on matalin”

Koski-Golfin Jesse Saareks aikoo kurkottaa tulevina vuosina isoon menestykseen. Kuva: Juha Hakulinen

Saareksella lienee edessään viimeinen vuosi amatöörien kirjoissa.

Läpimurtosäätiö myönsi golfari Jesse Saarekselle pari viikkoa sitten 7000 euron apurahan, jonka tarkoitus on edesauttaa lupaavien nuorten yksilöurheilijoiden pyrkimyksiä murtautua lähivuosina lajinsa kansainväliselle huipulle. Apurahan sai kaikkiaan 11 urheilijaa.

”Onhan se todella merkittävä summa. Hyvä kun rahat tulevat alkuvuoteen, niin pystyn paremmin suunnittelemaan elämiseen, harjoitteluun ja pelaamiseen liittyviä asioita”, Koski-Golfia edustava Saareks sanoo.

Saareks, 20, lähetti säätiölle hakemuksen, ja pääsi videohaastatteluun, jonka pohjalta päätös tehtiin. Haastattelijoina toimivat Läpimurtosäätiön perustaja Tuomas Lang sekä ammattilaispelaajat Mikko Korhonen ja Sanna Nuutinen.

”Tuntuu hienolta, että jotkut muutkin uskovat mahdollisuuksiini menestyä lajissa. Apurahaa haki käsittääkseni yli 500 urheilijaa, joten olin onnekas, että valikoiduin tuohon pieneen sakkiin.”

Apurahan saamisen edellytyksenä on, että hakijalla on riittävät näytöt ja että hän urheilee täysipäiväisesti joko meneillään olevalla tai alkavalla kaudella. Saareks aikoo nostaa toimintansa tulevana vuonna uudelle tasolle. Päättyneellä kaudella harjoittelu jäi rajalliseksi, sillä hän pääsi armeijasta siviiliin syksyllä.

”Nyt harjoittelu on muuttunut täysipäiväiseksi, ja eletään huippu-urheilijan elämää. Voin keskittyä pohjustamaan lähtökohtia menestyksen luomiselle. Olemme tehneet valmentajani Timo Rauhalan kanssa suunnitelman, joka perustuu tiiviimpään yhteistyöhön. Tekemisen pitää olla laadukasta ja ammattimaista.”

Asioita on tehtävä eri tavalla, jos haluaa parempia lopputuloksia.

Kouvolalainen muistuttaa, että hänellä on kausibudjetin kokoamisen osalta vielä paljon töitä edessä. Saareks arvelee ensi kauden hintalapuksi noin 40 000 euroa.

”Tutkimme kilpailukalenteria ja asetimme tavoitteet. Budjetissa on huomioitu kisojen ja harjoittelun ohella se, minkälaisen panostuksen kausi vaatii valmennukselta ja koko tiimiltäni.”

”Asioita on tehtävä eri tavalla, jos haluaa parempia lopputuloksia. Se vaatii toisenlaisen satsauksen taloudelliseen puoleen. En halua mennä sieltä missä aita on matalin, vaan aioin vetää täysillä. Sillä on hintansa.”

Hänen valmentajanaan ensi kaudella toimii päävastuun kantavan Timo Rauhalan ohella Tommi Henttu, joka on luotsannut suojattiaan siitä lähtien, kun tämä tuli ensimmäisen kerran Koski-Golfin kentälle kentälle kolmevuotiaana.

Pitkä palvelusaika meni ihon alle

Saareksen alkukesä sujui kilpakentillä alakanttiin. Tämä johtui ennen kaikkea siitä, että hän odotti pääsevänsä armeijasta lyhyemmällä palvelusajalla. Sen sijaan hänestä tehtiin Puolustusvoimien Urheilukoulussa 347 vuorokauden mies.

”Vuoden ’intti’ tuli yllättäen, enkä ollut varautunut niin pitkään palvelusaikaan. Se meni kovasti ihon alle. Treenasin sen minkä pystyin, mutta elämä ei ollut täysin hallinnassa. Tulokset olivat heikkoja.”

Ennätystuloksella Finnish Amateur Championshipin voittanut Jesse Saareks juhli saavutustaan Talissa naisten kisan ykkösen Katri Bakkerin kanssa. Kuva: Juha Hakulinen

Juhannuksena Saareks unohti golfin muutamaksi päiväksi. Nollauksen jälkeen hän lähti harjoituskierrokselle, ja teki heti heti alkuun kahdeksan birdieä. Hän sanoo käsittäneensä tuolloin, ettei ollutkaan niin huono kuin ehti luulla.

Peli lähti rullaamaan kuin itsestään ja harjoittelukin oli hyvää. Hän voitti kauden edetessä mitalin sekä 21-vuotiaiden että yleisen sarjan SM-lyöntipelissä ja elokuussa tuli uran komein voitto Talissa. Saareks teki Erkko Trophyssä kokonaistuloksellaan 200 (-13) uuden kisaennätyksen turnauksen 54 reiän aikakaudella.

Meriittien joukkoon mahtui myös Saksan avointen yhdeksäs sija. Onnistumiset tuottivat Saarekselle lopulta paikan Suomen MM-joukkueeseen.

”En osannut odottaa valintaa MM-kisoihin. Se oli mahtava kokemus, vaikka peli Abu Dhabissa vähän takkuista olikin. Kävi hyvin ilmi, että Eisenhower Trophy on ainutlaatuinen tapahtuma, joita ei monesti saa urallaan kokea.”

Muutama kisa erikoismerkinnällä kalenterissa

Tulevan kauden osalta Saareks on ympyröinyt muutaman kilpailun kalenterissaan. Hänen tarvitsisi kohentaa alkuvuoden kisoissa sijoitustaan amatöörien maailmanlistalla päästäkseen varmuudella Amateur Championshipin kaltaisiin turnauksiin. Myös paikka miesten EM-joukkueeseen on tärkeimpien tavoitteiden listalla.

Vuoden kuluttua Saareks on vaihtanut statustaan, mikäli asiat etenevät suunnitelmien mukaisesti.

”Näillä näkymin siirryn ammattilaiseksi ensi kauden jälkeen, mutta täysin varmaa se ei ole.”

Saareks aloittaa kautensa helmikuussa Etelä-Afrikassa kahdella turnauksella tai vaihtoehtoisesti Portugalin ja Espanjan avoimilla mestaruuskisoilla.

Huippu-urheilun 7000 euron apurahan saivat Jesse Saareksen lisäksi Juho Alasaari (seiväshyppy), Sani Brännfors (vapaaottelu), Ronny Brannkärr (uinti), Pihla Kaivo-oja (nyrkkeily), Teemu Lauronen (freestylehiihto), Niilo Moilanen (maastohiihto), Jesper Pohjolainen (alppihiihto), Joona Reiman (telinevoimistelu) ja Eveliina Taka (lumilautailu).

Säätiön tavoitteena tukea jatkossa sataa urheilijaa vuodessa

Läpimurtosäätiön päämääränä on tukea huipulle tähtääviä nuoria kansainvälisessä läpimurrossa sekä mahdollistaa yhä useammalle suomalaiselle lapselle liikuntaharrastus.

Syksyllä 2022 perustettu säätiö jakoi ensimmäiset apurahat kesäkuussa, jolloin tuen sai kymmenen urheilijaa ja kuusi urheiluseuraa. Läpimurtosäätiö on myöntänyt tänä vuonna urheilijoille ja seuroille yhteensä reilut 250 000 euron apurahaa.

​Urheilijavalinnassa säätiö arvioi muun muassa urheilijan kansallista ja kansainvälistä tasoa, potentiaalia murtautua lajin kansainväliselle huipulle, urheilijan motivaatiota ja oman urheilu-uran johtamista, tukiverkostojen ammattimaisuutta sekä valmentautumisen suunnitelmallisuutta.

Läpimurtosäätiön perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Tuomas Lang lahjoitti perheensä kanssa säätiön alkupääomaksi kolme miljoonaa euroa. Tämän jälkeen mukaan on lähtenyt muitakin lahjoittajia. Apurahat jaetaan puoliksi lasten ja nuorten liikunnan apurahan ja huippu-urheilun apurahan kesken.

Pääomasijoitusyhtiö Intera Partnersilla vaurastunut Lang kertoi kesäkuussa Helsingin Sanomille haluavansa moninkertaistaa säätiön pääoman, jotta se voisi tulevaisuudessa tukea sataa urheilijaa vuodessa.

Säätiön tuotot ovat verottajan päätöksellä verovapaita.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje