Yhteistyö Thaimaan kanssa tarjoaa maajoukkuepelaajille loistavia treeniolosuhteita ja rajun tasonmittauksen - Golfpiste.com

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][12]
KilpailuaSuomalaista

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][12]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Yhteistyö Thaimaan kanssa tarjoaa maajoukkuepelaajille loistavia treeniolosuhteita ja rajun tasonmittauksen

Royal Hills Golf Resort sijaitsee luonnonpuistossa.

Suomalaisamatöörit isännöivät kovatasoista thai-maajoukkuetta vastavuoroistesti kesän aikana.

Golf on golfia kentästä riippumatta, mutta peliolosuhteet vaikuttavat pelaamiseen valtavasti. Jos lajissa aikoo menestyä, erilaiset olosuhteet ja alustat on hallittava. Etenkin kokemattomammilla suomalaispelaajilla on lähes poikkeuksetta vaikeuksia, kun pelialusta on bermuda-ruohoa ja keli yltyy kuuman kosteaksi. Lyöminen, etenkin chippaaminen ja puttaaminen, on bermudalla hyvin erilaista kuin kotimaan kentillä, ja kuuma keli voi uuvuttaa salakavalasti.

Sama pätee toisin päin. Esimerkiksi aasialaispelaajille pohjoiseurooppalaiset olosuhteet ovat vieraat ja haastavat. Mitä useammin pelaaja pääsee jo juniorivuosinaan pelaamaan itselleen uudenlaisissa olosuhteissa, sitä paremmin hän oppii sopeutumaan niihin. Tätä ei voi oppia matkustamatta paikan päälle, erilaiseen ympäristöön.

Tässä tarkoituksessa toteutettua kulttuurivaihtoa on jo aloiteltu vuosia sitten Suomen ja Thaimaan välillä. Viime vuosina yhteistyö on kuitenkin ollut vähäistä, osaltaan covid-pandemiankin takia.

Thai-pelaajat osallistuivat ensimmäistä kertaa Erkko Trophyyn vuonna 2015, ja visiitin tuloksena Kanyalak Preedsutthijit pääsi juhlimaan naisten kisan voittoa. Kolme vuotta myöhemmin hän voitti naisten Euroopan kiertueen osakilpailun. Vuonna 2016 thai-maajoukkue vierailu Suomessa ja osallistui kolmeen kilpailuun, joista viimeinen oli Suomen ja Thaimaan välinen Nations Cup.

Thaimaa oli liikkeellä kivenkovalla joukkueella, johon kuului Kanyalak Preedsutthijitin lisäksi mm. Pajaree Anannarukarn, joka on myöhemmin voittanut myös kaksi LPGA Tourin kilpailua. Suomalaisista nykyammattilaisista Nations Cupissa pelasivat mm. Sanna Nuutinen ja Linda Osala.

Maailmantason thaimaalaispelaajia on vieraillut Suomessa muitakin. Kuuluisin ja kovatasoisin Suomessa harjoitelleista thaimaalaisista on Atthaya Thitikul, joka ehti piipahtaa jopa naisten maailmanlistan kärjessä vuonna 2022. Tällä hetkellä hän on naisten maailmanlistalla sijalla 11.

Uusi alku

Tänä keväänä yhteistyössä kääntyy uusi sivu, kun kahdeksan Suomen junnumaajoukkueiden pelaajaa, matkustaa Thaimaahan kahden viikon harjoitus- ja kisaleirille Royal Hills Golf Resortiin.

”Kokemus kaikkinensa on todella iso mahdollisuus. Kahden viikon aikana ehtii oppia todella paljon.

Ajankohta ei ole aivan optimaalinen, mutta sitä se on ammattilaisillakaan. Harvoin voi optimoida kaikkea”, maajoukkuevalmentaja Minea Blomqvist-Kakko sanoo.

Maajoukkuevalmentaja viittaa siihen, että osa pelaajista valmentajineen päätti jättää leirin väliin, koska he haluavat pitäytyä omassa harjoitusohjelmassaan ja valmistautua alkavaan kisakauteen Suomessa. Blomqvist-Kakko näkee kuitenkin Thaimaan leirissä ison potentiaalin.

”Pelkästään olosuhteisiin totuttelu on ihan parasta koulutusta. Se, että pääsee hyvin hyviin olosuhteisiin treenaamaan ja pelaamaan. Pitkässä juoksussa tavoite on se, että teemme taitavia ja hyviä pelaajia. Sitä tämä palvelee hienosti ”, hän sanoo.

Leiri on suomalaisille iso mahdollisuus myös taloudellisesti, sillä Thaimaan päässä isännät kattavat kulut käytännössä kokonaisuudessaan. Suomalaisten osuus siis rajoittuu vain lentokustannuksiin.

Vastavuoroisesti suomalaiset isännöivät thai-maajoukkueen vierailua Suomessa kesän aikana.

Kova tasonmittari

Leirillä pelataan Nations Cup -maaottelu 19.–22.4. Kolme päivää myöhemmin käynnistyy Singha Amateur Championship. Se kestää parhaiden osalta neljä päivää. Lyöntipelikierroksen jälkeen kisaa jatketaan reikäpelimuotoisena. Mukana on 120 pelaajaa Suomesta, Thaimaasta ja muutamasta muusta Aasian maasta.

Kilpakentällä suomalaiset eivät tule saamaan isänniltä mitään ilmaiseksi. Golfin taso Thaimaassa on erittäin kova. Sekä naisten että miesten amatöörien maailmanlistalla thaimaalaisia on sadan joukossa useita. Suomalaisia ei naisten puolella mahdu sadan parhaan joukkoon, ja miesten listalla paras suomalainen on nippa nappa 300 parhaan joukossa. Raaka tosiasia on, että isännät lähtevät kentälle suursuosikin asemassa.

Thaimaassa kilpailu edustuspaikoista on tiukkaa. Nations Cup -maaottelu Suomea vastaan on hyvä esimerkki siitä, sillä vaikka kyseessä on ystävällismielinen kisa, järjestetään siihen sisäinen karsintakilpailu. Tämä on yleensäkin tavanomainen kaava Thaimaassa; edustajat kilpailuihin karsitaan lähes poikkeuksetta.

”Maailmanrankingeissa thaimaalaiset ovat tosi kovia, paljon parempia kuin suomalaiset. Meidän pelaajamme pääsevät vierestä katsomaan, mitä he tekevät paremmin. Sieltä on tullut maailman ykkösiä, että se on kiva nähdä, miten he sen toteuttavat. Toki yhtälössä on monta osaa: olosuhteet, valmennus, ja raha”, Blomqvist-Kakko näkee.

Kaikkinensa maajoukkuevalmentaja tervehtii avautunutta mahdollisuutta ilolla.

”Toivottavasti tämä on jonkun alku. Jos saisimme rakennettua perinteen, vastavuoroisesti Thaimaasta tultaisiin tänne kesällä. Se olisi hienoa”, Blomqvist-Kakko näkee.

Suomalaisista pidetään Thaimaassa

Aasiassa pitkään toiminut ja Thaimaassa suuren osan vuodesta asuva yrityskonsultti Juha Ritvala on ollut mukana järjestämässä thai-pelaajia Suomeen. Myös Nations Cup on Ritvalan hengentuote ja ilman häntä yhteistyö ei ylipäänsä mahdollista.

”Idea yhteistyön syventämisestä on ollut vireillä pitkään. Thaimaalaiset ovat viihtyneet Suomessa aina todella hyvin, ja he ovat kokeneet harjoittelemisen itselleen uudenlaisissa olosuhteissa erittäin hyödylliseksi. Näen, että tämä on iso mahdollisuus kumpaankin suuntaan”, Ritvala sanoo.

Reissun kohde, Royal Hills Golf Resort, sijaitsee Bangkokista reilut sata kilometriä koilliseen. Unescon maailmanperintökohteeksi listatun Khao Yain kansallispuistossa sijaitseva kenttä on rauhallinen keidas villin luonnon keskellä. Golfkenttä on kuitenkin vaativa ja siksi opettavainen kisa-areena.

”Kenttä on todella vaikea. Se on tehty alun perinkin vaikeaksi ja sitä on pidennetty ja griinejä on vaikeutettu jälkikäteen. Griinit ovat todella nopeita ja muodokkaita. Raffi tulee olemaan pitkää. Olosuhteet ovat sitä, mitä ne tulevat ammattigolfissakin olemaan tulevaisuudessa”, paikan päällä hiljattain käynyt Ritvala kertoo.

Ritvala on koko vierailun ajan mukana paikan päällä avittamassa käytännön asioissa. Hänen mukaansa suomalaisille on avautumassa melko ainutlaatuinen mahdollisuus yhteistyöhön.

”Ei thaimaalaisilla kovin monen maan kanssa ole tällaista toimintaa. Etelä-Korean kanssa on, mutta isossa kuvassa tällainen yhteistyö on hyvin poikkeuksellista”, hän kertoo.

”Golf on keskiössä, mutta samalla nuorille avautuu hieno mahdollisuus tutustua uuteen maahan, sen luontoon, ihmisiin ja kulttuuriin oikeassa iässä ja aidossa ympäristössä. Jos joku haluaa tulla tänne myöhemmin kilpailemaan tai vaikka opiskelemaan, se helpottuu, kun saa tällä tavoin jo kokemusta”, Ritvala näkee.

Blomqvist-Kakko on samoilla linjoilla.

”Reissulla saa kahdenlaisia oppeja, sinne mennään treenaamaan ja pelaamaan, mutta samalla nuorten on edustettava Suomea ja itseään. Heidän on opittava se, että kun käyttäydyt ja edustat itseäsi hyvin, niin se voi poikia hyvää. Tärkeää oppia siinäkin mielessä”, hän sanoo.

Thaimaa on suosittu matkakohde ja maassa käy vuosittain miljoonia turisteja. Aina eurooppalaisturistit eivät käyttäydy kunnioittavasti isäntiä kohtaan, mutta suomalaisgolfarit ovat Ritvalan mukaan kuitenkin hyvässä maineessa.

”Suomalaisia arvostetaan. Meidät mielletään sivistyneinä, hyvin käyttäytyvinä ja huomaavaisina. Suomalaisilla on todella hyvä maine.”

Lue seuraavaksi: Haastattelussa pikaisesti maailman huipulle noussut ”kesäsuomalainen” Atthaya Thitikul

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje