20.–27.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Marraskuussa LET:llä pelataan isoista rahoista – Sanna Nuutinen latautuu kotimaisemissa ja jättää Espanjan kisat väliin: "Vähemmän stressiä"

Sanna Nuutisella on vielä edessään kova neljän LET-turnauksen loppurutistus. Kuva: Tristan Jones/LET

LET:llä marraskuun neljässä kisassa jaetaan palkintorahaa lähes yhtä paljon kuin alkukauden kisoissa yhteensä.

Kuluvan vuoden aikana Suomen ykköspelaajaksi naisten golfissa noussut Sanna Nuutinen jättää tällä ja ensi viikolla ohjemassa olevat kauden viimeiset LET Access Series -turnaukset väliin. Vaikka haastajakiertueen kisat olisivat tarjonneet hyvää pelituntumaa marraskuussa käytäviä LET-turnauksia ajatellen, päätti hän käytännön syistä sivuuttaa Espanjan reissun.

”En lähtenyt, koska matkustaminen on tällä hetkellä niin monimutkaista. Karanteenia olisi ollut tiedossa Suomeen palatessa. Ajattelin muutenkin, että saa paremman rauhan, kun valmistautuu valmentajan kanssa kotimaisemissa ja on vähemmän stressiä”, hän sanoi.

Edellisen kerran syyskuun lopulla Sveitsissä LETAS-turnauksessa kilpaillut – ja kuudenneksi sijoittunut – Nuutinen on ollut Suomessa reilut kaksi viikkoa. Olosuhteet harjoittelulle ovat olleet ajankohtaan nähden erityisen hyvät.

”Onnekkaita on oltu säiden puolesta, eihän vielä ole ollut kunnon pipokelejäkään. Saa nähdä mitä seuraavat kolme viikkoa tuovat tullessaan. Hallissa on toki mahdollista vetää muutama valmistava harjoitus ennen kisoja”, Nuutinen sanoi.

Ladies European Tourilla on tiedossa marraskuussa kilpailu jokaisena viikkona. Neljästä turnauksesta ensimmäinen pelataan Dubaissa ja viimeinen Espanjassa. Kaksi keskimmäistä kisaa pelataan Saudi-Arabiassa. Ensimmäisessä palkintopotissa on miljoona dollaria ja toisessa puoli miljoonaa. LET:n mittapuulla kisat ovat poikkeuksellisen suuria, mutta kisapaikka herättää mielipiteitä. Nuutinen ei ota Saudi-Arabian kilpailuihin poliittisesti kantaa, koska hän saapuu maahan ”täysin golfillisista syistä”.

”Kyse on historiallisista tapahtumista, koska Saudi-Arabiassa järjestetään ilmeisesti ensimmäistä kertaa naisten urheilua kansainvälisellä tasolla. Maan golfliitolla on tavoitteena inspiroida paikallisia nuoria ja tyttöjä urheiluharrastuksen pariin. Jos tuo nyt yhtään pitää paikkansa, niin sittenhän se on hyvä askel.”

Kaikkiaan marraskuussa jaetaan palkintorahaa noin pari miljoonaa euroa, kun alkukauden kisoissa sitä on jaettu vain hieman enemmän. Kokonaiskilpailun kannalta marraskuun kisojen painoarvo onkin valtaisa.

Nuutinen on LET:n Race to Costa del Sol -rankingissa yhdeksäntenä 147,78 pisteellään. Koossa on kahdeksan kilpailua, joiden joukosta löytyy muun muassa kaksi kolmatta sijaa sekä uran ensimmäinen osallistuminen major-kilpailuun, Women’s Openiin.

Haastajakiertueella Nuutinen on pelannut kaksi turnausta, näistä ensimmäisessä hän otti voiton syyskuun alussa. Hyvät esitykset ovat nostaneet Keimola Golfin pelaajan maailmanlistalla sijalle 264. Niskaan hengittää kuitenkin mainiosti uransa LPGA Tourilla aloittanut Matilda Castren.

Sijalla 303 oleva Castren olisi kiivennyt viime viikon major-debyytissään Nuutisen ohi maailmanlistalla, mikäli olisi tehnyt Women’s PGA Championshipin viimeisellä reiällä parin ja siten noussut kisassa top 20:een.

LET:n neljässä viimeisessä kilpailussa on jaossa noin kaksi miljoonaa euroa palkintorahaa, mikä on suunnilleen saman verran kuin kauden kaikissa aikaisemmissa kisoissa yhteensä, jos Women’s Openia ei oteta huomioon.  Panoksia on siis tarjolla yllin kyllin, ja voitettavaa riittää.

Kiertueen muista suomalaisista, Noora Komulainen on rankingissa sijalla 58 ja Tiia Koivisto neljä sijaa alempana. Elina Nummenpään sijoitus on 81:s. Ursula Wikström ei ole selviytynyt tällä kaudella jatkoon yhdessäkään kilpailussa, minkä vuoksi hänen pistesaldonsa rankingissa on yhä avaamatta.

Madridin pohjoispuolella Lerma Golfissa keskiviikkona alkavaan LETAS-kiertueen turnaukseen suomalaisista osallistuvat Tiia Koivisto ja Karina Kukkonen. Ensin mainittu pelaa ensi kuussa Sanna Nuutisen, Noora Komulaisen, Ursula Wikströmin ja Elina Nummenpään tavoin Saudi-Arabian LET-kisoissa.

Puolesta ja vastaan

Saudi-Arabiassa pelataan 12.–15. marraskuuta maan kaikkien aikojen ensimmäinen naisten golfkilpailu, Aramco Saudi Ladies International. Heti seuraavalla viikolla on vuorossa toinen LET-turnaus, The Saudi Ladies Team International, ja näiden kahden kisan yhteenlaskettu palkintopotti on 1,5 miljoonaa dollaria eli noin 1,27 miljoonaa euroa.

European Tour teki ensivisiittinsä Saudi-Arabiaan viime vuonna ja myös tällä kaudella ehdittiin ”Saudeissa” pelata ennen koronapandemian aiheuttaa pitkää taukoa. Monet ET-pelaajat ovat jättäneet kisat väliin ottaen ratkaisullaan kantaa muun muassa Washington Postin toimittajan Jamal Khashoggin vuonna 2018 tehtyyn murhaan.

”Minun työni on pelata golfia”, sanoi turnauksen Saudi-Arabiassa viime vuonna voittanut Dustin Johnson. Vuonna 2019 mukana ollut, mutta tämän kauden kilpailun sivuuttanut Justin Rose puolestaan totesi olevansa ammattilaisgolfari, ei poliitikko.

Jotkut Saudi-Arabian naisiin kohdistuvista laista ovat lieventyneet viime vuosina. Vaikka naiset voivat nykyään ajaa maassa autolla ja matkustaa ulkomaille ilman miespuolista holhoojaa, on Saudi-Arabia edelleen yksi tiukimmin sukupuolierottelua noudattavista ja naisten itsemääräämisoikeutta rajoittavista valtioista.

Kilpailijat asuvat turnausten aikana yksityisessä resortissa, joten sikäläinen elämänkulku epäkohtineen ei liiemmin tule heidän silmilleen. Siitä huolimatta pelaaminen Saudi-Arabiassa ei ole kaikille vaihtoehto. Yksi heistä on ensimmäisen kisansa LPGA Tourilla hiljattain voittanut Mel Reid, joka kaksi vuotta sitten kertoi olevansa homoseksuaali.

Samaa sukupuolta olevien suhteet ovat 27 miljoonan asukkaan maassa kielletty.

”En koe, että olisi moraalisesti oikein pelata Saudi-Arabiassa. Heidän kulttuurissaan on paljon mitä en voi hyväksyä”, Reid sanoi viime viikolla pelatun naisten major-kilpailun yhteydessä.

Mel Reidin mielestä pelaaminen Saudi-Arabiassa ei ole moraalisesti oikein. Kuva: Getty Images

Jotkut taas uskovat, että Saudi-Arabia on halukas tekemään muutoksia urheilun avulla. Yksi heistä on LET:n voittotilaston kaikkien aikojen ykkönen, Laura Davies.

”Joskus on otettava ensimmäinen askel. Mielestäni naisten kilpaileminen siellä on pelkästään hyvä asia, vaikka paljon myös nähdään toisin”, hän sanoi.

Saudi-Arabian holhouskäytännön mukaan mies – yleensä isä tai aviomies – tekee naisen puolesta monet päätökset. Myös avioitumiseen tarvitaan miehen lupa, kuten yksinelämiseenkin. Turvakodissa tai vangittuna olevaa naista ei vapauteta, ennen kuin miespuolinen holhooja suostuu ottamaan hänet vastaan. Tätä ei aina tapahdu.

LET:n kisoihin ei pääse koronakäytännön mukaisesti katsojia, mutta turnaukset televisioidaan maassa. Saudi-Arabian golfliiton tavoitteena on esitellä lajia 100 000 koululaiselle vuoteen 2025 mennessä ja tarkoitus on järjestää muun muassa satoja yritystapahtumia.

Urheilullisia tavoitteita ei voi kutsua liian kunnianhimoisiksi, sillä Saudi-Arabian päämääränä on saada olympiaedustuksen ohella yksi pelaaja sekä European Tourille että Ladies European Tourille seuraavien 20 vuoden aikana.

Pelimahdollisuudet ovat olleet tällä kaudella Ladies European Tourilla hyvin rajalliset, joten kiertueen näkökulmasta kahdesta palkintoarvoltaan yhteensä 1,27 euron kilpailusta on ymmärrettävästi ollut vaikea kieltäytyä. Ammattilaiset menevät kaikista ikävistä epäkohdista huolimatta Saudi-Arabiaan tekemään töitään, joita poikkeuksellinen vuosi ei liikaa ole tarjonnut.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)