21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Nelly Korda metsästää saavutusta, johon on pystynyt vain kaksi naista

Nelly Korda tavoittelee Chevron Championshipissä historiallista voittoa. Kuva: Getty Images

Matilda Castren tuo kauden ensimmäiseen majoriin suomalaisväriä.

Ylivoimaisuus yhdistää tämän hetken kahta golfin maailmanlistan ykköstä. Toistamiseen viime sunnuntaina vihreän takin ylleen saanut Scottie Scheffler ja Nelly Korda ovat voittaneet tänä vuonna jo yhteensä seitsemän turnausta. Kaksikon otteet ovat taanneet sen, ettei heidän ykkösasemansa rankingissa ole pitkään aikaan vaarassa.

Major-kilpailut kiinnostavat aina suurta yleisöä, mutta nyt erityisenä mielenkiinnon kohteena on, pystyykö Korda jatkamaan torstaina alkavassa Chevron Championshipssä neljän turnauksen voittoputkeaan. Hän on voiton päässä LPGA Tourin ennätyksestä, jota jakavat Nancy Lopez (1978) sekä Annika Sörenstam (2004−2005).

Peräti 72 LPGA-voittoa tilastoineen Sörenstamin viiden suora tuli täyteen samaisessa Chevron Championshipissä (tuolloin Kraft Nabisco Championship) 19 vuotta sitten.

Kordalla on Sörenstamin saavutuksiin pitkä matka, sillä koossa on 12 voittoa. Toisaalta ajat eivät ole vertailukelpoisia. Ruotsalaisen vetäydyttyä kilpakentiltä, on huippugolf rajusti kansainvälistynyt, ja turnausten voittaminen on 2020-luvulla huomattavasti kovemman työn takana.

Olisiko Kordasta, 25, tulevaisuudessa samanlaiseksi suunnannäyttäjäksi golfissa kuin Sörenstam? Sen vain aika näyttää. Tokion olympiavoittaja ainakin toivoisi enemmän silmäpareja seuraamaan omia ja kanssakilpailijoiden suorituksia, kun naiset taistelevat tänä vuonna ensimmäisen kerran major-tittelistä.

Ajankohta ei välttämättä ole paras mahdollinen. PGA Tourin Signature-kilpailu RBC Heritage pelataan samanaikaisesti Hilton Headin saarella Etelä-Carolinassa, ja se vääjäämättä vaikuttaa Chevron Championshipin katsojalukuihin.

Jos menestyskulku jatkuu, saattaa hän nostaa naisten huippugolfin Yhdysvalloissa täysin uudenlaiseen suosioon.

Mastersin ratkaisuhetkiä seurasi CBS Sportsin mukaan noin 12,5 miljoonaa ihmistä, ja kilpailun katsojakeskiarvo oli noin 9,5 miljoonaa. Vaikka Mastersin katsojaluvuissa oli tänä vuonna jonkin verran pudotusta, voivat naiset vain haaveilla samanlaisista lukemista.

Keulakuvalle tilausta

Aasialaisten pelaajien dominointi karkotti Yhdysvalloissa LPGA-turnausten tv-yleisöä, mutta esimerkiksi Kordan upeat esitykset saattavat hyvinkin lisätä jenkkien kiinnostusta naisten huippugolfia kohtaan.

Yhdysvaltalaiset palvovat sankareita, ja sellaista odotetaan yliopistokoripallossa kovaa jälkeä tehneestä Caitlin Clarkista, joka varattiin ensimmäisenä ammattilaissarja WNBA:n varaustilaisuudessa alkuviikolla.

Naisten college-koripallo on ollut Iowan joukkueessa pelanneen Clarkin myötävaikutuksella kovassa nosteessa USA:ssa. Yliopistosarjan välierissä huippulupauksen otteita seurasi ESPN:llä keskimäärin 14,2 miljoonaa katsojaa.

Castren on pelannut kuluvalla kaudella kuusi turnausta, ja selvittänyt cut-rajan vain kerran.

Edes Kordan ihmeteot eivät tuo majoreihin samanlaisia katsojalukuja, mutta jos menestyskulku jatkuu, saattaa hän nostaa naisten huippugolfin Yhdysvalloissa täysin uudenlaiseen suosioon.

”On tartuttava tilaisuuteen. Jos teen ahkerasti töitä ja pelaan riittävän hyvin, se näkyy tuloksissa. Kaikki on loppujen lopuksi kiinni tuloksista”, Korda vastasi lehdistötilaisuudessa kysymykseen, voisiko hän nähdä naisgolfarin paluun New York Timesin kanteen 46 vuoden tauon jälkeen.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Matilda Castren (@matilda_castren) jakama julkaisu

Kordan ennätysaikeita aikoo estää Texasissa lajin koko parhaimmisto maailmanlistan jokaista top 10 -pelaajaa myöden. Kauden voittotilasto näyttää varsin yksipuoliselta, sillä ykköstiloja ovat tänä vuonna Korda ohella saavuttaneet vain Lydia Ko, Patty Tavatanakit, Hannah Green ja Bailey Tardy. Heistä kolme ensin mainittua ovat major-voittajia.

Castrenilla hankalat lähtökohdat turnaukseen

Matilda Castren pelaa Chevron Championshipissä kolmannen kerran. Sekä viime että toissa kauden kilpailut tuottivat top 30 -sijoituksen.

Odotukset tämän viikon kilpailussa eivät ole hänen osaltaan korkealla. Castren on pelannut kuluvalla kaudella kuusi turnausta, ja selvittänyt cut-rajan vain kerran. Kiinan Blue Bay LPGA -kisassa tuli 66. sija.

Hän on tilastoinut urallaan 14 majoria, joista kolme on päättynyt karsiutumiseen ja yksi keskeytykseen. Paras sijoitus on peräisin vuoden 2021 Evian Championshipistä, jossa Castren oli 19:s.

The Club at Carlton Woodsin Jack Nicklaus Signature-kentällä pelattavan Chevron Championshipin palkintopotti on noussut viime kauden 5,2 miljoonasta dollarista 7,9 miljoonaan taalaan. Vuoden 2023 voittaja Lilia Vu kuittasi 780 000 dollaria palkintorahaa, mutta nyt ykköstilasta heltiää 1,2 miljoonaa dollaria.

Potti on huomattava, sillä esimerkiksi DP World Tourilla majoreita lukuun ottamatta tätä suurempiin palkintosummiin päästään vain kauden viidessä Rolex Series -kilpailussa.

Yksi turnauksen keskeisistä hahmoista on Angela Stanford. Hän osallistuu 98. peräkkäiseen major-turnaukseen, joka on kaikkien aikojen ennätys miehet mukaan lukien. Stanford on vihjaillut uran päättymisestä 100. majorin jälkeen. Sen sijaan tämänvuotinen Chevron Championship on kaksinkertaisen major-voittajan So Yeon Ryun uran viimeinen kilpailu.

Lue seuraavaksi: Voiko Ladies European Tourilla tehdä leipänsä?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje