23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Voiko Ladies European Tourilla tehdä leipänsä?

Ursula Wikström ylitti LET-kiertueella ensimmäisenä suomalaispelaajana miljoonan euron tienestirajan. Kuva: Mark Runnacles/LET

Suomen parhaimmisto elättää itsensä kilpailutienesteillään, mutta huomattavalle osalle pelaaminen LET-kiertueella on kallis harrastus.

Golfissa suurimmat rahat liikkuvat miesten pääkiertueilla. PGA Tourilla jaetaan tänä vuonna palkintorahaa bonuksineen 435 miljoonaa euroa ja DP World Tourin kisojen yhteispotti on 136 miljoonaa euroa. Sauditaustainen LIV Golf on oma lukunsa, eikä kiertueen palkintosummia käsitellä tässä yhteydessä.

Naisten kiertueiden kokonaispalkintosummat tulevat kaukana perässä. LPGA Tourilla (111 miljoonaa euroa) ei sentään olla kovinkaan paljon perässä DP World Tourista, mutta Ladies European Tourilla jäädään pitkälle takamatkalle naisten ykköskiertueenkin palkintorahoista.

LET:n tämän kauden kokonaispotti 34 miljoonaa euroa on noin neljännes DP World Tourin potista. USA:n miesten ja naisten pääkiertueilla suhde on likipitäen samanlainen.

Naisen euro huippugolfissa kymmeniä senttejä

Kuvaavaa on, että Race to Dubai -rankingin viime vuonna voittanut Rory McIlroy ansaitsi DP World Tourilla vajaat 7,5 miljoonaa euroa, kun Ladies European Tourin rahalistan kärkikymmenikkö sai kaudella 2023 kokoon yhteensä noin 5,3 miljoonaa euroa palkintorahaa.

LET:n palkintopotit lähtivät vuosikymmenen alussa selvään nousuun.

Naisen euro suhteessa miehen euroon vaihtelee eri maissa, mutta Suomessa sen on laskettu olevan 84 senttiä. Koska golfarit saavat ansionsa kilpailumenestyksen perusteella, on naisen ja miehen euroa tässä mielessä hankala vertailla keskenään. Naisen euro huippugolfissa on joka tapauksessa vain joitakin kymmeniä senttejä.

Noora Komulainen teki viime kaudella tienestiennätyksensä. Kuva: Tristan Jones/LET

Tällä kaudella neljä suomalaista kilpailee Ladies European Tourilla kattavalla pelioikeudella. Heistä pisimpään kiertueella ovat pelanneet Ursula Wikström ja Noora Komulainen. Wikström on koonnut vuodesta 2003 pelaamissaan 330 LET-kilpailussa yhteensä 1 057 613 euron tienestit.

Pelaajalta pidätetään ulkomaan ansioista lähdevero, joten Wikströmin uratienestit ovat todellisuudessa 800 000 euron luokkaa. Tämä tarkoittaa vuositasolla pyöreästi 38 000 euron ansioita.

Lähdeveron suuruus vaihtelee eri maissa, ja sen selvittäminen on hankalaa. Veron keskiarvoksi on tässä jutussa määritelty 25 prosenttia, joka on karkea joskin suuntaa antava arvio.

Naisten kokonaisansioiden mediaani oli viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan 3136 euroa kuussa. Wikströmin koko uran kilpailuansiot ovat tätä tasoa. Vuonna 1978 perustetun LET:n palkintopotit lähtivät 2020-luvun alussa selvään nousuun, kun kiertue aloitti yhteistyön vauraamman LPGA Tourin kanssa.

Alle puolet ylsi LET:llä vähintään suomalaisnaisten mediaanituloon

Mediaanituloon yltävän naisen vuosiansio oli viime vuonna Suomessa 37 632 euroa. Tähän päästäkseen oli LET:llä kuitattava lähdevero huomioiden noin 50 000 euron tienestit. Siihen kaudella 2023 ylsi 46,4 prosenttia kaikista LET:llä rahapalkintoja saaneista pelaajista. Tässä kohtaa on toki huomioitava, että moni pelaaja saa palkintorahojen lisäksi tuloja yhteistyökumppanuuksista.

Vuonna 2019, eli viimeisellä kaudella ennen LPGA-yhteistyön käynnistymistä, vain 21,7 prosenttia LET-pelaajista ansaitsi vähintään 47 500 euroa. Se vastaa lähdevero vähennettynä naisten viiden vuoden takaista mediaanituloa (35 664 euroa) Suomessa.

Ursula Wikströmiä kymmenen vuotta myöhemmin LET-kiertueelle liittynyt Noora Komulainen on koonnut 155 turnauksessa 484 266 euron tienestit, joka tarkoittaa vuositasolla lähdeveron jälkeen noin 33 000 euron ansioita. Komulaisen ja Wikströmin luvuissa ei ole huomioitu kautta, joka pelaajilla jäi väliin lapsen syntymän vuoksi.

Selvimmin tienestejään on 2020-luvulla kohentanut Wikström.

Viisi vuotta pääkiertueilla aktiivisesti pelannut Sanna Nuutinen on koonnut Ladies European Tourilla 419 755 euron ansiot. Kun summasta on vähennetty lähdevero, muodostuu hänelle vuositasolla keskimäärin noin 63 000 euron tienestit. Nuutinen sijoittui LET:n rankingissa vuosikymmenen alussa kahdesti top 5:een. Hienon menestyksen aikaan ajoittuu kiertueen palkintosummien nousu, joka myös näkyy Nuutisen keskiansioissa.

Sanna Nuutisella on LET:n suomalaispelaajista parhaat keskiansiot kuluvalta vuosikymmeneltä. Kuva: Tristan Jones/LET

Kun tarkastellaan pelkästään tämän vuosikymmenen puolella koottuja ansioita, ovat kaikki mainitut suomalaiset yltäneet kuusinumeroisiin tienesteihin yhdellä kaudella. Pidempään LET:llä pelanneista Wikström ja Komulainen ovat ylittäneet kuluvalla vuosikymmenellä uran keskiansionsa siitäkin huolimatta, että kausi 2020 jäi koronan vuoksi tyngäksi.

Selvimmin tienestejään on 2020-luvulla kohentanut Wikström, jonka neljän kauden keskiansiot ovat lähdevero vähennettynä vajaat 57 000 euroa. Myös Komulainen ylittää tällä ajanjaksolla oman tienestikeskiarvonsa, vaikka hän oli perheenlisäyksen takia sivussa yhden kauden. Iso vaikutus on kaudella 2023, jolloin Komulainen ansaitsi ennen lähdeveroa lähes 118 000 euroa.

Suomen kärkipelaajat tekevät leipänsä kiertueella

Jos ovat Wikström ja Komulainen kokeneet menneinä kausina LET:n niukan ansiotason ja tiukkoja taloudellisia vuosia, on heidän tilanteensa kääntynyt kasvaneiden palkintopottien myötä parempaan päin.

Kauden 2023 LET:n rahalistan koko kärkiviisikko pelasi viime vuonna pääsääntöisesti LPGA Tourilla. Pelkästään LET:llä kilpailleista eniten tienestejä kuittasi rankingissa kuudenneksi sijoittunut Johanna Gustavsson. Ruotsalainen kokosi 25 kilpailussa noin 325 000 euron ansiot.

Vertailun vuoksi, miesten DP World Tourilla kaikki pelioikeutensa uusineet 116 pelaajaa ansaitsivat viime kaudella enemmän palkintorahaa kuin Ranskan avoimet voittanut ja viisi muuta top 10 -sijoitusta naisten pääkiertueella tilastoinut Gustavsson.

Suomalaisten LET-pelaajien sijoitus ja tienestit kiertueen rahalistalla kaudella 2023. Suluissa ansiot arvioidulla lähdeverolla vähennettynä: 

44. Noora Komulainen 117 963 € (88 472 €)
63. Ursula Wikström 83 808 € (62 856 €)
76. Sanna Nuutinen 72 808 € (52 187 €)
94. Tiia Koivisto 47 416 € (35 562 €)
——————-——————–
Naisten mediaanitulo Suomessa 202337 632 €

Lähdeveron suuruus vaihtelee eri maissa.  Jutun laskelmissa veron keskiarvoksi on määritelty 25  prosenttia.

Kovat kulut, suuret ponnistelut

Tulonhankintamenot ovat kansainvälisellä ammattilaisgolfarilla toista luokkaa kuin tavallisella palkansaajalla. Kilpailuviikot kustantavat Euroopassa noin 1500 euroa. Mikäli pelaaja käyttää ammatticaddieta, kulut kasvavat noin 1000–1200 eurolla.

Matkakulut kaukomaihin ovat selvästi suuremmat. Pelaajat voivat kuitenkin itsenäisinä yrittäjinä vähentää verotuksessa kaikki ammatinharjoittamiseen liittyvät menot, joita kertyy muun muassa valmentajan ja fysioterapeutin palveluista sekä välinehankinnoista.

LET:llä ei isoilla palkintorahoilla juhlita. Hyvin menestynyt Johanna Gustavsson tienasi viime kaudella vähemmän kuin DP World Tourilla voittaja ansaitsee yhdestä pikkukisasta. Kuva: Mark Runnacles/LET

Oma lukunsa on, miten paljon ammatillisen taidon ylläpitäminen vaatii huippupelaajalta ponnisteluja ja uhrauksia ollakseen valmis taistelemaan ansioista, joita ei kilpailuissa koskaan ole varmuudella luvassa.

Yhteistyökumppanit tuovat joidenkin kohdalla turvaa. Noora Komulaisen kausibudjetista hieman alle puolet on tullut viime vuosina sponsoreilta, mutta esimerkiksi Ursula Wikströmillä ei tällä hetkellä ole lainkaan yhteistyökumppaneita.

Huomattavalle osalle ammattilaisista pelaaminen Ladies European Tourilla on elämäntapatyötä, ja moni rahoittaa kilpailemistaan turnauspalkkioilla ja golfin ulkopuolelta hankituilla ansiolla. Viime vuonna 194 LET:llä palkintorahaa saaneista pelaajista 78 tienasi alle 50 prosenttia naisten mediaanitulosta Suomessa. Siitä on glamouri kaukana.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

  TeLe says:

  Mielenkiintoinen juttu, kiitos.
  Jäin miettimään miten tuo kulujen vähentäminen toteutuu.
  Pitääkö löhdeveron jälkeen vielä maksaa tuloverot Suomeen?
  Tai yrittäjänä yrityksen vero?

  Eli otetaanko kulut huomioon Suomen verotuksessa vai lähdeveron alaisessa tulossa?

  Tsemppiä kuitenkin suomalaisille naisgolfareille.

  GR says:

  Meniköhän nyt toimittajalla vähän puurot ja vellit sekaisin, kun hän vertaili naisten mediaanituloja eli siis bruttotuloja naisammattilaisten nettotuloihin (bruttotulo miinus lähdevero)? Tilanne vähän muuttuu, kun verrataan molempien ryhmien bruttotuloja.

  BayStream says:

  TeLe: Ensin palkkio summasta vähennetään lähdevero pelatussa maassa. Tämän jälkeen Touri ottaa ns. Levyn yleensä 5-7,5 % tuosta palkintosumma – lähdevero (ennen tuokin otettiin koko palkintosummasta). Tämän jälkeen loppusumma tulee pelaajan yritykselle, josta sitten vähennetään kulut (matka, caddie, jne…). Lisäksi koko vuoden tulosta pienentää myös esim. valmentajalle maksettava palkkio. Tästä sitten maksetaan verot. Suomella on verosopimus suurimpaan osaan kanssa, jolloin tuplaverotusta ei tule, ja osan maksetuista lähdeveroista saa hyväksiluettua, mutta ei tietenkään kaikkea.

  GR: Monena vuonna on miesten ja naisten tourien suhde mennyt siten, että naisten palkintosummien perään on voinut lisätä nollan, että olisivat vertailukelpoisia. Miesten palkkiot ovat siis lähes kymmenkertaiset ja heillä on useampia kilpailuita, josita voi valita mitä pelata, kun naisilla aiemmin oli niin, että piti pelata kaikki. Palkkiioden suuruus riippuu aika paljon tv-sopimuksista/tv-näkyvyydestä, joka on hiukan jo parantunut naisten tourin osalta viime vuosina.

  TeLe says:

  Kiitos BayStream asiantuntevasta kommentista.

  OikeaJuuso says:

  Kai nämä ovat vähän tuotteen suosiosta kiinni. Verrataan vaikka Applen maksamia palkkoja johnkin vähemmän suositun brändin palkkoihin. Applellä tienataan samassa hommassa enempi. Sama efekti nais- ja miesurheilussa muuallakin. Esim ei naisten potkupallopelejä seurata ja se näkyy naisten tienesteissä vs miehet.

  Sikäli ”naisen euro” -vertaus on ontuva tässä yhteydessä.
  Miettikääs hetki, jos kaksi samassa firmassa olevaa, samaa duunia tekevää, saman koulutuksen omaavaa saavat eri palkkaa samalla suoritustasolla vain koska toinen on nainen, onhan se eri asia kuin tienestierot golfammattilaisilla.

  Chip Greenside says:

  Joku miesammattilaisistamme kertoi joku vuosi sitten kauden kustannusten olevan 100000€. Sitä taustaa vasten on vaikea nähdä, että joku ”tekisi leipänsä” ainakaan palkintorahoilla LET:lla, vähintäänkin pitää olla hyvät sponsorit.