18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Nuottivihkonsa hukannut Dustin Johnson paalulle PGA Championshipissä

Dustin Johnson tavoittelee sunnuntaina uransa toista major-voittoa San Franciscossa. Kuva: Getty Images

20 pelaajaa on TPC Harding Parkilla viiden lyönnin sisällä kärjestä päätöskierroksen alla.

Ainoana kärkipään kilpailijoista tuloksiaan päivästä toiseen parantanut Dustin Johnson nousi lauantaina San Franciscossa meneillään olevan PGA Championshipin johtoon. Hän pelasi kolmannella kierroksella tuloksen 65, ja on lyönnin kakkostilaa jakavia Scottie Scheffleriä ja Cameron Champia edellä.

Johnsonilla riitti ensimmäisellä kenttäpuoliskolla tapahtumia neljän birdien, yhden bogin ja yhden tuplabogin edestä. Takaysillä virheet jäivät ja hän tehtaili vielä neljä birdieä lisää.

DJ:n esitystä voidaan pitää erityisen vahvana siitäkin syystä, että hän kadotti jossain vaiheessa pelaajalle tärkeän nuottivihkon, jonne caddie on kirjannut tärkeitä mittoja eri paikoista strategisiin kohteisiin.

”Luulen, että vihko putosi bägin pohjalle, mutta en halunnut purkaa koko sisältöä kentällä”, kokonaistilanteessa yhdeksän alle oleva Johnson kertoi naureskellen.

Johnsonin caddiena toimivalta omalta veljeltä, Austinilta, löytyi ylimääräinen nuottivihko.

”Se tosin ei ollut Harding Parkilta, vaan viime viikolta, mutta näytti toimivan mainiosti.”

Kesäkuun lopussa Travelers Championshipin voittaneen Johnsonin menestysennuste kauden ensimmäisen majorin alla ei ollut korkeinta luokkaa. Hän karsiutui Travelersin jälkeen Memorial Tournamentissa ja joutui jättämään seuraavan viikon 3M Openin kesken selkävaivojen vuoksi. PGA Championshipin kenraalissa, Memphisin WGC-kilpailussa, tuli 12. sija.

Saavutuksiinsa nähden DJ:n voittohistoria majoreissa on hoikka: ainoa ykköstila on peräisin vuoden 2016 U.S. Openista. Toki tilastoista löytyy 17 top 10 -sijoitusta, joista viisi on top-kolmosia.

Kahden lyönnin päässä kärjestä neljättä sijaa jakavat Collin Morikawa, Paul Casey sekä Brooks Koepka. Kuuden joukossa vain Johnsonilla ja Koepkalla on entuudestaan major-titteleitä, mitä voidaan pitää kireässä kilpailussa huomattavana etuna.

Paul Caseylle ja caddie John McLarenille voitto 102. PGA Championshipissä olisi uran todellinen täyttymys. Kuva: Getty Images

Heinäkuussa 43 vuotta täyttäneelle Caseylle sunnuntaina avautuva tilaisuus on merkittävä. Neljä kertaa Euroopan joukkuetta Ryder Cupissa edustanut ja maailmanlistalla parhaimmillaan kolmantena ollut Casey kuuluu Luke Donaldin, Ian Poulterin ja Lee Westwoodin kanssa samaan loistavaan 70-luvulla syntyneiden englantilaisten tähtipelaajien joukkoon, joilta ei löydy voittomerkintöjä majoreista.

Lähes 20 vuotta sitten European Tourille liittynyt Casey on voittanut pääkiertueilla 17 kilpailua, joista kolme on tullut PGA Tourilla. Majoreissa hän on saavuttanut yhdeksän top 10 -sijoitusta oltuaan parhaimmillaan kolmas vuoden 2010 Open Championshipissä. Voitto ei ollut tuolloin kovin lähellä, sillä eroa ykköseksi sijoittuneeseen Louis Oosthuizeniin kertyi kahdeksan lyöntiä.

Jos joku, niin ikä ei pönkitä Caseyn voittoennustetta San Franciscossa. Vain neljä hänen ikäistään tai vanhempaa pelaajaa (Raymond Floyd, Lee Trevino, Jack Nicklaus ja Hale Irwin) on voittanut major-turnauksen sitten vuoden 1968. Tällä vuosituhannella pelattujen majoreiden iäkkäimmät voittajat ovat Darren Clarke, Ernie Els ja Tiger Woods, jotka kaikki olivat voittohetkellään 42-vuotiaita.

Muista eurooppalaisista parhaiten pullat TPC Harding Parkilla uunissa on seitsemättä sijaa jakavilla Caseyn maanmiehillä, Tommy Fleetwoodilla ja Justin Rosella. Ensin mainitun voittosarake näyttää majoreiden kohdalla niin ikään nollaa, mutta vastikään 40 vuotta täyttäneeltä Roselta löytyy U.S. Openin voitto seitsemän vuoden takaa.

Vuoden ensimmäistä majoria puolivälissä johtaneen Haotong Lin (-5) ankara harjoittelu ei tuonut lauantaina toivottua tulosta. Hän vietti toisen kierroksen jälkeen rangella yli viisi tuntia, mutta käteen jäi heikompi tulos (73) kuin yhdelläkään toisella pelaajalla top 30:ssa.

Kiinalainen menetti johtonsa etuysillä, mutta otti sen vielä kertaalleen takaisin tehtyään hieman onnekkaan birdien kentän vaikeimmalla reiällä, 12:lla. Onni kääntyi seuraavalla reiällä, kun Lin oikealle karannut avaus suhahti todennäköisimmin sypressin uumeniin. Hän joutui palaamaan takaisin lyöntipaikalle, ja kirjasi hetkeä myöhemmin tuplabogin.

Vielä sisääntulon jälkipuolella tulleet kaksi bogia pudottivat Lin top 10:stä, ja hän lähtee neljännelle kierrokselle 13. sijalta, neljä lyöntiä Johnsonista.

Turnauksen seuratuimpiin pelaajiin kuuluva Tiger Woods (+2) putosi edelleen tuloslistalla toisen peräkkäisen 72 lyönnin kierroksen seurauksena. Suurin murheenkryyni oli perjantain kierroksen tapaan puttipeli, jonka epävireyttä 59. sijaa jakava Woods ei laittanut tällä viikolla käyttöönsä ottaman uuden Scotty Cameron -putterin piikkiin.

Lue seuraavaksi: Itselleen haitallisen sääntötulkinnan tehnyt McIlroy osoitti, mitä rehellisyys golfissa tarkoittaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje