[9][10]

[9][10]
Amatöörigolf - Kilpagolf

Miesten ja poikien EM-joukkueet turnausvoittoihin 2. divisioonassa – naisten ja tyttöjen kisa päättyi pettymykseen

Miesten joukkue teki nopean paluun EM-kilpailuiden ylimmälle tasolle. Kuva: SGL

A-flightiin uumoillun Suomen naisten joukkueen ainoaksi voitoksi jäi heittopussi Itävallan kukistaminen.

Suomen miesten ja poikien joukkueet asettivat tavoitteekseen voiton Virossa Estonian Golf & Country Clubilla käydyissä EM-kilpailuiden 2. divisioonan turnauksissa. Tavoite toteutui täydellisesti, sillä molemmat joukkueet pitivät pintansa lauantaina pelatuissa loppuotteluissa.

Miesten joukkue sai numeroin 4–3 päättyneessä finaalissa vastaansa lyöntipelikarsinnasssa loistavasti esiintyneen Tšekin yhdistelmän. Suomi teki tehtävänsä kamppailun lopputuleman kannalta huomattavasti helpommaksi otettuaan voitot molemmista foursome-otteluista.

Kun Elias Haavisto toi Suomelle singeleissä kolmannen voittopisteet, oli vastustajan nujertaminen enää yhtä pistettä vaille valmis. Tšekki ei kuitenkaan antanut Suomelle mitään ilmaiseksi, vaan nousi Jiri Zuskan (vs. Markus Luoma) ja Hynek Grohin (vs. Antti-Jussi Lintunen) voitoilla pisteen päähän.

Ratkaisevaksi otteluksi muodostui Jesse Waaralinnan ja Petr Janikin välinen matsi, joka päättyi ensin mainitun eduksi lukemin 2/1.

Poikien finaalivastustaja Norja oli huomattavasti sitkeämpi kuin numerot 5½–1½ antavat olettaa. Molemmat voittivat yhden foursome-ottelun, joiden jälkeen nähtiin viisi äärimmäisen tasaista singeliä. Näissä Suomi menetti vain yhden tasapelipisteen, mutta kaikki muutkin matsit etenivät aina 18. reiälle saakka.

”Voitto finaalissa kruunasi kilpailut nousun lisäksi. Norja pisti kovasti kampoihin, mutta paransimme peliä todella paljon eilisestä ja se käänsi ratkaisut meille. Pojat sitoutuivat yhteisiin asioihin ja tavoitteisiin läpi viikon kiitettävästi”, poikien luotsi Mikael Mustonen sanoi.

Vuonna 2019 alemmalle sarjatasolle pudonneet miesten ja poikien joukkueet tekivät näin ollen ranskalaisen visiitin 2. divisioonaan. Molempien nousu varmistui jo A-flightin välierävoiton jälkeen, mutta finaalista on aina mukavampi lähteä voittajana kotiin.

Suomen miehet voittivat 2. divisioonan myös vuonna 2017, ja seuraavana vuonna ylsivät sensaatiomaisesti EM-kultaan.

”Eilen saavutettiin reissun päätavoite, ja tänään finaalivoitto Tšekistä oli mukava bonus. Meillä on paljon töitä jatkoa varten mikäli mielitään pärjätä myös seuraavalla tasolla. Kiitos jätkille hyvästä tekemisestä ja hienosta joukkuehengestä”, valmentaja Petteri Nykky sanoi.

Miesten kilpailussa myös Tšekki jätti itsestään vakuuttavan kuvan voitettuaan lyöntipelikarsinnassa Suomen 17 lyönnillä. Erityisen vahvassa lennossa joukkue oli toisena lyöntipelipäivänä, kun sen huonoinkin, kokonaissaldosta pois jäänyt tulos oli 73 (par).

Suomen ja Tšekin ohella ensi vuodeksi ylemmälle tasolle nousun teki isäntämaa Viro, joka kaatoi Slovenian ottelussa sijoista 3–4. Pojissa Suomen ja Norjan lisäksi sarjaporrasta ylemmäksi ensi vuodeksi vaihtaa Slovenia, joka maksoi kalavelkoja Virolle kakkosdivarin pronssiottelussa.

Naisten EM-joukkue lähti tavoittelemaan Pohjois-Irlantiin Royal County Downin kentälle paikkaa A-flightiin ja sitä kautta mahdollisesti mitalipeleihin. Joukkue jäi kuitenkin ensimmäisenä ulos kahdeksan parhaan joukosta.

B-flightin avausottelussa tuli tappio Islannille, mutta heittopussiksi osoittautunut Itävalta kaatui seuraavana päivänä puhtaasti 5–0. Viimeisessä ottelussa Suomi pelasi Slovakiaa vastaan sijoista 13–14 joutuen tunnustamaan jälkimmäisen paremmaksi luvuin 3–2.

Sija 14 oli Suomelle luonnollisesti pettymys.

”Sijoitus kertoo tämän hetken tasomme. Ryhmähenkeä ei voi moittia ja kokeneella jengillä oli odotukset korkeammalla”, valmentaja Jussi Pitkänen kertoi.

”Kollektiivisesti, valmennustiimi mukaan lukien, on parannettava, jotta olemme tulevaisuudessa kilpailemassa kärkisijoista. Ensi viikolla vuorossa on LET-kisa ja sitten henkilökohtaiset EM-kisat, joten mielenkiinnolla odotan miten pelaajat omaksuvat tämän viikon kokemukset ja kääntävät pettymyksen edukseen.”

Huono maku jäi päätöspäivästä myös Portugalissa Montado Golf Resortissa pelanneille tytöille, jotka hävisivät ottelunsa sijoista 11–12 Venäjälle pistein 3½– 1½.

”Tuloksellisesti saatiin sitä mitä ansaittiin, ei selityksiä. Kuitenkin kisoista palaa takaisin joukkue, jolla on huomattavan paljon parempi ymmärrys siitä mitä arvokisoissa pärjääminen edellyttää yksilötasolla ja mitä joukkueena toimiminen tarkoittaa käytännössä”, valmentaja Pasi Purhonen sanoi.

Purhonen ja kapteeni Anna-Leena Vilo alleviivasivat useasti joukkueen upeaa yhteishenkeä.

”Puita uuniin, hommia kehitystä vaativiin asioihin ja uutta matoa koukkuun. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.”

Englannin ja Ruotsin välinen naisten euroopanmestaruusfinaali on edelleen kesken. Ensin mainittu on ottanut tähän asti kaksi ja Ruotsi yhden voittopisteen. Pronssiottelussa Italia löi Skotlannin selvin 6–1-lukemin.

Tyttöjen puolella Espanja voitti finaalissa Ranskan 4½–2½. Pohjoismaalaisten väännössä Ruotsin otti himmeämmät mitalit kepitettyään Tanskan 5½–1½.

Miesten ylemmän sarjaportaan EM-finaalissa Espanjassa Tanska kaatoi Ranskan PGA Catalunya -kentällä lukemin 5½–1½. Belgia kuittasi pronssimitalit löylytettyään Espanjan numeroin 6–1. Tanskassa Furesø Golfklubilla käydyssä poikien EM-turnauksessa ykkönen oli Italian loppuottelussa (4½–2½) kaatanut Saksa.

Ruotsi voitti pronssikamppailussa hurjasti edistyneen Tšekin joukkueen pistein 5–2.