Tulta päin. Kesyllä startilla ei ole tapana johtaa Openissa parhaaseen menestykseen. Kuva: Getty Images
Major |
20.7.2017

Openissa kannattaa painaa kaasu pohjaan heti lähdössä

Keskinkertainen avauskierros ei todennäköisimmin johda voittoon kauden kolmannessa major-turnauksessa.

Kierroksella on väliä. Ainakin jos haluaa tosissaan taistella menestyksestä Open Championshipissä.

Pelaajan on täytynyt olla parhaimmillaan, jos oma nimi on sunnuntai-iltapäivänä tuloslistan kärjessä missä tahansa huipputurnauksessa saati majorissa. Mutta onko menestyjän oltava terävimmillään jossain tietyssä vaiheessa, vai tasaisesti pitkin turnausta?

Open Championship poikkeaa golfin muihin major-turnauksiin verrattuna kenttiensä ja sääolosuhteidensa vuoksi. Esimerkiksi aamulla yli parin pelattu kierros saattaa pitää pelaajan loistavissa asemissa, jos iltapäivän sää on ollut vaativa. Tosin se näyttäisi riippuvan siitä, missä vaiheessa turnausta kentän par on ylitetty.

Niin tai näin, katsaus 12 edellisen Open-voittajan kierrostuloksiin paljastaa joitakin mielenkiintoisia seikkoja.

Ainoa avauskierroksensa yli kentän parin lyönyt, ja myös turnauksen voittanut pelaaja on Padraig Harrington, kun tarkastelujaksona siis käytetään viime vuosikymmenen puolivälistä lähtien pelattuja Open-turnauksia.

Irlantilainen aloitti Royal Birkdalessa käydyn vuoden 2008 Openin tuloksella 74, mikä on viisi lyöntiä heikompi kuin seuraavaksi huonoimman avauskierroksen lyöneellä pelaajalla.

Olennaista kuitenkin on, että 12 viimeisen Openin voittaneista pelaajista 11 alitti kentän parin ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäisen päivän keskiarvo näillä pelaajilla on 67,4, mikä on 0,6 lyöntiä parempi kuin toiseksi parhaalla eli sunnuntain kierroksella. Voittajien heikoimpaan tulospäivään eli lauantaihin verrattuna ero on jo 2,4 lyöntiä.

Usein sanotaan, että turnausten asetelmat vaihtelevat kaikkein aktiivisimmin lauantaina. Openin kohdalla tämä väittämä ei kuitenkaan näytä pitävän paikkaansa.

Viisi mestaria pelasi perjantaina seiskalla alkavan tuloksen, lauantaina heitä oli jopa kuusi. Finaalikierroksella neljä voittajaa ei onnistunut alittamaan 70 lyönnin rajaa.

Nähtäväksi jää, miten käy tänä vuonna. Jos olosuhteet käyvät tavallista hankalammaksi, ovat tilastotodennäköisyydetkin lujilla. Claret Jugia himoitsevien kannattaa joka tapauksessa olla terävimmillään torstaina ja sunnuntaina…

Muistithan osallistua Golf Balance Major-veikkaukseemme!

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.