11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Matilda Castren nousee major-starteissa Mikko Ilosen rinnalle

Onnistuuko Matilda Castren kääntämään laskusuuntaisen vireensä Walton Heathin kentällä? Kuva: Getty Images

Major-kauden päätöksessä on mukana kaksi suomalaispelaajaa.

Kauden 2023 viimeinen major, naisten Women’s Open, käynnistyy torstaina Lontoon eteläpuolella Tadworthissa. Mukana on kaksi suomalaista: Matilda Castren ja Tiia Koivisto.

Castrenille major-kilpailu on kauden neljäs ja uran neljästoista, mikä nostaa Castrenin major-starteissa Mikko Ilosen rinnalle. Myös Ilonen pelasi komealla urallaan neljässätoista major-turnauksessa.

Castren ohittanee pian Ilosen listalla, mutta saa odottaa ensi kauteen, sillä seuraava naisten major-turnaus pelataan vasta ensi vuonna. Suomalaispelaajien major-starttien ennätystä pitää hallussaan Minea Blomqvist-Kakko, joka pelasi urallaan yhteensä 20 major-turnauksessa.

Tämän vuoden Women’s Openin kisanäyttämönä toimivalla Walton Heath Golf Clubin kentällä on satanut viime aikoina paljon, ja sillä on oma vaikutuksensa kilpailuun.

”Kenttä on tosi pehmeä. Pallo ei rullaa juuri ollenkaan. Tämä ei myöskään ole ollenkaan links-tyylinen kenttä, jollaisilla British (Women’s) Open yleensä pelataan”, Castren sanoi.

Väylien reunoilla on kanervikkoa, joten avaukset olisi saatava pysymään lyhyeksi leikatulla alueella. Castrenilla on viime aikoina ollut tekemistä nimenomaan avausten tarkkuuden kanssa.

”Starttilinjat pitäisi saada draiveissa kuntoon. Täällä monissa avauslyönneissä ei näe väylää, vaan kanervakummut peittävät näkyvyyden.”

Vaikka Castrenin Euroopan-visiitti on sujunut alavireisesti, kisakenttä saa hänet huipputurnauksen lähestyessä innostumaan.

”Tämä on todella hieno paikka. Ja onhan se hienoa olla kauden viimeisessä majorissa pelaamassa.”

Castren ei ole vielä yltänyt tämän vuoden majoreissa yhtä korkeaan sijoitukseen kuin aikaisemmilla kausillaan. Kolmella edellisellä kaudella hän on yltänyt joka vuosi vähintään yhdessä majorissa 25 parhaan joukkoon. Tänä vuonna Castrenin korkein sijoitus on Chevron Championshipistä, jossa hän otti 28. sijan.

Uran kovin major-sijoitus, 19:s, on peräisin vuoden 2021 Evian Championshipistä.

Kuukausi sitten pelattu U.S. Women’s Open oli ensimmäinen major-turnaus sitten kevään 2021, johon Castren ei mahtunut mukaan. Kolme viikkoa myöhemmin käydyssä Evian Championshipissä Castren putosi jatkosta.

Tiia Koivisto ei ole vielä pelannut urallaan manor-turnausten jatkokierroksilla. Kuva. Getty Images

Viime vuonna Castren eteni neljässä ensimmäisessä majorissa jatkokierroksille. Women’s Openin hän jätti kesken. Paras major-kausi numeroiden valossa on kausi 2021: karsiuduttuaan Women’s PGA Championshipissä Castren otti seuraavissa kisoissa perätysten sijat 30, 20 ja 19. Samalla käynnistyi kymmenen major-kilpailun putki, joka katkesi heinäkuun alussa.

Maailmanlistalla sijalla 143 oleva Castren on pelannut tänä vuonna 17 kilpailua, joista kaksi edellistä on päättynyt karsiutumiseen. Women’s Scottish Openissa hän jäi jatkokierroksista 13 lyönnin päähän. Sitä ennen Castren otti Ohiossa kauden parhaan sijoituksensa oltuaan Dana Openissa 12:s.

Tiia Koivisto on pelannut aiemmin urallaan kaksi major-turnausta. Vuoden 2022 Evian Championship ja Women’s Open eivät tuottaneet mäntsäläläiselle jatkopaikkaa. Koivistollakin vuosi 2023 on ollut hakemista. LET:n kilpailuista löytyy yksi top 10 -sijoitus, mutta yli puolet kauden kisoista on johtanut karsiutumiseen.

Women’s Openin voittoa puolustaa Etelä-Afrikan Asleigh Buhai, joka päihitti Skotlannin Muirfieldissä pelatun kilpailun uusinnassa Korean In-gee Chunin.

Suomalaisten lähtöajat ensimmäisellä kierroksella (Suomen aikaa):

08.41 Lauren Goughlin USA – Matilda Castren – Daniela Darquea ECU
15.17. Wei-ling HSU TWN – Kristyna Napoleaova CZE – Tiia Koivisto

Juttua korjattu 9.8.2023 klo 22:50: Matilda Castrenin kerrottiin ensin sivuavan Suomen ennätystä, mutta Minea Blomqvist-Kakon major-starttien määrä oli väärin. Blomqvist-Kakko pelasi urallaan 20 major-turnausta eikä 14, kuten jutussa alunperin kerrottiin. 

Lue seuraavaksi: Avauksensa ojennukseen saanut Castren menestysjahtiin Skotlannin huippukisassa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje