[6][5]

[6][5]

Lowry kotiyleisön suosikkina Irish Openissa – ennusteet povaavat Rahmille isoa menestystä

Shane Lowry on ollut alkuviikosta jatkuvasti yleisön piirittämänä Lahinch Golf Clubilla. Kuva: Getty Images

Kim Koivu, Tapio Pulkkanen ja Kalle Samooja ovat mukana kauden toisessa Rolex-sarjan kilpailussa.

Kauden toinen ja kesän ensimmäinen Rolex-sarjaan kuuluva Euroopan kiertueen turnaus Irish Open käynnistyy torstaina Lahinch Golf Clubin kentällä. Suomalaisista tähän palkintoarvoltaan seitsemän miljoonan dollarin kilpailuun osallistuvat Kim Koivu, Tapio Pulkkanen sekä Kalle Samooja.

Kolmikko oli mukana viime viikolla Espanjassa pelatussa Andalucia Mastersissa. Pulkkanen (46:s) ja Koivu (59:s) selviytyivät viikonlopun kierroksille, Samoojan jäätyä karsintaviivan alapuolelle.

Irish Open kuului alun perin myös Valderramassa 39:nneksi sijoittuneen Mikko Korhosen kalenteriin, mutta hän päätti jättää kisan väliin varmistettuaan paikan Open Championshipiin. Korhonen osallistuu sen sijaan ensi viikon Scottish Openiin, joka on kauden viimeisen major-kilpailun kenraaliturnaus.

Muhkea yhteispotti on koonnut vihreän saaren länsirannikolle ison joukon eturivin huippupelaajia, mikä myös takaa menestyjille tavallista enemmän maailmanlistan pisteitä.

Irlannin avointen suurimpiin ennakkosuosikkeihin kuuluvat muun muassa Jon Rahm, Tommy Fleetwood, Matt Wallace, Louis Oosthuizen, Tyrrell Hatton, Eddie Pepperell sekä mestaruuden amatööristatuksellaan kymmenen vuotta sitten ottanut Shane Lowry.

Lowry voitti vuoden ensimmäisen ET-kilpailun Abu Dhabissa, mikä oli hänelle ensimmäinen ykköstila vanhan mantereen kiertueella yli kuuteen vuoteen. Hän oli seuraavalla viikolla Dubaissa 12:s, mutta ei ole sittemmin pelannut European Tourin kilpailuissa.

Irlantilaisella oli talvella hieman vaikeampi jakso, mikä päättyi PGA Tourin RBC Heritage -kilpailussa (3:s) kolmeen peräkkäiseen (PGA Championship/8:s ja Canadian Open/kakkonen) top 8 -sijoitukseen. Myös U.S. Openin (28:s) kolme jälkimmäistä kierrosta sujui kärkipään tahdissa.

Muista irlantilaisista lähtöviivalle asettuvat muun muassa Padraig Harrington, Paul Dunne ja Seamus Power. Koko joukko ei ole saanut viime aikoina parastaan irti, vaikka kaikilta löytyy tältä kaudelta myös top 10 -sijoituksia.

Rion olympiaturnaukseen osallistunut Power on Irlannissa ja koko Euroopassa harvinainen näky. Hän on pelannut edellisen ja tiettävästi ainoan ammattilaisturnauksensa ET:llä kuuden vuoden takaisessa Irish Openissa.

Jon Rahm on ollut viimeaikoina mainiossa vedossa. Kuva: Getty Images

Kilpailussa riittää potentiaalisia voittajaehdokkaita, merkittävimpänä kenties Valderraman turnauksen kakkonen Jon Rahm. Hän voitti Irlannin avoimet toissa vuonna ja oli viime kaudella neljäs. Vuoden 2017 voittoisassa kisassa Rahmin voittomarginaali – kuusi lyöntiä – oli Irish Openin suurin 22 vuoteen.

Myös kuntopuntarin viisari osoittaa oikeaan suuntaan, sillä espanjalainen on pelannut kahdeksan edellistä kierrostaan yhteensä 36 alle parin. Kierroksista vain yksi on ylittänyt kentän parin.

Viime vuonna kolme kertaa ET:llä voittanut Matt Wallace on häärinyt tänä vuonna useamman kerran voittotaisteluissa sijoituttuaan toiseksi sekä Dubaissa että British Mastersissa. PGA Championshipistä ja BMW International Openista (T3) tuli niin ikään top 3 -sijoitukset.

Irlannin St Andrewsiksi kutsutun Lahinch Golf Clubin links-kentällä pelattavan ja Paul McGinleyn isännöimän turnauksen voittoa puolustaa Russell Knox. Skotlantilainen venyi tuolloin uusintaan Ryan Foxin kanssa upottamalla noin 14-metrisen birdie-putin 18:lla ja teki saman tempun ikimuistoisesti uudelleen ensimmäisellä playoff-reiällä.

Irish Openissa on tarjolla myös kolmelle parhaalle top 10:een sijoittuneelle pelaajalle – joilla ei vielä osallistumisoikeutta ole – paikka kahden viikon kuluttua pelattavaan Open Championshipiin.

Turnauksen mustan hevosen viittaa voisi sovitella Alvaro Quirosille, joka jäi ilman niukasti ilman Open-paikkaa Valderramassa. Hän oli niiden kolmen parhaan top 10:een sijoittuneen joukossa, joille irtosi matkalippu Portrushiin, mutta paikat menivät paremman maailmanlistasijoituksen vuoksi samaan tulokseen päätyneille Mike Lorenzo-Veralle ja Adri Arnausille.

Seitsenkertainen ET-voittaja kolkutteli vuosikymmenen alussa paikkaa OWGR-listan top 20:een, mutta ajautui sittemmin pelinsä kanssa pahaan sivuluisuun. Quiros on tänä vuonna pelannut ryhdikkäästi koottuaan jo kolme top 3 -sijoitusta. Näistä kaksi on tullut kahtena edellisinä viikkona Saksassa ja Espanjassa pelatuissa turnauksissa.

Lue seuraavaksi: Iloselle top 20 -sijoitus Irlannin avoimista – Russell Knox sinetöi voiton kahdella hehtaariputillaan