Mikko Ilonen käynnistää kautensa vuoden viimeisessä kilpailussa. Kuva: Getty Images
European Tour |
8.7.2018

Iloselle top 20 -sijoitus Irlannin avoimista – Russell Knox sinetöi voiton kahdella hehtaariputillaan

Suomalaisille on luvassa vielä yksi oljenkorsi Open-paikkaan.

Mikko Ilosen (-5) kiri käynnistyi hieman myöhään Ballyliffin Golf Clubilla sunnuntaina päättyneessä Irish Open -turnauksessa.

Hän taisteli finaalikierroksella kolme birdieä reikien 13–17 jaksossa, mutta jäi neljän lyönnin päähän viimeisestä tarjolla olleesta paikasta parin viikon päästä pelattavaan Open Championshipiin.

Ilonen teki päivän ensimmäisen birdiensä neljännellä reiällä, mutta kirjasi etuysillä myös kaksi bogia. Lahtelainen näytti jo valuvan ulos 30:n joukosta, kunnes kierroksen loppupuolen onnistumiset nostivat hänet mukavasti jaetulle 19. sijalle.

Tuloksellaan 70 Ilonen sivusi kisan parasta kierrostulostaan, ja kuittasi Irlannista kauden kolmannen top 20 -sijoituksensa sekä lähes 70 000 euron palkintosumman.

”Pelasin tänään parasta golfiani, mutta en kuitenkaan saanut taululle alhaista lukemaa. Olen erittäin tyytyväinen siihen, miten pelaan tällä hetkellä. Annan itselleni mahdollisuuksia hyviin tuloksiin”, Ilonen sanoi Facebook-sivullaan.

Isossa kuvassa Ilosen peli oli varsin tasapainoista. Ote ei notkahtanut missään vaiheessa, toisaalta 70 lyönnin alitus jäi näkemättä. Tämän tason turnauksissa 70,75 lyönnin kierroskeskiarvolla ei korkeahkoja sijoituksia hätyytellä.

Rolex-sarjaan kuuluvan kilpailun loppuhuipennuksesta muodostui mielenkiintoinen näytelmä. Esitystään päivästä toiseen parantanut Russell Knox oli 66 lyönnin kierroksellaan sunnuntain aatelia, ja kokonaistulos 274 (-14) riitti lopulta jaettuun kärkipaikkaan Ryan Foxin kanssa.

Playoffiin skotlantilainen venyi upottamalla 18. reiällä 12-metrisen birdieputin.

Ensimmäisellä uusintareiällä (kentän 18.) kiertueen pitkälyöntisimpiin pelaajiin kuuluva Fox iski avauksensa lähes valovuoden päähän, ja nosti pallonsa wedgellä noin 3,5 metriä lipusta. Tätä ennen Knox oli sivaltanut oman lähestymisensä lähes täsmälleen samaan paikkaan kuin varsinaisella kierroksella, ja upotti jälleen birdieputtinsa kuppiin.

Russell Knox käänsi hieman poikkeuksellisella tavalla pelin edukseen Irish Openissa. Kuva: Getty Images

Knox tuuletti voittoaan herrasmiesmäisen maltillisesti, kun uusiseelantilainen pyöräytti oman puttinsa reiän reunuksia myötäillen niukasti ohi.

Voitto oli jo pidempään Yhdysvalloissa asuneelle Knoxille, 33, uran toinen Euroopan kiertueella. PGA Tourilla hän on saavuttanut yhden ykköstilan. Rolex-sarjan kisan voitosta lohjennut lähes miljoonan euron palkintosekki nosti Knoxin jo ET:n Race to Dubai -listan viitoseksi, ja avasi näkymiä myös Euroopan Ryder Cup -joukkueeseen.

Pari vuotta nuorempi Fox on tehnyt viime vuodet tuloaan ET:n terävimpään eliittiin, mutta voittotili on edelleen avaamatta.  Pelaajien kävellessä kohti ensimmäisen uusintareiän viheriötä, asetelmat tuntuivat vihdoinkin olevan kallellaan Foxin suuntaan, mutta ne vaihtuivat hetkeä myöhemmin kirvelevään tappioon.

Irish Openin johtopallossa sunnuntaina startanneet Erik Van Rooyen (-12) ja Joakim Lagergren (-7) eivät pystyneet rentoon esitykseen tiukassa paikassa. Neljän lyönnin johtoasemassa ollut eteläafrikkalainen sortui tulokseen 74, ja putosi jaetulle neljännelle tilalle. Lagergren tarvitsi lyönnin verran enemmän, ja ruotsalainen pullahti ulos kärkikymmeniköstä.

Kisan parhaaksi pohjoismaalaiseksi nousi kuudennen sijan jakanut Tanskan Thorbjørn Olesen (-9).

Yhdelläkään suomalaisella ei ole paikkaa 9.7. käynnistyvään kauden kolmanteen major-kilpailuun, mutta tähän asiaan on vielä mahdollista tehdä korjaus alkavalla viikolla pelattavassa Scottish Openissa. Tutun kaavan mukaan kolme parasta top 10:een sijoittunutta, ilman Open-paikkaa olevaa pelaajaa lunastaa ”matkalipun” Carnoustieen.

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.