23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Kuka on Suomen paras miespelaaja vuonna 2015?

Mikko Ilonen saavutti uransa toisen ET-voiton elokuussa 2007. Tukholman Arlandastadissa kukistui tiukassa lopputaistossa Martin Kaymer.Kuva Getty Images

Maanantaina 19.10 tuli kuluneeksi vuosi Mikko Ilosen historiallisesta voitosta Volvo World Matchplay Championshipissa. Ykköstila oli kauden toinen, se nosti Ilosen World Rankingilla sijalle 37.

Korkeammalle kuin missä hän koskaan aiemmin on ollut.

Kun tuosta päivämäärästä vetää janan sunnnuntaihin 18.10.2015 asti, mahtuu sille ennätyksellinen määrä sankaritekoja neljältä ammattilaiselta.

Ilosen esitykset vuonna 2015 eivät kuitenkaan ole vastanneet odotuksia. Paras sijoitus on 18:s, kolmessa pelaamassaan majorissa hän pääsi jatkoon vain PGA Championshipissa.

Kovin näyttö on 23:s sija WGC:n kilpailussa Miamissa. Muutamaan otteeseen Ilonen on kisannut voitosta vielä viimeisellä kierroksella.

Keskinkertaiset tulokset ovat tuoneet Ilosta World Rankingilla lähes sata sijaa alaspäin.

Marraskuussa 2014 historiaa kirjoitutti Mikko Korhonen voittamalla European Tourin karsintafinaalin. Mukana karsinnoissa oli lähes 1000 pelaajaa.

<a href=Mikko Korhonen paranee kuin viini vanhetessaan. 35-vuotiaaseen nummelalaiseen kohdistuu suuria odotuksia kaudella 2016. Kuva Tapio Pekkola" src="/wp-content/uploads/2015/10/15101909490960.jpg">

Mikko Korhonen paranee kuin viini vanhetessaan. 35-vuotiaaseen nummelalaiseen kohdistuu suuria odotuksia kaudella 2016. Kuva Tapio Pekkola

Korhonen on kivunnut neljä kertaa karsinnoista pääkiertueelle. Korhonen on pelannut ET:lla kuluvalla kaudella 20 kisaa, sijoittunut kolmasti kymmenen joukkoon ja ansainnut 310 000 euroa. Tuleavalle kaudelle hänen ei tarvitse työpaikastaan stressata.

Ensimmäisenä suomalaisena Mikko Ilosen jälkeen hän on kyennyt uusimaan korttinsa sijoittumalla 110:n joukkoon rahalistalla.

Vuoden suurimmat otsikot on kirjoitettu Roope Kakosta, jonka päätyöpaikan piti olla Challenge Tour. Kakko pääsi jo alkukaudesta mukaan pieniin ET:n kisoihin. Madeiran yhteiskisaan hän oli tähdännyt jo edellissyksystä tietoisena siitä, että tutulla kentällä voitto toisi myös työpaikan ET:lle.

Tapa, jolla Kakko voittonsa saavutti, on syytä nostaa taas esiin. Hän pelasi viikonlopun kierrokset 64-63, (-17) ja voitti kolmella lyönnillä.

Tapio Pulkkanen on puhjennut kukkaan Nordic Leaquen kisoissa. Tahmeasti liikkeelle lähteneen alkukauden jälkeen ensimmäinen voitto avasi ”ketsuppipurkin”, viisi ykköstilaa on Tourin ennätys.

Hongkongin kautta Race to Dubain finaalikisoihin

Ilonen, Korhonen ja Kakko osallistuvat alkavalla viikolla Hongkongin ET-kilpailuun. Ilosen kausi jatkuu myös Turkissa Race to Dubain ensimmäisessä finaalikisassa. Hänellä on hyvät mahdollisuudet päästä mukaan myös Shanghaissa pidettävään kolmanteen finaaliin. Toiseen finaaliin (HSBC Champions) vaadittaisin voitto Hongkongista tai Turkista.

Päätöskisaan Dubaihin selviytyäkseen Ilosen pitäisi kavuta rahalistalla nykyiseltä sijaltaan (74.) 60:n ensimmäisen joukkoon seuraavien neljän kisaviikon aikana.

Korhosen kausi jatkuu Turkissa vain siinä tapauksessa, että hän nousee Hongkongissa kärkipäähän ja rahalistalla muutaman sijan.

Kakon pitäisi yltää voittoon tai kakkoseksi päästäkseen Turkkiin.

Pulkkasella on marraskuussa edessään uran neljännet ET:n karsinnat. Hän on jo ottanut ison askeleen eteenpäin, vahva kortti Challenge Tourille tulee Nordic Leaquen menestyksistä. Hattu-Tapion nälkä päästä suoraan ET:lle on kuitenkin suuri, onnistuessaan hänellä on kaikki mahdollisuudet.

Kakolla paras nousu World Rankingilla

Mutta kuka nelikostä olisi nykyisillä näytöillä luonnollisin valinta vuoden parhaaksi miespuoliseksi pelaajaksi?

Loistavasta kaudestaan huolimatta alasarjoissa pelannut Pulkkanen jäänee toimittajien ja yleisön listoilla neljänneksi.

Ilosen puolesta puhuu paras sijoitus Race to Dubai -listalla. (404 000 euroa/ 74.) Tähän hänet on osittain avittanut se, että Ilonen on päässyt edellisvuoden meriiteillään moniin kisoihin, joissa kaikki osallistujat saavat kohtuullista isomman summan euroja listoilleen.

Mikko Korhonen (310 000 euroa/ 90.) on sijoittunut suomalaisista useimmin, kolmesti, kymmenen joukkoon. Kierroskeskiarvo (70,44 ) on uran paras ET:lla.

Roope Kakolla on edelleen mahdollisuus nousta ykköseksi kierroskeskiarvolla mitattuna. Kuva Madeiralta. Getty Images

Roope Kakolla on edelleen mahdollisuus nousta ykköseksi kierroskeskiarvolla mitattuna. Kuva Madeiralta. Getty Images

Roope Kakko (186 000/ 125.) on toistaiseksi kauden ainoa voittaja pääkiertueella.

Kakko on pelannut ET:lla vain kahdeksan kisaa, hänen keskiarvonsa rahassa mitattuna on kolmikosta paras, yli 23 000 euroa.

Kakon kierroskeskiarvo on tasan 70 lyöntiä, joka on Tourilla viidenneksi paras. Onnistunut kisa Hongkongissa voi nostaa hänet listan ykköseksi.

Suomalaisista Kakko on kerännyt kalenterivuoden aikana eniten World Ranking -pisteitä (32,62). Korhonen (22,72) vahvisti Portugalissa toista tilaansa, Ilonen (16,12) on kolmas.

Tapio Pulkkanen (9,60) sai kahdesta viimeisestä ykköstilastaan molemmista neljä pistettä. Mikäli pisteuudistus olisi tullut voimaan keväällä, kotkalainen olisi WR-pisteissä viiden voittonsa myötä Korhosen kannoilla. Minitourit, kuten Nordic Leaque ja Saksan EPG Tour nostettiin World Ranking -pisteitä jakaneiden joukkoon vasta loppukesästä.

Ilonen on listan 134. Kakon sijoitus on 231. ja Korhosen 286. Pulkkanen on nykyisillä pisteillään 618.

Viiden voiton <a href=Tapio Pulkkanen on liian hyvä minitoureille. Kantti mitataan marraskuun ET-karsinnoissa." src="/wp-content/uploads/2015/10/15080323391263.jpg">

Viiden voiton Tapio Pulkkanen on liian hyvä minitoureille. Kantti mitataan marraskuun ET-karsinnoissa.

Suomessa on syystäkin haikailtu sitä, että Mikko Ilosen rinnalle kasvaisi menestyjiä European Tourille. Kakko ja Korhonen ovat vastanneet huutoon. Pulkkasen lisäksi ET:n karsinnoissa on vielä yhdeksän muuta suomalaispelaajaa mukana.

Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 Suomessa käydään perusteltua keskustelua siitä, kuka on maamme ykköspelaaja.

Hongkongin ja Turkin kisat sekä toivottavasti muutkin Race to Dubai -finaalit tuovat lisää keskustelunaihetta suomalaismenestysten myötä.

Kauden 2016 mielenkiintoisimpia kysymyksiä on se, ketkä miespelaajista nousevat Rion olympiakoneeseen. Karsinta päättyy heinäkuussa ennen Open Championshipia.

Teemu Tyry

World Ranking suomalaiset

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)

    Takatii says:

    Jos tänään valittaisiin vuoden paras, niin paras olisi Mikko K. Näytöt ovat selvästi paremmat kuin Mikko I:llä. Ilosen ET:n raha(piste)määrässä on mukana yhden kutsukisan saalis viime vuodeltakin, kun taas Korhosen lukemat ovat tältä vuodelta. Ero näiden kahden välillä on niin pieni, että kuukauden päästä parhaan sukunimi voi olla jo vaihtunut perinteiseen. Kakolla on meriittinään voitto, joka on golfissa aina kova temppu. Kyseessä oli kuitenkin ET:n ja CT:n yhteiskisa, minkä vuoksi en häntä nostaisi Mikkojen yläpuolelle, vaikka maailmanlista toista kertoisikin. Golfin maailmanlista kuitenkin vielä hakee itseään. Hyvänä (=huonona) esimerkkinä Tapio Pulkkasen tapaus. Hän olisi siellä satoja sijoja korkeammalla, jos maailmanlistan pistelaskusysteemi olisi ollut vuoden alusta samanlainen kuin viime heinäkuusta lähtien. Loistokausi Tapsalta, mutta mielestäni hän kuitenkin alasarjojen miehenä ei vielä yllä lähellekään edellämainitun kolmikon tasoa.

    Pauli Räihä says:

    Tasaisin ja varmin. Monasti aliarvostettu taistelija. Ei median suosikki, joka vaatii kovan pelitason ja psyykkeen.

    Jartsa says:

    Sitten kun muuten upeasti pelanneet (totta kai!) MikkoK ja RoopeK pelaavat edes yhden PGA Tourin kisan, puhumattakaan kahdesta Majorista, niin otetaan heidät mukaan Vuoden pelaaja – keskusteluun. Siihen asti keskustelu on varsin yksiväristä: Mikko Ilonen.

    Anaconda says:

    Minä valitsisin kauden kotimaiseksi kilpagolfariksi SHG:n Mid Tour-jyrän ja armottoman hurmurin Raine Stenbergin.

    Johannes viro says:

    Miksi se ei voisi olla kotimainen seniori! Mies joka pelaa hyvin ja on huumorimies! Minun ehdotukseni on HUDE.

    sika juntti says:

    Minun ehdotukseni: se n. 40-50v sitten jotain urheilua harrastanut, nyt yli 20 slopella tasoitus kilpailuissa 100 lyönnin kierroksilla ”menestyvä” tupakoiva ylipainoinen mies, joka kehuu golfista ltietämättömille kavereilleen kuinka hyvä hän on, esim. Tulin toiseksi golf kilpailuissa. .. NÄITÄ ON NIIN PALJON ETTÄ KAIKKI ON TYYTYVÄISIÄ