European Tour - Kilpagolf

Kolme suurta ja Ryder Cup

European Tourin tulee olla ylpeä omistaan. Kuvassa voitokas RC-joukkue vuosimallia 2010.

McDowell nosti voitto pokaalia US Openissa ja kaksi kertaa Walesissa.

Tammi-toukokuu 2010: Kauden 2010 ensiaskeleet European Tourilla lähtivät Charl Schwartzelin tahtiin. Kalenterivuoden kaksi ensimmäistä kisaansa kotimaassaan Etelä-Afrikassa voittanut 26-vuotias onnistui myös suuremmissa kisoissa. WGC:n CA Championshipin toinen sija oli osoitus nuorena ET:llä debytoineen pelaajan potentiaalisa. Martin Kaymer alotti vuoden voittamisensa lähi-idässä. Voitto Abu Dhabin kilpailussa kovien nimimiesten edestä oli vain ennakkoa matkalla kohti loppuvuoden voitto marssia. Seuraava eurooppalaisten golfylpeyden aihe saatiin World Tourin (WGC) reikäpelimestaruudessa. Ian Poulter voitti finaalin ja nosti omia osakkeitaan maailman golfkärjessä. Kisassa toiseksi jäi Paul Casey. Monien hämmästykseksi Casey ei myöskään mahtunut RC-joukkueeseen. Alkukesän ajanjaksossa on jälleen monta esiin nostamisen arvoisa pelaajaa. Louis Oosthuizen nappasi uransa avausvoiton ET:llä marraskuun lopussa espanjassa. Voittokipsin murruttua tulossa oli vielä suurempia saavutuksia. US Masters oli harvoja kilpailuja 2010 aikana jolloin USA sai balsamia haavoilleen. Phil Mickelson pelasi uransa neljänteen major-voittoon. Toukokuun aikana suurempia kilpailuja maailmanlaajuisesti pelattu. European tourilla saatiin kesäkuuhun mennessä ”vain” kaksi ruotsalaisvoittajaa Fredrik Andersson Hedin pelattua voittoon Italian avoimissa. Ensimmäisen voiton naapureista otti Robert Karlsson Qatarin avoimissa. Kesä-Marraskuu 2010: Kesä oli eurooppalaisille ja European Tourille melkoista juhla-aikaa. Walesin avoimissa voittoon pelasi Greame McDowell kauden avausvoitollaan. Irkun kausi kääntyi RC-areenalla pelatussa kilpailussa melkoiseen lentoon. US Openissa Pebble Beachissa pelatussa kilpailussa kaksi viikkoa myöhemmin McDowell rikkoi eurooppalaiskammon ottaen toisen voittonsa kaksi viikkoa ensimmäisestään. McDowellin suurempia menestyksiä on moni osannut odottaa jo pidemmän aikaa – amatööriura College Golfissa oli menestyksekkäin eurooppalaispelaajan luoma. British Openissa ei saatu eurooppalaisjuhlia. Louis Oosthuizen pelasi unohtumattoman viikonlopun pitäen suurimmat ennakkosuosikit takanaan. Kilpailun käsikirjoituksen ja tahdin luonut eteläafrikkalainen teki voitollaan kauden suurimman major-yllätyksen. Oosthuizenin voitto oli menestys myös European Tourille – 28-vuotias pelaaja on ollut uskollinen ET-kiertäjä jo vuodesta 2005 lähtien.

Uskomaton vuosi oli odotettavissa Kaymerille.

Loppukesän nimi oli ehdottomasti Martin Kaymer. Saksalainen otti kauden toisen voittonsa US PGA Championshipissa. Dramaattisen lopun kokeneessa kisassa uusinnassa kaatui kotiyleisön toivo Bubba Watson Dustin Johnson jäi ulos uusinnasta koskettuaan ”bunkkerissa” maahan mailallaan ja saaden yhden penaltyn. Kilpailu tullaan muistamaan osittain myös golfin säännöt kyseenalaistavalla merkinnällä. Kaymer otti major-voittonsa jälkeen muutaman viikon lomaa ja palasi kilpailuihin Amsterdamissa käydyssä KLM Openissa. Toinen voitto peräkkäin oli osoitus, että kyseessä ei ollut yhden kilpailun ihme. Jälleen kolmen viikon tauon jälkeen Kaymer onnistui palaamaan voittajana – tällä kertaa ET:n lippulaivakilpailussa Dunhill Links Championshipissa. Kolme voittoa peräkkäin oli ensimmäinen kerta sitten Nick Faldon tempun 90-luvulla. Ennen Dunhill Linksin voittoa Martin Kaymer oli vahvana osana Colin Montgomerien kaptenoimaa Ryder Cup-joukkuetta. Sateen pieksemässä kilpailussa eurooppa oli vahvempi pisteen turvin Celtic Manorissa. Viimeisen putin sai upottaa Greame McDowell ottelussaan Hunter Mahania vastaan. Dunhill Linksin voiton jälkeen ET:n rahalistan voitto näytti varmistuneen saksalaiselle. Loppukauden osalta katseet itseensä käänsi Italian nuori superlupaus Matteo Manassero. Italialaisen varmistettua pelioikeutensa kaudeksi 2011 Dunhill Linksissä oli aika löytää lisää saavutettava. ”Manny” Manassero pelasi kautaikain nuorimpana pelaajana European Tour-voittajaksi Castello Mastersissa 17 vuoden ja 188 päivän iässä. Voitokas kilpailu oli italialaisen 18:s European Tourilla. Italialaisten huippuvuotta täydensi Francesco Molinarin uskomaton voitto maailmanlistan kärkeen nousseesta Lee Westwoodista Shanghain WGC-osakilpailussa. Molinarien veljekset pelasivat myös molemmat Euroopan voitokkaassa Ryder Cup-joukkueessa. Velipoika Eduardo Molinari pelasi 2010 aikana voittoihin Gleaneaglesin ja Scottish Openin kilpailuissa.

<a href=Lee Westwood jäi European Tourilla voitoitta. Kauden ainoa voitto tuli PGA Tourin St.Jude Classicissa." src="/wp-content/uploads/2010/11/10061407425215.jpg" width="460">

Lee Westwood jäi European Tourilla voitoitta. Kauden ainoa voitto tuli PGA Tourin St.Jude Classicissa.

Syksyn tilastokummajainen saatiin ennen Shanghain kilpailua (WGC). Lee Westwood nousi maailman listaykköseksi voittamatta yhtään kilpailua kauden 2010 aikana kotikiertueellaan ET:lla. Vahvana sijoittujana tunnettu Westwood näytti kuitenkin Shanghaissa jossa ykköspaikka oli jaossa Kaymerille,Woodsille,Mickelsonille ja hänelle itselleen kaapin paikan sijoittumalla parhaiten nelikosta ainoastaan Molinarille hävinneenä. Ykköspaikan lisäksi CV:hen merkittiin Westyn voitto Atlantin toiselta puolelta St.Jude Classicista. Loukkaantumisista kärsinyt R2D-listan kolmonen Westwood pelasi kuitenkin upean kauden sijoituttuaan 14:ssä startissaan kuusi kertaa viiden parhaan joukkoon ja täten nousten maailman parhaaksi. Westy piti paikkansa myös Dubain kauden päätöskilpailun jälkeen sijoittuessaan Martin Kaymerin edelle kolmannelle sijalle. Kauden päättäneessä Dubai World Championship kilpailussa lataus rahalistan voiton osalta kaatui Greame McDowellin harteille. Pohjois-irkun olisi pitänyt kuroa n.400 000e etumatka Kaymeriin kiinni. Kyseinen olisi vaatinut irkulta mielellään top-2 sijoitusta. Kaymerin ja McDowellin upea kausi oli kuitenkin väsyttänyt tai vienyt terävimmän vireen molemmista, joka johti Kaymerin kruunaamiseen rahalistan voittajaksi 25-vuoden iässä. Robert Karlsson päätti kauden 2010 ruotsalaisjuhliin tehden Dubain kilpailusta vajaan miljoonan euron tilin. Ruotsalaisten kautta voidaan kuitenkin pitää lievänä pettymyksenä voittomäärän jäädessä kauden aikana viiteen. Karlssonin kahden voiton lisäksi voittoihin pelasivat ainoastaan Andersson Hed, kotikisan Ruotsissa voittanut Richard S Johnson ja Ryder Cupiin itsensä Tshekin voitolla pelannut Peter Hanson. Nikke Tyry