Kaikki kunnia Sneadille, mutta Woods on voittotilaston todellinen kuningas - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Kaikki kunnia Sneadille, mutta Woods on voittotilaston todellinen kuningas

Sam Snead tuskin vielä vanhoilla päivilläänkään uskoi, että Tiger Woods tai kukaan muukaan saavuttaisi enää hänen hulppeaa voittoennätystään. Kuva: Getty Images

Tiger Woods on joutunut tekemään 82 voittonsa eteen huomattavasti vaativamman työn kuin Sam Snead.

Urheilussa saavutettujen ennätysten vertailu ei ole aina kaikkein yksinkertaisin tehtävä. Siihen kun voivat vaikuttaa monet tekijät, kuten säännöt, välineet, olosuhteet, ajan henki ja ennen kaikkea lajin kilpailullinen asema.

Tiger Woods nousi Japanissa maanantaina ottamansa PGA Tourin Zozo Championship -kilpailun voiton myötä Sam Sneadin rinnalle kaikkien aikojen eniten turnausvoittoja Yhdysvaltain kiertueella saavuttaneena pelaajana. Molemmilla on nyt koossa 82 voittoa, mutta otetaan silmäys, milloin ne syntyivät ja mitä voitot pitävät sisällään.

Snead saavutti ensimmäisen voittonsa PGA Tourilla toukokuussa 1936 oltuaan 24-vuotias. Ykköstiloja alkoi pian sadella ja seuraavan kymmenen vuoden sisällä hän tilastoi seitsemän vähintään kolmen voiton kautta.

Eniten voittoja Snead takoi kaudella 1950, kaikkiaan 11 kappaletta. Major-voittajana hän debytoi vuonna 1942, ja viimeisen seitsemästä major-tittelistään virginialainen otti vuoden 1954 Masters Tournamentissa.

Oli selvää, että ”Slammin’ Sammy” kutsuttiin ensimmäisten legendojen joukossa vuonna 1974 perustettuun lajin kuuluisuuksien galleriaan, World Golf Hall of Fameen.

Woodsin ensimmäinen PGA Tour -voitto näki päivänvalon lokakuussa 1996, jolloin hän oli kolmisen vuotta nuorempi kuin Snead vastaavalla hetkellä. Woods sai debyyttivoitostaan valtavan lähtölaukauksen uralleen ja vuoteen 2006 mennessä hänellä oli vyöllään jo 54 ykköstilaa.

Voittomäärien valossa tuloksekkain kausi on tuottanyt Tigerille yhdeksän voittoa, joten tällä osastolla Snead todennäköisimmin tulee pysymään hänen edellään.

Woodsilla tähtäimessä täydet vuodet

Sneadia yli tuplasti enemmän major-voittoja käärinyt Woods on kärsinyt urallaan lukuisista loukkaantumisista, mikä on osittain tai kokonaan väliin jääneiden kausien vuoksi tuottanut useamman nollavoiton kauden, yhteensä kuusi, ja kaikki tällä vuosikymmenellä.

Snead oli jäänyt ennen vuotta 1962 vain kahdella kaudella ilman voittoa, mikäli toisen maailmansodan kiivasta vuotta 1943 ei huomioida. Tuolloin hän palveli toista vuottaan USA:n laivastossa, kunnes pääsi siviiliin vuonna 1944.

Hänen voittotahtinsa alkoi hiipua 50 ikävuoden tuntumassa, kuten huippugolfissa edelleenkin on taipumus käydä. Sneadin toiseksi viimeisen ja viimeisen voiton välillä ehti vierähtää neljä vuotta.

Hetkeä ennen 90. syntymäpäiväänsä kuollut Snead mitä ilmeisimmin oletti, että hänen ennätyksensä on ja pysyy turvassa.

Woods tarvitsi 82. voittonsa saavuttamiseen 23 vuotta, Sneadilla vastaavaan kului kuusi vuotta enemmän. Tiger on vihjaillut pelikuntoisena pysyessään aikeistaan pelata pääkiertueella ”täydet vuodet”. Tällä hän tarkoittaa kilpailemista PGA Tourilla, kunnes saavuttaa reilun kuuden vuoden kuluttua Champions Tourille oikeuttavan 50 vuoden iän.

Täytettyään 44 vuotta eli oltuaan käytännössä samanikäinen kuin Woods nyt, Snead ylsi vielä kahdeksaan voittoon. Kukaan ei voi tietää, ottiko Woods Japanissa uransa viimeisen voiton PGA Tourilla, mutta nähdyn perusteella harva oletettavasti uskoo tähän skenaarioon.

Sam Sneadin vuonna 1936 alkanut voittotehtailu kesti kunnioitettavat 29 vuotta. Kuva: Getty Images

Sneadin ja Woodsin 82 voittoa ovat ilmiömäisiä aikaansaannoksia, katsoi asiaa miltä kantilta hyvänsä. Tänä päivänä on vaikea kuvitella – kuten luultavasti silloinkin vuonna 1965 –, että kukaan pystyisi enää vastaavaan yhä kilpaillummassa lajissa. Woodsilla lienee jo käynyt mielessään ennätyksen haltuunotto kokonaan itselleen, mutta pystyäkseen voittoihin samanlaisella aikajänteellä kuin Snead, hänen olisi yllettävä voittoon vielä 50-vuotispäiviensä kynnyksellä.

Snead itse väitti aikoinaan, että hänellä olisi todellisuudessa 84 PGA Tour -voittoa. Tilastointi oli etenkin Sneadin uran ensimmäisillä vuosikymmenillä heikohkoa, mutta kyseistä väitettä ei voi täysin kiistääkään. Näitä kahta puuttuvaa voittoa ei kaikesta huolimatta ole virallisiin tilastoihin ilmestynyt, joten niiden olemassaolo tulee jäämään pysyvästi hämärän peittoon.

Sneadilla myös ”helpolla” tulleita voittoja

Kun Snead kuoli keväällä 2002, Woodsilla oli koossa 31 voittoa, edellisen tultua hieman toista kuukautta aiemmin Masters Tournamentissa. Hetkeä ennen 90. syntymäpäiväänsä kuollut Snead mitä ilmeisimmin oletti, että hänen ennätyksensä on ja pysyy turvassa.

Vaikka Snead joutui hyväksymään viralliseksi voittosaldokseen 82, on hänen saaliissaan useita kohtalaisen helpolla tulleita ykköstiloja. Voitoista puoli tusinaa hän saavutti kilpailuista, joissa oli vähemmän kuin 15 pelaajaa ja muutamissa tapauksissa osallistujat olisivat voineet ajaa kentälle samalla kyydillä. Osa kilpailuista pelattiin 36 reiän turnauksina ja yksi 18 reiän koitoksena, mahtuipa mukaan myös jokunen joukkuekilpailu.

Vuoden 1950 Bing Crosby Pro-Amissa voitto puolestaan jaettiin tasatuloksella ilman uusintaa neljän pelaajan kesken. Pelaajien taito ei myöskään kaikissa varhaisimmissa tapauksissa ollut aina kovaa klubitasoa kovempi, vaikka koitoksella olikin PGA Tourin kilpailun status.

Tältä pohjalta Woods jätti Sneadin ennätyksen todellisuudessa taakseen jo kauan sitten.

Woodsin ura on osunut ajanjaksoon, jolloin maailmanlaajuiseksi huippu-urheiluksi muuttuneessa golfissa on kilpailtu liki verissäpäin. Sotavuodet ja muut menneiden vuosikymmenten hankalat ajat varmasti kuluttivat Sneadia ja hänen suunnitelmiaan, mutta Tiger on noussut jaloilleen pariinkin otteeseen todellisesta suosta. Tuskin kukaan arvasi Woodsin pidätyskuvaa katsoessaan kokevansa vielä niitä hetkiä, kun hän rikkoo 80 voiton rajapyykin.

Elokuussa 2013 Bridgestone Invitationalissa tulleen 79. voiton jälkeen käynnistyi pitkä loukkaantumisten ja kirurgin veistä vaativien operaatioiden putki. Tuli venyneitä toipumisjaksoja, henkilökohtaisia ongelmia, sitkeä ”chippi-jipsi”, lukuisia kahdeksalla alkavia kierrostuloksia, lääkeriippuvuutta, päihtyneenä ajamista ja siitä seurannut rangaistus sekä määräys osallistua hoito-ohjemaan.

Näitä ennen Woods koki vuosikymmenen lopulla yhden julkkishistorian tunnetuimmista avioliittodraamoista, mihin liittyen mikään ei tainnut jäädä kenellekään epäselväksi. Maailman tunnetuin ja kenties aikamme ylivoimaisin urheilija revittiin julkisuudessa kappaleiksi, mutta siitä huolimatta hän on tälläkin hetkellä herkimmäksi urheilulajiksi mainitun golfin kuudenneksi korkeimmalle rankattu pelaaja ja nyt myös kovimman ammattilaiskiertueen kaikkien aikojen voittolinko.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje