9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista

9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

"Höntyilemättä hyvä tulee"

Iloinen ja positiivisesti asioihin suhtautuva Jenni Kuosa uskoo, että tästä kaudesta tulee hänen parhaansa. (Kuva Pasi Kokko)

33-vuotias espoolainen saapuu studiolle kuvattavaksi hieman myöhässä. Uutuuttaan kiiltävä tourbägi kolisee ovenkarmeihin hänen astuessaan sisään. Kassi on täynnä sponsorilta saatuja uusia paitoja.

”Mitä tehdään? Miten mä oon tässä? En ole vielä oikein tottunut olemaan kuvattavana”, Jenni Kuosa tunnustaa astuessaan kameran eteen. Se on totta, pitkästä urastaan huolimatta Jenni on pysynyt suurelle golfkansalle melko tuntemattomana.

Armotonta kilpailua

Jenni Kuosa kuului amatööriaikoinaan vuosikaudet Suomen kärkikaartiin ja edusti maata monissa arvokilpailuissa. Ammattilaiseksi hän siirtyi vuonna 2004.

Kaksi viimeistä kautta ovat olleet uran parhaimmistoa, ja paikka naisten Euroopan kiertueella on varmistunut ilman karsintoja. Viime kaudella hän selvitti cutin 14 LET:n kilpailussa, startteja oli 21. Kokonaisansiot jäivät kuitenkin vain reiluun 20 000 euroon, mikä ei kata lähellekään edes kauden reissubudjettia.

”Kyllähän tässä saa tarkkaan laskea mitä tekee ja mistä on luovuttava. Vanhemmat ja avomieheni ovat jeesanneet taloudellisesti kaikki nämä vuodet, jotta olen saanut keskittyä pelaamiseen”, Kuosa kertoo.

Kärkiporukan, eli noin 20-30 parhaan naispelaajan ulkopuolella Euroopan kiertueen pelaaminen on armotonta kamppailua elannosta. Palkintosummat ovat melko pieniä, ja jos sijoitukset ovat jatkuvasti 30. parhaan alapuolella, jää palkkapussi ohueksi. Moni uupuu jatkuvien paineiden alla ja vaihtaa ammattia. Kuosa kertoo monista ruotsalaisista, jotka ovat viime vuosina lopettaneet golfaamisen hyvin yllättäen, kaikki samasta syystä.

Vaaditaan siis kovaa luonnetta ja vankkaa tukiverkostoa, jotta luottamus omaan peliin säilyy kaudesta toiseen. Jennillä on tälle kaudelle luottavainen mieli ja uusi, erilainen lähestymistapa.

”Svingissä on tehty vain pientä hienosäätöä, lajiharjoittelussa painotus on ollut lähipelissä. Henkisesti olen opetellut uutta valmistautumistapaa urheilupsykologi Jukka Katajan kanssa. Olen saanut lisää rauhallisuutta, enkä enää höntyile paikasta ja ajatuksesta toiseen. Konkreettisesti tämä näkyy esimerkiksi valmistautumisrutiinissani. Otan aina lämmittelyn jälkeen pienen aikalisän ja menen ennen kierrokselle lähtöä rauhalliseen paikkaan lataamaan itseni mentaalisesti oikeaan tilaan”, Jenni kertoo.

Kuosan

Kuosan avomies kiertää joissakin LET:n kilpailuissa caddiena. (Kuva Pasi Kokko)

Kuosa kiertää LET:n kilpailuja yhdessä Ursula Wikströmin, Kaisa Ruuttilan ja Riikka Hakkaraisen kanssa. Kokeneet pelurit jakavat usein hotellihuoneet keskenään. Myös kisaviikkojen vapaat hetket vietetään pääasiassa suomalaisten kesken. Kierrosten ja treenin välissä Jenni lukee kirjoja ja yrittää pitää fysiikasta huolta.

Naisten Euroopan kiertueen hotellit eivät kuitenkaan aina ole hienoimmasta päästä, joten usein ”kuntosali” joudutaan väsäämään hotellin aulaan tai käytävälle. Jumppapallojen ja –keppien kanssa naisgoflarit tekevät harjoituksiaan. ”Juu, ei meidän kiertue-elämässämme ole aina sellaista glamouria mitä jotkut luulevat”, Jenni nauraa.

Tänään torstaina Kuosa sekä kolme muuta suomalaista aloittavat Belekissä Turkish Ladies Openin.

Teksti Laura Grönqvist

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje