23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Hanson uusinnassa Mallorcan kisan voittoon

Peter Hanson ei lannistunut 12. reiän pienestä vastoinkäymisestä matkallaan Mallorcan kisan voittajaksi. © Getty Images

Peter Hanson osoitti rautaisia kilpailuhermojaan sunnuntaina Mallorcalla päättyneessä Iberdrola Openissa. Hänelle määrättiin TV-kuvan hidastuksessa paljastuneesta chipin kaksoisosumasta yksi rangaistuslyönti, mutta se ei päättäväistä ruotsalaista hetkauttanut.

Aivan pelaillen Hanson ei kuitenkaan voittoaan ansainnut, vaan hän joutui taistelemaan sand-saven viimeisellä reiällä päästäkseen uusintaan Espanjan Alejandro Cañizaresin kanssa. Kaksikko päätyi neljän kierroksen yhteistuloksissa lukemiin -6.

Käänteentekeviä suorituksia Hansonin näkökulmasta olivat myös 14:nnen pitkä bogiputti, ruotsalaisen jouduttua hetkeä aiemmin droppaamaan pallonsa pelaamattomasta paikasta sekä suunnilleen samanmittainen birdieputti viimeistä edellisellä.

Peli ratkesi Hansonin eduksi heti ensimmäisellä uusintareiällä (kentän 18:s), jolla Cañizares ei onnistunut tekemään bunkkerista par-pelastusta.

Uransa kolmannen voittonsa Euroopan Tourilla ottaneella Hansonilla on lähellä nousta maanantaina päivitettävällä maailmanlistalla takasin 50 parhaan joukkoon. Siinä tapauksessa 32-vuotias trelleborgilainen varmistaa paikkansa ensi kuussa pelattavaan US Openiin.

Alejandro

Alejandro Cañizares ei onnistunut taivuttamaan Peter Hansonia kumoon Mallorcan kisan uusinnassa. &copy Getty Images

James Kingston (-2) oli kolmas ja päivän parhaimman kierrostuloksen, 65, pelannut Christian Cévaër (-1) neljäs.

Kisan kärkiryhmässä päätöskierroksella pelanneet Pelle Edberg ja Gonzalo Fernandez-Castaño eivät tunteneet oloaan kotoisaksi päivän seuratuimmassa lähdössä, vaan putosivat jaetulle viidennelle tilalle tuloksen 74 myötä.

Edbergin liekkiä himmensi sunnuntaina heti kättelyssä tullut tuplabogi, johon hän myös päätti kierroksensa. Molemmilla rei’illä ruotsalainen löi avauksensa out of bounds. Fernandez-Castaño puolestaan sortui finaalikierroksella huonoon viheriöpeliin, lyötyään päivän mittaan ohi kolme n. metrin pituista par-puttia.

Peter Hanson pähkinänkuoressa:

Syntymäpaikka: Svedala, Ruotsi

Kotiseura: Sturup Park GC

Kotipaikka: Trelleborg, Ruotsi

Ikä: 32

Mitat: 191 cm, 85 kg

Harrastukset: Metsästys

Ammattilaiseksi: 1998

Voitot Euroopan Tourilla: 3

Marko Kuivasaari

Edbergin haaveet voitosta säilyivät Mallorcalla

Gonzalo

Gonzalo Fernandez-Castaño olisi kotiyleisölle mieluinen voittaja Mallorcan turnauksessa. &copy Getty Images

36 reiän jälkeen Mallorcan ET-kisan johtoon noussut Pelle Edberg piti pintansa myös lauantaina. Ensimmäistä voittoaan kiertueella tavoitteleva ruotsalainen pelaa turnauksen finaalikierroksen viimeisessä ryhmässä isäntämaan Gonzalo Fernandez-Castañon kanssa.

Pelle Edberg (-4) menetti viime kauden päätteeksi korttinsa Euroopan Tourille. Pelastusta ei tullut edes syksyn karsinnoista, joten Edberg joutui hankalaan tilanteeseen vaihtoehtoinaan Challenge Tourin kisaohjelma ja/tai satunnaiset Euroopan Tourin kisat.

Outoa onkin, että juuri pelaamansa kaksi Challenge Tourin turnausta ovat tarjonneet Edbergille kauden huonointa antia. Hän karsiutui niin Kenian kuin Turkinkin kisan jatkosta kahden kierroksen jälkeen.

Edberg aloitti kautensa neljällä Etelä-Afrikan kisalla, joista kahdessa ensimmäisessa sijoittui 15 parhaan joukkoon ja jälkimmäisessä, Africa Openissa kahdeksanneksi. Ennen Mallorcan turnausta Edberg on karsiutunut viidessä pelaamassaan Euroopan Tourin kisassa ainoastaan kerran.

Hän on hyvien peliensä ansiosta noussut kiertueen ansiolistalla 105:nneksi, joten kohtalainenkin sijoitus Mallorcalla voisi olla käänteentekevä askel kohti ensi kauden pelioikeutta.

Kuilun

Kuilun partaalla viime syksynä käynyt Pelle Edberg on löytänyt uutta ryhtiä peliinsä. &copy Getty Images

Mutta Edberg ei varmastikaan tyydy kohtalaiseen sijoitukseen tänä viikonloppuna. Hän on pysytellyt perjantaista saakka Iberdrola Openin kärjessä ja luonnollisesti himoitsee pitkähkön uransa avausvoittoa Euroopan Tourilla.

Edbergin kanssa kärkipaikan finaalikierroksen alla jakava Gonzalo Fernandez-Castaño on kuitenkin haasteellinen kanto Edbergin kaskessa. Menestyksen salaisuudet hallitseva espanjalainen on voittanut kaikkiaan neljä kisaa ET:lla, joista viimeisimmän vuonna 2008. Tuolloin hän nujersi British Mastersin uusinnassa Lee Westwoodin.

Mutta voitto kotimaassaan Espanjassa puuttuu Fernandez-Castañoltakin, johon hänelle on sunnuntaina avautumassa hyvä mahdollisuus.

Nousujohteisesti päivä päivältä pelannut Scott Hend on kolmantena, lyönnin kärkikaksikkoa jäljessä. Kaksi alle olevat Peter Hanson ja hiljalleen espanjalaiseen eliittiin murtautunut Alejandro Cañizares jakavat Mallorcalla neljännen sijan.

Kuudentena oleva Chris Wood (-1) on pienen notkahduksen jälkeen saanut toukokuun kisoissa hieman tanakampaa otetta suorituksiinsa. Myös 22-vuotiaalla britillä on sunnuntaina mahdollisuutensa kärkitaisteluun.

Marko Kuivasaari

Pelle Edberg liekeissä Mallorcalla – Korhosen jatkohaaveet murenivat

Pelle

Pelle Edberg tähyilee viikonloppuna uran ensimmäistä voittoa Euroopan Tourilla. &copy Getty Images

Yhdessä James Kingstonin kanssa Mallorcan ET-kisan johtopaikan jakava Pelle Edberg laittoi perjantaina muut ojennukseen pelaten päivän selvästi kovimman kierrostuloksen, 64. Mikko Korhonen (78) koki puolestaan epäonnistumisen jääden viiden lyönnin päähän jatkosta.

Pelle Edberg oli Iberdrola Openin toisella kierroksella täysin omassa kastissaan. Ruotsalainen iski Mallorcan viileässä ja tuulisessa säässä tuloksen 64, joka oli neljän lyönnin erolla päivän paras.

Viime kaudella paikkansa Euroopan Tourilla menettänyt Edberg on joutunut heikon kategoriansa vuoksi odottelemaan hartaasti vapautuvia paikkoja pääkiertueen kisoihin. Tästä huolimatta hänellä on kaudella 2010 plakkarissaan muutama hyvä sijoitus pääkiertueelta, merkittävimpänä Africa Openin kahdeksas tila.

Uran parasta yksittäistä kierrostulostaan sivunnut Edberg jakaa Mallorcan turnauksen johtopaikan yhdessä James Kingstonin kanssa. Parivaljakko on tilanteessa -5.

Perjantain kierros ei edennyt täysin ongelmitta, sillä ukkosmyrsky keskeytti pelin kahdeksi tunniksi. Tämän vuoksi muutama pelaaja jatkaa toisen kierroksensa loppuun lauantai-aamuna.

”En osannut odottaa 64:ää, mutta pelasin hyvin tiiltä griinille ja annoin itselleni mahdollisuuden”, Edberg muotoili lehdistölle.

Päivän muita nousijoita olivat Stuart Manley ja Gonzalo Fernandez-Castaño, jotka 68 lyönnin kierrostuloksellaan venyivät jaetulle kolmannelle tilalle yhdessä Alejandro Cañizaresin kanssa. He jatkavat tuloksessa -2 viikonlopun peleihin.

Mikko Korhoselle olisi riittänyt perjantaina jatkopaikkaan tulos 73, josta hän jäi lopulta viisi lyöntiä. Korhosen (+10) loppusijoitus Mallorcalla oli 102:s.

Marko Kuivasaari

Kingston kiilasi Mallorcalla johtoon – Korhonen 36:ntena

James

James Kingston pääsi torstaina kovan tuulen alta ajoissa pois, ja otti Mallorcan kisassa kahden lyönnin johdon.

James Kingston oli ykkösnimi Mallorcan ET-kisan ensimmäisellä kierroksella. Tulos 65 (-5) antaa eteläafrikkalaiselle kahden lyönnin johdon Alvaro Velascoon nähden. Mikko Korhonen pelasi kaksi yli (72), mutta mahtuu sillä mukavasti 40 parhaan joukkoon.

James Kingston pääsi iltapäivän starttaajia helpommalla, matkallaan Iberdrola Openin avauskierroksen parhaaseen tulokseen, 65 (-5) lyöntiä. Aamun tyynessä säässä Pulan kenttää kiertäneen 44-vuotiaan eteläafrikkalaisen päivä sisälsi kuusi birdietä ja yhden bogin.

Kingstonin johto on kaksi lyöntiä, sillä toisena oleva isäntämaan Alvaro Velasco löi tuloksen 67. Challenge Tourilta tuttu Thorbjörn Olesen, Raphaël Jacquelin, Gary Murphy sekä Alejandro Cañizares pelasivat kaksi alle, joka riittää jaettuuen kolmanteen sijaan.

”Eilen ei peli tuntunut hyvältä, eikä tämä kenttä kuulu edes suosikkeihini. Löin kuitenkin niin hyvin, että kierrostulos 65 tuli oikeastaan helpolla”, kaksi turnausta urallaan Euroopan Tourilla voittanut Kingston sanoi.

”Kenttä on tarpeeksi vaikea ilman tuultakin, mutta kun peli kulkee, niin se näkyy tuloksessa.”

Seitsemän viikon tauon peleistä pitänyt Kingston palasi vasta hiljattain Sambian ja Mosambikin matkaltaan, jossa hän lomaili yhdessä perheensä ja ystäviensä kanssa.

Mikko

Mikko Korhonen hoiteli hommansa avauspäivänä tyylikkäästi. Kuva: Antti Luukkonen

Toisena oleva Velasco menetti viime kauden päätteeksi pelioikeutensa Euroopan Tourille, epäonnistuttuaan myös syksyn karsinnoissa.

”Pelasin todella hyvin pari vuotta sitten, mutta sen jälkeen on ollut hankalaa. Tänä vuonna olen löytänyt otetta takaisin, mutta vielä ei ole kunnon tulosta tullut”, Velasco sanoi.

Myös Murphy joutui viime kauden päätteeksi karsintoihin, mutta 37-vuotias irlantilainen onnistui säilyttämään korttinsa ykköskiertueelle. Hänen kautensa on kuitenkin sujunut toistaiseksi kehnosti; kymmenestä turnauksesta Murphy on selvittänyt cut’in vain kahdesti.

”Olen kamppaillut uuden urasäännön kanssa. Minulla on käytössä jo viidennet raudat, ja nyt lopultakin tuntuu siltä, että nämä toimivat”, Murphy sanoi.

Challenge Tourilta ”lainassa” oleva Mikko Korhonen vältti myös aamuvuorolaisena kovan tuulen oikut, pelaten tuloksen 72. Se riittää tällä hetkellä mukavasti 36. tilaan. Tasaisessa kisassa Korhonen on kuitenkin vain kaksi lyöntiä cut-rajan yläpuolella, joten toivottavasti hän saa perjantaina hieman petrattua tulostaan.

Marko Kuivasaari

Riittävätkö ranskalaisten rahkeet Mallorcalla

Raphaël

Raphaël Jacquelin on yksi Euroopan Tourin iloisista ranskalaiskasvoista. &copy Getty Images

Ranskalaisilla on silloin tällöin tapana innostua koviin suorituksiin vanhan mantereen kiertueella. Tällä kaudella ”Gallian kukot” eivät ole vielä voittoon yltäneet, mutta kevyemmän sarjan Mallorcan kisassa on seuraava mahdollisuus. Suomalaisista mukaan on mahtumassa myös Mikko Korhonen.

Jos Marseljeesi soi iloisen ihmisjoukon ravistellessa samppanjapulloja Mallorcalla sunnuntaina, on kyseessä epäilemättä ranskalaisen ET-pelaajan voitonjuhlat. Ja juhlimisen jalot taidot he kyllä osaavat. Kun ranskalainen pelaaja on upottanut voittoputtinsa viimeisellä griinillä, on voittaja kisassa kuin kisassa kyllästetty tuossa tuokiossa päästä varpaisiin litralla tai kahdella suihkuavaa kuohujuomaa.

Tällä kaudella ranskalaisten juhlajuomien pullon korkit ovat toistaiseksi pysyneet kiinni, voittotilin näyttäessä pyöreätä nollaa. Iberdrola Openissa maalla on kuitenkin jälleen vahva edustus, sillä mukana ovat mm. Christian Cévaër, Thomas Levet, Jean-Francois Lucquin, Grégory Havret sekä Raphaël Jacquelin.

Heistä voittoihin ylsivät viime kaudella Levet (Espanjan avoimet) sekä Cëvaér (European Open). Kauden kolmas voittaja Grégory Bourdy tuuletteli marraskuussa Hong Kong Openin ykköstilaa.

Bourdy on myös edellisen, vuonna 2007 pelatun ja tuolloin Mallorca Classicina tunnetun kisan voittaja. Hän ei ole kuitenkaan tulevana viikonloppuna Son Serverassa pelattavassa 800 000 euron turnauksessa mukana. Maailmanlistalla 96:ntena oleva Bourdy on kiertueen ansiolistalla tällä hetkellä parhaiten sijoittunut ranskalainen, 67. tilallaan. Jacquelin on kaksi sijaa alempana, sadan joukkoon mahtuu lisäksi Levet.

Parhaillaan soiva sävel on tuttu jo aiemmilta kausilta. Ranskalaiset pystyvät ajoittain venymään koviinkin suorituksiin, mutta varsinaisiksi kiertueen tähdiksi heistä ei vuosien saatossa ole ollut. Isossa joukossa on kuitenkin potentiaalia, yksittäisten menestysten jälkeen fransmannien pitäisi saada koneisiinsa vain lisää kierroksia.

Iberdrola Open on yksi kauden kuudesta Espanjassa pelattavista Euroopan Tourin turnauksista. Kaksi ensimmäistä pelattiin Malagassa ja Sevillassa, jossa voitot korjasivat Louis Oosthuizen sekä Alvaro Quiros. Kun espanjalaisten parhaimmisto ei ole Mallorcan kisassa mukana, ovat Rafael Cabrera-Bello, Gonzalo Fernandez-Castaño, José Manuel Lara, Pablo Larrazabal sekä Pablo Martin yhteensä yhdeksällä ET-voitollaan kotiyleisön suurimmat toivot.

Muita seurattavia pelaajia kauniilla Pula Golf Clubin kentällä pelattavassa turnauksessa ovat mm. Peter Hanson, Seung-yul Noh sekä Sören Hansen.

Mikko Ilonen jättää myös Mallorcan kisan väliin keskittyäkseen ensi viikolla Wentworthissa pelattavaan BMW PGA Championshipiin. Suomalaisväriä Son Serveraan tuo kuitenkin Challenge Tourilla pelaava MikkoKorhonen, jonka kauden paras saavutus on Kolumbiassa pelatun CT-avausturnauksen 29:s sija.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje