Guan Tianlangin vaikea vuosi - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Guan Tianlangin vaikea vuosi

Guan Tianlang on vakuuttanut Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn kanssa mitellessään rangella tarkkuuslyönneissä. Kiinassa häneltä odotetaan pian läpimurtoa kansainväliseen eliittiin. Kuva Getty Images

Guan Tianlang meni historian kirjoihin selviämällä Mastersissa huhtikuussa 2013 jatkoon 14-vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä. Paikkansa kisaan hän saavutti voittamalla loppuvuodesta 2012 Asia-Pasific Amateur Championshipin.

Lapsitähtiä Kiinasta on golfissa pulpahtanut esille aiemminkin, Mastersissa neljän kierroksen pelaaminen oli toki aivan omaa luokkaansa. Guan oli lopulta 58., otsikoissa hän pysyi myös viikonloppuna saatuaan hitaasta pelistä yhden rangaistuslyönnin.

Kehitys ei ole Mastersin jälkeen jatkunut sellaisena kuin rohkeimmat asiantuntijat spekuloivat. Guan on pelannut PGA Tourilla, Japanissa ja ET:lla yhteensä seitsemän kisaa. Heti Mastersin jälkeen hän oli 71. PGA Tourin kisassa, muissa kuudessa kohtalona on ollut karsiutuminen, joka on perjantaina 15,5 vuoden ikään ehtivälle nuorukaiselle hyvinkin luonnollinen tulos. Majoreihin Guangilla ei ole ollut sisäänpääsyä. Huomioitavaa on sekin, että toiseksi nuorin pelaaja joka on majoreissa päässyt jatkoon on 16-vuotiaana tässä onnistunut Matteo Manassero.

Greg Norman ja Belen Mozo tähdittivät syksyllä 2010 Mission Hillsin Hainanin keskuksessa pidettyä näytöskiisaa.Kuva Getty Images.

Greg Norman ja Belen Mozo tähdittivät syksyllä 2010 Mission Hillsin Hainanin keskuksessa pidettyä näytöskiisaa.Kuva Getty Images.

Kiinassa panostetaan vahvasti uuden sukupolven kasvattamiseen. Junioreita on valmennuksessa tuhansittain, olosuhteet ovat monin paikoin ensiluokkaiset, USA:sta on ostettu valmennustietoutta maailmanhuipuilta kuten Hank Haneylta. Varsin mittavan työpanoksen ja nimensä on Kiinan golfin edistämiseksi myös antanut Greg Norman, jonka moninaisille busineksille Kiina on nykyään ykkösmarkkina-alue.

Guanin harteilla on valtavat odotukset, oman tähden nouseminen menestykseen kansainvälisillä kentillä on on ottanut kiinalaisille jo nyt enemmän aikaa kuin he ovat laskeneet.

Liang Wen Chong (137.) ja Ashan Wu (144.) ovat World Rankingilla Kiinan ylivoimaisesti parhaat. Isojen otsikoiden tekijöiksi heistä ei ole ollut. Tilanne maan huippugolfin osalta on edelleen hyvin haastava, seuraavien rankkaus kun on päälle 600:n.

Guan pelaa viikonloppuna Volvo China Openissa joka järjestetään 20:n kerran. Hänen varaansa isäntämaan menestystä ei voi rakentaa vielä pitkään aikaan. Yhdenkin kiinalaisen nouseminen 10-15 :n joukkoon olisi jo erittäin hyvä suoritus.

Kisojen järjestäjänä jo toisena

Merkittävien golfkilpailujen järjestäjänä Kiina on jo nyt toisena USA:n jälkeen. Volvo China Openin lisäksi ET:lla pelataan Hongkongissa, sekä syksyllä kahdesti Race to Dubai- sarjan finaalikisoja. Challenge Touria Kiinassa isännöidään kahdesti, LET-Tour vierailee maassa kolmasti, LPGA Tour kaksi kertaa.

Arvokisoja on ammattilaisten puolella siis peräti 11.

Lisäksi maailman suurimmilla kahdella Mission Hillsin golfkeskuksessa ( 12 ja 10 kenttää) järjestettiin World Cup neljästi peräkkäin 2007-2011. Pidempikin kontrakti oli voimassa, mutta omien pelaajien menestymättömyys lienee ollut taustalla kisasta luopumiseen.

Shanshan Fengin suurin saavutus on LPGA Championshipin voitto vuodelta 2012.Kuva Getty Images

Shanshan Fengin suurin saavutus on LPGA Championshipin voitto vuodelta 2012.Kuva Getty Images

Olympialaiset ovat olleet Kiinan golfille yksi vipuvarsi lajin kehittymiselle. Rio de Janeiron 2016 kilpailuisssa kiinalaisten mahdollisuudet menestyä lepäävät pitkälti LPGA Tourilla kolmasti voittaneen Shanshan Fengin varassa.

Kiina on kaikilla mittareilla maailman nopeimmin kasvava golfmarkkina. Pelkästään omien pelaajien kansainvälisen läpimurron varassa golfin leviäminen ei ole, mutta uudella sukupolvella, Guan Tianlangin tapaisilla teinitähdillä on valtava mahdollisuus nopeuttaa kehitystä.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje