19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista

19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Fredrik Anderson Hed omilla luvuillaan Torinossa

Kaksi sijoitusta kymmenen parhaan joukkoon tällä kaudella saavuttanut Fredrik Andersson Hed himoitsee Italiassa kirkkainta kruunua. © Getty Images

Perhosia

Perhosia vatsanpohjalla? Kuuden lyönnin johdon puolustaminen on Fredrik Andersson Hedin sunnuntain urakka Torinossa &copy Getty Images

Fredrik Andersson Hed teki hurjan tuloksen 63 Royal Park I Roveri kentällä Torinossa lauantain kolmannella kierroksella. Suoritus nousee vielä korkeampaan arvoon, kun muistetaan se, että häntä kiritti samassa ryhmässä i Espanjan legenda, toistakymmentä ET:n voittoa saavuttanut Miguel Angel Jimenez.

Ruotsalainen käänsi viimeisellä viidellä reiällä tasatilanteesta itselleen lähes saavuttamattomalta tuntuvan kuuden lyönnin keulan. Monet odottivat varmasti, että tilanne olisi kääntynyt tyystin toisinpäin konkarin eduksi.

”Kierros oli oletettavasti urani paras, osuin upeasti viheriöihin ja pääsin puttaamaan läheltä birdejäni jiosta yksikään ei tainnut tulla kolmea metriä pidemmältä matkalta. Sunnuntaina on suuri päivä edessä, voitto muuttaisi paljon asioita ja antaisi hurjan paljon itseluottamusta”, vuonna 1992 ammattilaiseksi siirtynyt Andersson Hed pyöritteli ajatuksiaan.

Ruotsalaisista Italian mestaruuden ovat voittaneet aiemmin Patrik Sjöland ja Mathias Grönberg. Mikäli Andersson Hed yltää ykköseksi, tulee hänestä kautta aikojen 28:s ruotsalaisvoittaja ET:lla. Yhteensä länsinaapureilla on ennen viikonloppua 84 voittoa joista ensimmäinen tuli 80-luvun alkupuoliskolla, toistaiseksi viimeinen Qatarissa helmikuussa jolloin Robert Karlsson saavutti yhdeksännen ykköstilansa.

Miguel

Miguel Angel Jimenez on tuprutellut voitonsikaria ET:lla jo 16 kertaa. &copy Getty Images

Jimenezilla on sunnuntaina vain voitettavaa, mikäli kierros lähtee hänen kannaltaan oikeaan suuntaan liikkeelle ja ero kaventuu, jää Andersson Hedille ehkä liiankin paljon aikaa miettiä loppureikien paineita. Jimenez on voittanut ET:lla 16 kertaa, menestys Italiassa avittaa häntä myös taistelussa Ryder Cup-joukkueen paikoista.

”Fredrikia on varmasti vaikea tavoittaa, hän pelasi lauantain varsin vakuuttavasti”, Jimenez sysäsi paineita vastustajalleen.

46-vuotias konkari ei suostu laskeskelemaan llian aikaisin myöskään mahdollisuuksiaan päästä Ryder Cupiin.

”Meilllä on ennätyksellisen paljon hyviä pelaajia tyrkyllä. Tärkeinta on, että saamme lopulta parhaan mahdollisen joukkueen mukaan”, myös Italiassa suurta suosiota nauttiva Jimenez lausahti kolmannen päivän päätteeksi.

Nikke Tyry

Fredrik Anderson Hed (-8) on kiivennyt loistaviin asemiin Torinon ET-turnauksen puolivälissä. 38-vuotias ruotsalainen johtaa BMW Italian Openia lyönnin erolla seuraaviin. Kiertueen ansiolistalla sijalla 57 oleva Andersson Hed ei ole koskaan voittanut Euroopan Tourin turnausta.

Sitkeyden puutteesta Andersson Hediä ei ainakaan voi syyttää. Hän osallistui viime syksynä jo 14. kerran kiertueen karsintoihin, josta heltisi paikka tämän kauden kiertueelle. Meneillään oleva kausi on ollut Andersson Hedille lupauksia antava, sillä hänellä on tilastoissaan neljäs sija Etelä-Afrikasta ja seitsemäs sija Intiasta.

”Etelä-Afrikassa minulla oli hyvät mahdollisuudet voittoon, mutta olin kuitenkin liian jännittynyt. Intiassa tuntui paremmalta, ja toivottavasti tänä viikonloppuna vain paranee”, Andersson Hed sanoi perjantaina.

”Jotkut ihmiset ajattelevat, että olen kokenut. Mutta siitä on jo vuosia kun olen ollut näin hyvissä asemissa, tilanne on minulle siis kuin uusi.”

Toisen sijan jakavat espanjalaiset Miguel Angel Jiménez, Alejandro Cañizares ja Ignacio Garrido, Etelä-Afrikan Hennie Otto sekä jälleen hyvää kisaa pelaava Belgian Nicolas Colsaerts.

Kolme kertaa Ryder Cupissa pelanneella Jimenézillä on tänäkin vuonna hyvät mahdollisuudet nousta Euroopan joukkueeseen, kun se kohtaa kotimantereellaan, Walesissa USA:n ryhmän.

”Jos pelaan hyvin, voin päästä joukkueseen. Mutta jos käy toisin, niin se ei haittaa. Euroopan joukkueeseen on tarjolla paljon hyviä pelaajia, meidän kokeneempien pitää joskus antaa tilaa nuoremmille. Tärkeintä on se, että saamme sinne parhaan joukkueen”, Jimenéz filosofoi.

Kotiyleisön suursuosikki, debyyttiturnaustaan ammattilaisena pelaava Matteo Manassero on Torinossa kymmenentenä, tuloksellaan -4. 17-vuotiaan superlahjakkuuden kisan toinenkin kierros sujui 70 lyönnillä, joten hänellä on matkaa kärkeen neljä lyöntiä. Manassero löi hänen kanssaan samassa ryhmässä pelanneen Euroopan moninkertaisen ykkösen, Colin Montgomerien kahdeksalla lyönnillä.

Roope Kakon (+9) kauden ensimmäinen turnaus Euroopan Tourilla päättyi perjantaina. Viime vuonna Italian avoimissa kahdeksanneksi sijoittunut Kakko ei saanut viime vuoden turnauksesta riittävästi potkua viikonvaihteen kisaan, vaan putosi jatkokierroksilta murskaavat yhdeksän lyöntiä. Vain yhdeksän pelaajaa taakseen jättäneen Kakon perjantain kierros sujui 75 lyönnillä.

Marko Kuivasaari

BMW Italian Openissa tunkua kärkeen

Graeme

Graeme Storm on missannut cutin tällä kaudella viidesti kahdeksassa pelaamassaan kisassa. Vire on löytymässä Italiassa, jossa Storm jakaa johtoa. &copy Getty Images

Ykköspaikkaa Italiassa pelattavassa European Tourin kisassa pitävät toisen kierroksen ollessa kesken Paul Lawrie, David Drysdale, Graeme Storm, Robert Rock ja Marcus Fraser. Kisan ainoa suomalainen Roope Kakko pelasi ensimmäisen kierroksensa kuusi yli parin. Cutin selvittämiseen vaaditaan perjantaina huippukierros.

Ensimmäistä kisaansa ammattilaisena pelaava MatteoManasssero pelasi torstaina varsin tasaisen kierroksen. Kolme birdietä ja bogin tehnyt nuorukainen jakaa tuloksella kaksi alle parin sijaa 19. Vain 16-vuotiaana viime kesänä British Openissa pelannut italialainen oli tyytyväinen ammattilaisuransa alkuun: ”Se oli hyvä kierros. Pelasin tasaiset 18 reikää. Olin hieman jännittynyt, kuten aina ennen isoja turnauksia, mutta onneksi alan tottua siihe”, Manassero kertoi kierroksensa jälkeen.

Manassero pelasi ensimmäisen kierroksensa Euroopan Ryder Cup -kapteenin ColinMontgomerien kanssa. Kokenut skotti pelasi kierroksensa kuusi lyöntiä Mansseroa huonommin ja hyvän urheiluhengen mukaisesti antoi tunnustusta kisakumppanilleen: ”Hän oli hyvin vakuuttava kentällä 17-vuotiaaksi. Manasserolla on edessään hyvä tulevaisuus”

Huonon alun kaudelle 2010 saanut GraemeStorm pelasi ensimmäisen kierroksensa Italiassa viisi alle parin ja pääsee viikonlopun kierroksille vasta neljättä kertaa tällä kaudella. ”Tämä on ollut ehdottomasti huonoin alkukausi European Tour -urani aikana. Olen kärsinyt olkapäävammasta joulukuusta alkaen. Olisi pitänyt jättää alkukauden kisat Lähi-Idässä väliin”, Storm mietti ensimmäisen kierroksensa jälkeen.

RoopeKakko kirjasi torstaina korttiinsa viisi bogieta, tuplabogin ja vain yhden birdien. Kuusi yli parin kierroksensa pelannut Kakko jakaa sijaa 139. Jotta Kakko selviäisi viikonlopun kierroksille, vaaditaan perjantailta kierrosta reilusti alle parin.

Italia astuu Manasseron aikaan

Torinossa

Torinossa seurataan tällä viikolla herkeämättä Matteo Manasseron ammattilaisdebyyttiä. &copy Getty Images

Golf ei kuulu Italian suurimpiin urheilulajeihin, vaikka sen harrastamiselle erinomaiset puitteet maasta löytyvätkin. Tämä on heijastunut vuosien varrella maan kansainväliseen golfmenestykseen, jonka suurimmat saavutukset lepäävät Constantino Roccan harteilla.

Nyt jo muutaman vuoden Euroopan seniorikiertueella pelannut Rocca on voittanut viisi turnausta Euroopan Tourilla. Major-turnauksissa merkittävimmät saavutukset ovat vuoden 1995 toinen sija British Openissa sekä Mastersin viides sija kaksi vuotta myöhemmin. Kaiken kaikkiaan 14 voittoa ammattilaisena haalinut Rocca saavutti välittömästi kaksi ykköstilaa liityttyään ikämieskiertueelle vuonna 2007.

Roccan paikan Euroopan ykköskiertueella ovat sittemmin ottaneet veljekset Francesco ja EdoardoMolinari, jotka toivat viime syksynä World Cup -tittelin suurena yllätyksenä Italiaan. Torinolaisveljeksistä 27-vuotias Francesco on voittanut kolme kisaa Euroopan Tourille, pari vuotta vanhemman Edoardon jahdatessa vielä ensimmäistä ykköstilaansa.

Edoardo teki vuonna 2008 ranskalaisen visiitin vanhan mantereen kiertueelle, mutta onnistui viime kauden loistavien otteiden (kolme voittoa) jälkeen tekemään nopean comebackin Euroopan Tourille.

Molinarin veljeksistä vain Edoardo on mukana tällä viikolla pelattavissa Italian avoimissa; Francesco esiintyy samanaikaisesti Floridassa pelattavassa huipputurnauksessa, Players Championshipissä. Vanhemmalta Molinarilta voidaankin odottaa tulevan viikonvaihteen turnauksessa kohtalaista panosta, pelataanhan Italian Open veljesten kotikaupungissa Torinossa. Myös 53-vuotias Rocca on ilmoittautunut turnaukseen.

Viime aikoina Molinarit ovat saaneet kuitenkin harjoitella tavallista rauhallisemmassa ympäristössä, sillä kaikkein suurin kuhina Italiassa pyörii tällä hetkellä Matteo Manasseron ympärillä. Kuhina on sitä luokkaa, että Gazzetta Dello Sport ym. muut pyöräilyyn, jalkapalloon ja muihin joukkuepeleihin erikoistuneet urheilulehdet ovat suitsuttaneet Manasseron taitoja normaalia pidemmillä palstamillimetreillä.

World

World Cup -voittaja Edoardo Molinari jahtaa vielä ensimmäistä voittoaan Euroopan Tourilla. &copy Getty Images

Ja syytä onkin. Italialaisilla on nyt käsissään sellainen kultakimpale, josta voidaan odottaa maan tai kenties koko Euroopan kaikkien aikojen suurinta golftähteä. Ominaisuudet edes jommankumman tavoitteen toteutumiseksi ovat Manasserolla kohdallaan.

Maailman amatööriykkösestä tuli ryhtyessään maanantaina ammattilaiseksi, kautta aikain toiseksi nuorin Euroopan Tourin jäsen. Suurista marginaaleista ei kuitenkaan puhuta, sillä Seve Ballesteros oli 17 vuotta ja 8 päivää vanha debytoidessaan vuonna 1974 Espanjan avoimissa. Huhtikuussa 17 vuotta täyttänyt Manassero on Ballesterosta yhdeksän päivää vanhempi tiiatessaan pallonsa Italian avoimissa torstaina, Royal Park I Roverin ensimmäisellä lyöntipaikalla.

Mikäli Manassero aikoo kulkea ensimmäisen voiton suhteen Ballesteroksen jalanjälkiä, ei hänellä ole aivan ammattilaisuran alussa tulenpalavaa kiirettä. Seve otti ensimmäisen voittonsa ET:lla vuonna 1976, jonka jälkeen espanjalaisen ura lähtikin todelliseen nousukiitoon, viiden major-voiton ja 50 ET-voiton myötä.

Tuore

Tuore perheenisä Roope Kakko pääsee näyttämään Italian avoimissa parasta osaamistaan. &copy Getty Images

Mutta sileältä alustalta Manassero lähtee tietään ammattilaisena taivaltamaan. Hän voitti viime kesäkuussa British Amateur Championshipin kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana; loppuottelussa kaatui Englannin Sam Hutsby. Kuukautta myöhemmin hän pelasi British Openissa kaksi ensimmäistä kierrosta TomWatsonin ja Sergio Garcian kanssa sijoittuen kisassa lopulta 13:nneksi. Manassero palkittiin Turnberryssä parhaana amatöörinä perinteisellä hopeamitalilla. Hän oli Euroopan ainoan major-turnauksen nuorin osallistuja sitten Young Tom Morrisin, vuonna 1860.

British Amateur poiki Manasserolle osallistumisen myös tämän kauden ensimmäiseen major-turnaukseen, Masters Tournamentiin, jossa ennätykset paukkuivat jälleen. Hän rikkoi Bobby Colen vuonna 1967 tekemän ennätyksen kaikkien aikojen nuorimpana cutin selvittäneenä pelaajana Augustassa. Eikä kyse ollut muutamista vuorokausista, vaan Manassero oli ennätyksen tehdessään Colea lähes kaksi vuotta nuorempi.

Manassero palkittiin myös Mastersissa parhaan amatöörin palkinnolla, hopealautasella. 36:s tila oli Augustassa paras eurooppalaisen amatöörin saavuttama sijoitus sitten vuoden 1937.

Viime vuonna mainiosti kahdeksanneksi Italian avoimissa sijoittunut Roope Kakko näyttäisi tuoreimman osallistujalistan mukaan raivanneen tiensä myös Torinon tämänvuotiseen turnaukseen. Selvästi motivaatio-ongelmista Challenge Tourilla kärsinyt Kakko lieneekin saadessaan jälleen näytön paikan ET:lla sopivan nälkäinen. Viime vuoden onnistuminen Italian avoimissa johti heti perään seitsemänteen sijaan kahta astetta kovemmassa Irish Openissa…

Italian Openin nimekkäimpiä voitontavoittelijoita ovat mm. Miguel Angel Jimenéz, Sören Kjeldsen, Ross McGowan, Simon Dyson sekä Shane Lowry.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje