23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Euroopan amatöörikisat ovat yliopistorekrytoijien työmaata

Trey Jones etsi lupaavia golfareita FSU:n joukkueeseen. Hän kehuu vuolaasti Matilda Castrenia, joka on koulun naisjoukkueen kantavia voimia. Kuva: Antero Lindell.

Pickalan Park-kentällä kisataan kuluvalla viikolla poikien joukkueiden Euroopan mestaruuksista.

Siuntiolaisklubilla on näkee huipputason golfia, jo toisena kisapäivänä kilpailussa sivuttiin kenttäennätystä, ja siksi paikalle onkin lentänyt toistakymmentä kykyjenetsijää eri jenkkiyliopistoista.

”Meitä on Pickalassa arviolta 12–15. Vaikka välillämme on toki pieni kilpailuasetelma, tulemme erittäin hyvin toimeen ja vietämme paljon aikaa keskenämme”, sanoo Florida State Universityn päävalmentaja ja kykyjenetsijä Trey Jones.

FSU on suuri yliopisto, jossa on yli 45 000 opiskelijaa. Suomalaisista koulussa opiskelee Matilda Castren ja syksyllä 2016 opintonsa samassa yliopistossa on aloittamassa Sandra Salonen.

Yliopistourheilu on Yhdysvalloissa valtavan suurta bisnestä ja kilpailu lahjakkaista urheilijoiden aluista kovaa.

Jones kertoo, että jenkkiyliopistojen rekrytoijat seuraavat eurooppalaislupausten otteita läpi kesän, mutta EM-kilpailut ovat erityisasemassa, onhan kentällä on mahdollisuus tarkkailla maanosan parhaiden lupausten peliä.

”Golf on yksi tärkeimmistä lajeistamme ja siksi satsaamme sopivien pelaajien etsimiseen. Minulle tämä on ensimmäinen kilpailu tänä kesänä ja kierrän vielä kolme lisää. Lisäksi apuvalmentajamme käy vähintään saman määrän kisoja”, Jones kertoo.

Jonesin mukaan eurooppalaiset sopeutuvat yleensä hyvin amerikkalaiseen elämäntapaan. Opiskelijoiden lähtömaiden kulttuureissa on silti eroja, jotka vaikuttavat siihen, miten helposti tulokas sopeutuu uuteen kotimaahansa.

Jones ei kuitenkaan halua sen tarkemmin keskustella eurooppalaisten kulttuureiden eroista. Hänen mukaansa lopulta kyse on aina siitä, miten yksilö löytää oman paikkansa uudessa maassa.

”Yhdysvaltalainen systeemi sopii monelle huippulahjakkuudelle hyvin, sillä se mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistämisen niin, että kumpaankin voi satsata täysillä. Monen eurooppalaisen maan systeemi ei tarjoa samaa mahdollisuutta”, hän kuvailee.

Jonesin muistikirjassa on merkintöjä useasta pelaajasta, mutta hän kertoo, ettei voi julkisesti nimetä mielenkiintoisimpia pelaajia. Jää kuitenkin hieman epäselväksi, onko kyse FSU:n omasta linjauksesta vai rekrytointia koskevasta laajemmasta säännöstöstä.

Vaikka Pickalassa sataa, eikä valitettavan harvalukuinen yleisö saa aikaan varsinaista karnevaalitunnelmaa, kertoo Jones viihtyvänsä rekrytointimatkoilla erinomaisesti.

”Sää on sopivan erilainen ja ihmiset mukavia. Kaikki ovat erittäin mukavia, minä viihdyn hyvin”, hän huikkaa ennen kuin lähtee seuraamaan ryhmää, jossa on mukana myös yksi Suomen joukkueen pelaajista.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje