18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Calcavecchian vuoro siirtyä veteraaniosastolle

Pian Mark Calcavecchiaa kuulutellaan ykköstiille Champions Tourin kisoissa. © Getty Images

Tällä kaudella on vuonna 1960 syntyneiden PGA Tourin pelaajien vuoro karistaa maailman kovimman ammattilaissarjan pölyt kintereiltään. Kun 50 ikävuotta tulee saavutetuksi, on pelaajan otettava suunnaksi Champions Tour. Tämä ei suinkaan tarkoita automaattista menestystä vetreäjalkaisille viisikymppiselle, sillä Yhdysvaltain veteraanikiertueen taso on todella kova.

PGA Tourilla menestymään tottuneista mm. Mark O’Meara ja Tom Lehman saivat kiertää Amerikan mannerta ristiin rastiin, ennen kuin ensimmäinen täysosuma koitti. Lehmanin kohdalla helpottava voitto tuli mahdollisimman hienossa kilpailussa, Senior PGA Championshipissä, kun taas O’Mearalla uupuu vieläkin henkilökohtainen voitto. Hän oli ykkönen huhtikuussa pelatussa Tampa Bayn turnauksessa, mutta kyseessä oli parikilpailu: menestyksen riemua Outback Steakhouse Pro-Amissa O’Mearan kanssa jakoi Nick Price.

Seuraavaksi säännöllisen kilpailemisen PGA Tourilla on hyvästelemässä Mark Calcavecchia, jolle tulee 50 vuotta täyteen kesäkuun 12. päivänä. Hän on startannut urallaan yhteensä 736 PGA Tourin turnaukseen, joista on voittanut 13. Palkintorahaa vuonna 1981 alkaneen ammattilaisuran aikana Calcavecchia on ansainnut vajaat 24 miljoonaa dollaria.

Teini-ikäisenä synnyinosavaltiostaan Nebraskasta Floridaan muuttanut Calcavecchia pääsi uudella asuinseudullaan nopeasti paikallisen juniorigolfin tehostettuun harjoitusrinkiin. Lukioiden välisissä kisoissa oli mukana mm. Jack Nicklauksen vanhin poika Jack II, asuivathan Nicklausit vain muutaman kilometrin päässä Calcavecchian perheestä. Muutto Floridaan taisi olla Markin uravalinnan kannalta oikea veto, sillä etelän lämpimissä olosuhteissa pelaaminen ja harjoittelu oli ympärivuotisesti mahdollista.

Vuodet ovat vierineet ja Calcavecchian 30:s ammattilaisvuosi kokee lähipäivinä eräänlaisen täyttymyksen: torstaina käynnistyvä Memorial Tournament tulee olemaan hänen viimeinen turnauksensa PGA Tourin virallisena turnauspelaajana. Calcavecchia pelasi ensimmäisen kerran Muirfield Villagessa vuonna 1987, joten tämän viikon turnaus on hänelle 24:s perättäinen Memorialissa. Calcavecchia ei ole voittanut tätä Ohiossa pelattavaa kisaa koskaan, mutta oli vuonna 1995 toinen, Greg Normanin otettua voiton.

Vuoden

Vuoden 2009 British Openin voittajalla on automaattinen osallistumisoikeus Euroopan ainoaan major-turnaukseen vielä seuraavat kymmenen vuotta. &copy Getty Images

Mielikuvat Mark Calcavecchiasta eivät ulkoisesti välttämättä herätä katsojassa atleettista urheilijaa, mutta miehen silmä-käsi-koordinaatio on rautainen. Millä muuten kaikki 13 voittoa ja 27 kakkossijaa voi selittää?

Calcavecchia aikoo todennäköisimmin pelata Memorialin jälkeen lähes kaikki kauden jäljellä olevista Champions Tourin kisoista.

”Pakko on jatkossakin keksiä joku tapa ansaita, muuten menee talo myyntiin”, hän sanoi omaan jäljittelemättömään tyyliinsä.

Fred Couplesin Champions Tour -menestyksen myötä myös Calcavecchiaa on veikkailtu eturivin potentiaaliseksi voittajatyypiksi veteraanikiertueella.

”Jotkut ovat kysyneet, olenko täynnä intoa siirtyessäni Champions Tourille. Voisin olla, jos reiät olisivat siellä suurempia. Samalla tavalla ne pallot lipsuvat reiän ohi siellä kuin täälläkin”, Calcavecchia naureskeli.

Vaikka Calcavecchia on vahitellen vaihtamassa sarjaa, tulee hän ainakin seuraavat kymmenen vuotta pelaamaan British Openissa. Ex-voittajana (1989) hänellä on automaattinen osallistumisoikeus maailman kenties arvostetuimpaan turnaukseen, kunnes täyttää 60 vuotta.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje