Suomen joukkueet valmiina EM-turnauksiin - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf

Suomen joukkueet valmiina EM-turnauksiin

Juha Skytän luotsaamalta naisten joukkueelta odotetaan ennakkoon eniten tiistaina käynnistyvissä amatöörien EM-kisoissa.

Suomen amatöörimaajoukkueet kamppailevat tällä viikolla neljässä eri maassa menestyksestä EM-viheriöillä. Naisten osoitteena on Reykjavik ja Oddur Golf Clubin kenttä, joka sijaitsee noin 20 minuutin ajomatkan päässä pääkaupungin keskustasta etelään.

Suomalaisilla on nyt revanssin paikka, sillä vuosi sitten tavoitteena ollut ykkösflight eli pääsy kahdeksan joukkoon jäi lyöntipeliosuudella kahdeksan lyönnin päähän. Hyvät esitykset kakkosflightissa johtivat tuolloin finaalivoittoon Belgiasta.

”Ensimmäisenä harjoituspäivänä tutustuimme huolellisesti Oddurin kenttään ja kävimme porukalla asiat läpi kierroksen jälkeen”, viime vuoden tavoin naisten joukkuetta valmentava Juha Skyttä sanoi.

Maanantain harjoituspäivänä joukkue otti vielä tarkemmin tuntumaa griineihin, ja perehtyi muutaman väylän avaukseen.

”Täällä kannattaa ehdottomasti pysyä oikeilla raiteilla. Väylien molemmilla puolilla on noin kymmenen metriä leveä karheikko, jonka jälkeen on laavaa tai muuta pelaamatonta kasvustoa.”

Hyvä itseluottamus ja energia päälle

Naiset kävivät pönkittämässä kisafiilistä paikallisen jalkapallohuuman avulla. Kuva: Juha Skyttä

Naiset kävivät pönkittämässä kisafiilistä paikallisen jalkapallohuuman avulla. Kuva: Juha Skyttä

Oddurin kenttä on varsin lyhyt (5432 metriä), joten useimmat lähestymiset lyödään wedgellä. Islannin kentillä on yleensä aina tuulista, ja tämän odotetaan tuovan kisoissa haasteita pelin jokaisella osa-alueella.

Kentällä on pelaajien mukaan syytä olla hereillä, sillä vain tarkat lyönnit ja järkevät valinnat tuovat menestystä.

”Lähdemme siitä, että pallo on avauksissa väylällä ja useimmalla viheriöllä keskellä griiniä. Sitten 1−2 puttia. Golf is game to played”, Skyttä sanoi.

”Kaiken kaikkiaan tarkoituksemme on saada hyvä itseluottamus ja energia päälle, olla tilanteissa läsnä ja pitää aistit auki.”

Lyöntipelivaiheessa katseet kääntyvät ennen kaikkea Matilda Castréniin, Emily Penttilään ja Jenna Mäihäniemeen. Toki menestystä tavoittelevassa joukkueessa kaikkia muitakin tarvitaan talkoisiin. ”Täsmäase” Castrén on kilpaillut kesän aikana tarkoituksellisen säästeliäästi, joten hänellä pitäisi ruutia riittää jo kisan ensimetreiltä lähtien. Toivottavasti kilpailutuntuma ei ole kuitenkaan jäänyt liian vähäiseksi.

Joukkue pääsi aistimaan sopivasti myös jalkapallon EM-kisojen puolivälierän Islanti-Ranska tunnelmaa oltuaan sunnuntaina seuraamassa ottelua isolta screeniltä tuhansien paikallisten seassa.

Väinö Viitaharju kuuluu miesten EM-kisajoukkueen tulokkaisiin. Kuva: Janne Marvaila

Väinö Viitaharju kuuluu miesten EM-kisajoukkueen tulokkaisiin. Kuva: Janne Marvaila

Miesten joukkueen pääsy kahdeksan joukkoon jäi viime vuonna tuplasti kauemmaksi kuin naisilla, mutta kakkosflightin finaaliin yltäminen oli positiivinen asia. Siinä Belgia päihitti sinivalkoiset kahdella pisteellä.

Edellisen vuoden kotikisoissa Suomi sinetöi paikkansa ykkösdivisioonassa vasta päätösottelussaan Portugalia vastaan, joten siihen nähden joukkue pesi kasvonsa Halmstadissa vähintään tyydyttävästi.

Suomi otti kolmena päivänä tuntumaa aiemminkin amatöörien arvoturnauksia järjestäneeseen Chantillyn kenttään. Lauantaina kenttä käveltiin läpi, sunnuntaina ja maanantaina pelattiin ja harjoiteltiin.

Tarkat avaukset ovat valttia tiukaksi viritetyssä Chantillyssä. Avausten sijoittelussa on tärkeää tiedostaa, kummalle puolelle lippua pallon kanssa tullaan. Myös keskiraudat nousevat isoon rooliin, kerrottiin suomalaisleiristä.

Johansson: Jos et osu väylään, edessä on väistämättä välilyönti

Chantillyn kentän väylät ovat yleensä kovat, mutta sateiden vuoksi alusta on varsin pehmeä. Tämän vuoksi kenttää tullaan pelaamaan tavallista pidempänä.

”Polvenkorkuinen karheikko on todella tiheä pohjalta. Jos et osu väylään, edessä on väistämättä välilyönti”, miesten ja golfliiton päävalmentaja Staffan Johansson totesi.

Suomen joukkue on muuttunut lähes täysin, sillä viime vuoden ryhmästä mukana on ainoastaan Kim Koivu.

”Viime kauden miesten joukkueesta neljä ryhtyi ammattilaiseksi. Siksi meidän odotustemme on oltava realistisella tasolla”, Johansson sanoi kesäkuussa joukkueiden julkistamisen jälkeen.

Poikien joukkue pelaa turnauksensa upealla Diamond Country Clubin kentällä. Kuva: Pasi Purhonen

Poikien joukkue pelaa turnauksensa upealla Diamond Country Clubin kentällä. Kuva: Pasi Purhonen

Suomen poikien yhdistelmä koki vuoden 2015 kotikisoissa raskaan pettymyksen, kun se jäi vain lyönnin päähän ykkösflightista. Lopullinen 11:s sija ei ollut sitä mitä Pickalasta lähdettiin ennen turnausta hakemaan.

Pojista Matias Honkala ja Sami Välimäki pelasivat myös viimevuotisessa joukkueessa, muuten paletti on mennyt tyystin uusiksi. Joukkueen ulkopuolelle jäänyt Alex Hietala pöllytti alkukauden komeettaa Honkalaa ja muita maajoukkuepelaajia voittamalla viime viikolla 18-vuotiaiden poikien SM-kultaa Laukaalla tuloksella 207 (-9). Hietalan monet olisivat nähneet mielellään EM-kisoissa.

Nuoret miehet pelaavat turnauksensa Itävallassa samaisella Diamond Country Clubin kentällä, joka isännöi muutama viikko sitten Euroopan kiertueen turnausta.

”Areena on world class ja hienossa kunnossa”, valmentaja Pasi Purhonen sanoi.

”Diamond on ’jenkkityylinen’ puistokenttä, jolta löytyy vettä, bunkkereita semitiukat raffit ja kaltevat griinit.”

Purhosen mukaan joukkueessa vallitsee rento ja luottavainen, mutta odottava fiilis. Menestysresepti noudattaa tuttua kaavaa.

Luonnollisesti jokainen osa-alue tulee olla tikissä hyvän tuloksen kannalta – varsinkin draivaaminen ja puttaaminen ovat avainasemassa. -Pasi Purhonen

Tyttöjen kuusikko on valmistautunut huolella omaan koitokseensa Oslossa. Kuva: <a href=Mikael Mustonen" width="630" height="473" />

Tyttöjen kuusikko on valmistautunut huolella omaan koitokseensa Oslossa. Kuva: Mikael Mustonen

Tyttöjen joukkue pelaa Oslossa, jossa se koittaa kohennella vuodentakaista 12. sijaa. Vuoden 2015 ryhmästä mukana ovat Anna Backman, Daniella Barrett ja Elina Saksa. Ainoa pelaaja vailla kansainvälistä arvoturnauskokemusta on Ronja Taipale.

”Oslo Golfklubbin kenttä pelaa paikoittain melko pitkänä tytöille, vaikka siellä on pari lyhyttä par 4 -reikää. Avauksissa on hyvin tilaa, mutta väylillä pitää olla, jos mielii saada palloa lähelle lippua. Myös griiniosumia pitää saada joukkueena paljon, jos halutaan mahdollisuus kahdeksan joukkoon lyöntipelien jälkeen”, valmentaja Mikael Mustonen sanoi.

”Tunnelma joukkueen sisällä on erittäin hyvä ja positiivisella odotuksella lähdetään tiistain avauskierrokselle.”

Tyttöjen joukkueen eliittiin pitkään kuuluneen Backmanin vire on hienoinen kysymysmerkki, sillä esitykset ovat jo viime vuodesta lähtien olleet ailahtelevaisia. Nähtäväksi jääkin, ottavatko esimerkiksi Barrett tai Saksa keulakuvan aseman joukkueessa.

Pöytä on jälleen puhtaana

Miesten yhdistelmä on <a href=Kim Koivua (kolmas vas.) lukuun ottamatta täysin uudistunut: Kuva: Janne Marvaila" width="630" height="473" />

Miesten yhdistelmä on Kim Koivua (kolmas vas.) lukuun ottamatta täysin uudistunut: Kuva: Janne Marvaila

EM-kisojen kahtena ensimmäisenä päivänä kaikissa turnauksissa jokainen joukkueen jäsen pelaa henkilökohtaisen lyöntipelikierroksen, ja viisi parasta tulosta lasketaan kunkin maan yhteistulokseen. 36 reiän lyöntipelitulosten perusteella joukkueet jaetaan ykkös- ja kakkosflightiin, siten että kahdeksan parasta ratkaisevat mitalien kohtalon ja loput pelaavat sijoista 9.–16. Mitali- ja muut sijoitusottelut pelataan lauantaina.

Viime vuonna yksikään neljästä joukkueesta ei selviytynyt ykkösflightiin, mikä oli luonnollisesti pettymys. Pöytä on nyt puhtaana vuoden 2016 turnauksia varten, ja kotimaassa ainakin yhdeltä ryhmältä odotetaan etenemistä kahdeksan joukkoon. Katseet kääntyvät ensisijaisesti naisten joukkueeseen, jossa on sopiva sekoitus kokemusta ja uutta virtaa.

Naisten EM-joukkue, Oddur GC, Islanti, 5.−9.7.2016:

Matilda Castrén, Espoon Golfseura
Emily Penttilä, Göteborg Golfklubb
Ellinoora Moisio, Archipelagia Golf Club
Petra Salko, Harjattula Golf
Jenna Mäihäniemi, Master Golf
Hannele Mikkola, Sarfvik Golfklubi

Valmentaja: Juha Skyttä

Tyttöjen EM-joukkue , Oslo GC, Norja, 5.−9.7.2016:

Anna Backman, Kanavagolf
Elina Saksa, Aura Golf
Daniella Barrett, Aura Golf
Iida Rissanen, Aura Golf
Nicola Fall, Kullo Golf
Ronja Taipale, Master Golf

Valmentajat: Mikael Mustonen ja Stenna Westerlund

Miesten EM-joukkue, Golf de Chantilly, Ranska, 5.−9.7.2016:

Kim Koivu, St. Laurence Golf
Ilari Saulo, Keimola Golf
Otto Vanhatalo, Pickala Golf Club
Rasmus Karlsson, St. Laurence Golf
Juuso Kahlos, Pickala Golf Club
Väinö Viitaharju, Golf Pirkkala

Valmentaja: Staffan Johansson

Poikien EM-joukkue, Diamond CC, Itävalta, 5.−9.7.2016:

Matias Honkala, Nevas Golf
Sami Välimäki, Nokia River Golf
Perre Papunen, Pickala Golf Club
Santeri Lehesmaa, Tapiola Golf
Luukas Alakulppi, Valdosta High School, USA
Leevi Vellamo Archipelagia Golf

Valmentaja: Pasi Purhonen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje