14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

Roudaton maa pelaa kenttien pussiin – viime vuoden katastrofissa tilanne oli päinvastainen

Kullo Golfissa tulevan kauden alkuun päästään suurella todennäköisyydellä viime vuotta valoisemmin mielin. Kuva: Lassi-Pekka Tilander

Lauha sää on sulattanut lumia ympäri maata.

Golfkentän hoitaminen Suomen leveysasteilla on kaikkea muuta kuin palanen kakkua. Olosuhteet vaihtelevat vuoden, ja nyttemmin pelkän talvikauden, aikana laidasta laitaan. Säiden puolesta Suomi ratsastaa tällä hetkellä lauhan jakson satulassa.

Vuodenaikaan nähden varsin lämmin sää keskellä talvea tuo väistämättä mieliin uhkakuvia viime vuodelta, jolloin etenkin Etelä-Suomessa golfkentät heräsivät kevääseen kauhunsekaisin tuntein.

Viime vuoden kollektiivisessa kenttäkatastrofissa lämpötila sahasi nollan molemmin puolin. Samalla maa oli roudassa, jolloin lumi ja vesi jäätyi kentän pinnalle. Maasta nousevat kaasut eivät läpäisseet jäätä ja näin farssi oli valmis.

Viime vuoteen verrattuna Etelä-Suomessa tilanne on parempi. Täydellisestä talvesta kenttien osalta ei voida puhua, mutta tilanne on tällä hetkellä kelvollinen.

“Tällä viikolla on näyttänyt hyvältä. Pieni märkä lumikerros satoi eilen. Sitä ennen saimme viheriöt lumesta paljaaksi ja torjuntaruiskutukset tehtyä”, kertoo Nordcenterin kenttämestari Staffan Lundmark.

Etelä-Suomessa maa ei ole parhaillaan roudassa. Silloin vesi menee kasvualustan läpi eikä kerrytä maan pintaan jääkerrosta, joka pahimmillaan voi kasvaa kymmenien senttien paksuiseksi.

“Viime vuonna meille muodostui jääpeite jo tammikuun alussa. Maa oli roudassa ja vesisateet jäädyttivät lumen siihen päälle. Nyt tilanne on tältä osin parempi”, Lundmark sanoo.

Seuraavan seitsemän päivän ajalle eteläiseen Suomeen ei ole ennustettu juurikaan pakkasta, vaikka lämpötila voi nollan alapuolella käydäkin. Mahdolliset pakkaset eivät joka tapauksessa Lundmarkia sen suuremmin hetkauta.

“Pakkaset eivät pelota. Kyllähän niitä talvella yleensä on. Ei tässä vaiheessa vuotta voi kuitenkaan olettaa, että siirrytään suoraan kevääseen. Kaiken olemme kentällä saaneet tehtyä, mitä tässä vaiheessa pitääkin. Ihan hyvillä mielin odotellaan tulevaa.”

Siinäkin on riskinsä, jos vetää griinit paljaaksi ja tuleekin vielä kovat pakkaset

Kullo Golfissa ollaan kentän kunnon puolesta myös huomattavan paljon positiivisemmalla mielellä kuin viime vuonna tähän aikaan.

“Se on selvä asia, ettei tilanne ole niin paha kuin vuosi sitten. Nyt olemme pyrkineet pitämään jäitä pois viheriöiltä. Uskon, että griinien osalta tilanne tulee olemaan ihan hyvä, ellei nyt jotain yli 20 asteen pakkasia pamahda päälle”, Kullo Golfin kenttämestari Kim Wahlroos kertoo.

Kenttien kuntoa arvostellaan yleensä juuri griinien kautta. Vaikka ne säilyisivät Kulloossa ilman suurempia kolhuja, niin Wahlroosia mietityttää väylien kunto.

“Väylät ovat vähän vaarassa. Varsinkin sellaiset paikat, joihin vesi valuu, eikä tavallaan pääse pois. Siellä on jo joissakin paikoissa nyt jäätä. Niiden hoitaminen tulee olemaan keväällä todennäköisesti hankalaa.”

“Tosi vaikea on taas ennustaa, mikä tulee olemaan lopputulos, mutta onneksi kevään alkamiseen ei ole enää montaa kuukautta”, Wahlroos aprikoi.

Roudan puuttuminen tässä vaiheessa on pienimuotoinen pelastus, kuten Wahlroos asian ilmaisee.

“Toisaalta se on haasteellista, koska kenttää aurailleissa pitää olla tarkkana, ettei tule mekaanisia jälkiä, kun maa on aivan pehmeä. Niitä olisi sitten vähintään yhtä vaikeita paikkailla kuin jääpoltteen aiheuttamia tuhoja.”

Oikea-aikaiset huoltotoimenpiteet ovat olennaisia kentille koko kalenterivuoden aikana. Niidenkin ajoittaminen sopivaan hetkeen on omanlaista taidettaan.

“Jos on saanut torjuntaruiskutukset tehtyä, niin en usko, että kellään on viheriöillä hirveästi ongelmia”, Wahlroos sanoo yleisesti.

Keski-Suomessa edetään maltilla

Joskus on kuultu kenttämestareiden siirtävän tai keskeyttävän talvisin lomiaan, kun olosuhteet ovat vaatineet jatkuvaa läsnäoloa kentällä. Laukaan Peurunkagolfin kenttämestari Emmi Pietarila on parhaillaan lomalla, mutta on siitä huolimatta käynyt viime päivinä kentällä katsastamassa tilanteen.

Parhaillaan tilanne on kuitenkin sen verran hyvä, että hän voi lähteä muutaman viikon Aasian reissulle levollisin mielin.

“Meillä asuu vakituista henkilökuntaa tässä lähellä, niin kenttää pidetään kyllä silmällä koko ajan”, Pietarila naurahtaa.

Keski-Suomessa tilanne ei ollut viime kauden alussa niin vaikea kuin Etelä-Suomessa. Omat haasteensa kylmä kevät Laukaallekin toi, mutta kenttä selvisi lopulta kuivin jaloin niistäkin koettelemuksista.

Tällä hetkellä kentällä on alta parinkymmenen sentin lumipeite ja jäätä ei käytännössä lainkaan. Merkittäviä toimenpiteitä Peurunkagolfissa ei aiota vielä tehdä ja muutenkin hätäjarrua vedetään vasta, kun on pakko.

“Ihan rauhassa seuraillaan tilannetta. Siinäkin on riskinsä, jos vetää griinit paljaaksi ja tuleekin vielä kovat pakkaset. On tässä vielä talvea jäljellä”, Pietarila sanoo maltillisesti.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje