23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

The Openissa puhallettiin liekinheittimellä tulta bunkkerin seinämään – mistä oikein on kysymys?

Rory McIlroy lyömässä bunkkerista The Openissa. Kuva: Getty Images

Viime viikolla pelatussa majorissa tuunailtiin kenttää mielenkiintoisin menetelmin.

Tyypillisesti links-kentiltä löytyvät pot-bunkkerit ovat pieniä, pyöreitä ja jyrkkäreunaisia. Pelaajat eivät mielellään halua niihin joutua, koska ammattilaisiltakin saattaa ottaa useamman kuin yhden lyönnin päästäkseen sieltä pois. Bunkkereita hoidetaan niille kuuluvalla pieteetillä ja tästä saatiin osoitus Royal St Georgen kentällä pelatusta Open Championshipistä.

Kentänhoitaja syöksi ”liekinheittimestään” tulta bunkkerin seinämään. Vaikuttavan näyn taustalla on täysin luonnollinen selitys.

”Bunkkereihin ei haluta rikkaruohoa kasvamaan. Polttaminen on ekologinen tapa pitää rikkaruohot kurissa. Silloin ei tarvitse käyttää mitään myrkkyjä, joiden käyttö on muutenkin hyvin rajoitettua golfkentillä”, selventää Golfliiton kenttäasiantuntija Jari Koivusalo.

”Se on tehokas tapa ja samalla kun ruoho palaa, niin siitä ei jää mitään jätteitä. Joskus käytetään myös kuumaa vettä tappamaan rikkaruohoja, mutta tuo polttaminen on varsinkin bunkkereissa hyvä, koska sitä voi aika huoletta käyttää. Hiekka ei siitä miksikään mene.”

Polttamista käytetään jossain määrin Suomessakin, mutta yleisempi tapa on bunkkereiden kanttaus ja rikkaruohon kitkeminen käsin. Aura Golfissa pelatussa Gant Ladies Openissa bunkkerit oli viimeistelty juuri tällä tavoin.

”Normaalisti kanttaamme bunkkerit kauden alussa, mutta nyt kun oli tällainen isompi kisa, niin teimme sen uudestaan. Teimme bunkkereiden reunat teräväksi kanttauskoneen kanssa, joka on periaatteessa vähän saman tyylinen kone, jolla pystytään pitämään esimerkiksi hiekkakäytävien reunat suorina ja siisteinä”, kertoo Aura Golfin kenttämestari Matti Höglund.

Liekitys on Höglundille tuttu tapa, mutta bunkkereita turkulaisella kentällä ei ole lähdetty polttamaan. Yleisestikin rikkaruohot eivät ole mikään suuri ongelma, sillä niitä kitketään jatkuvasti bunkkereiden hoidon yhteydessä. ”Liekinheittimen” varressa on hyvä olla myös ammattilainen, joka tietää mitä sen kanssa tehdään.

The Openissa nähty kentän tuunaaminen on yksi esimerkki siitä, millä tavalla peliareenoita viritellään kisakuntoon. U.S. Openissa raffeja on tehty entistä hankalammin pelattavaksi lehtipuhaltimen avulla, jolloin ne ovat tuuheampia ja vastakarvaan puhallettuna erittäin kinkkisiä.

Aura Golfin LET-kilpailussa raffit jätettiin rauhaan, mutta toisen pikku kikan Höglund kentällään teki.

”Ennen kisaa oli niin kuiva ja kuuma ajanjakso, että ruohon väri alkoi jo mennä vähän pois. Annoin sitten lisäväriä väylille tällaisella Ryderillä, joka on vihreä väriaine. Se oli ekstrajuttu, joka ei alun perin kuulunut suunnitelmiin. Sillä saadaan heleänkirkkautta vihreyteen”, Höglund kertoo hyväntuulisena.

Nimensä mukaisesti Ryderiä käytettiin Höglundin mukaan ensimmäisen kerran vuoden 2018 Ryder Cupissa Ranskassa Le Nationalin kentällä, josta se on levinnyt muuallekin käyttöön.

”Tämä oli mielestäni hauska juttu ja näin isoon kisaan halusin panostaa vielä vähän lisää”, Höglund sanoo.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje