16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

Valtteri-myrskyn tuoma lumi peitti jäätyneet kentät – "Iso kylvöurakka taitaa olla edessä monella kentällä"

Nordcenterin Fream-kentän ykkösviheriöllä voisi lähestulkoon järjestää pikaluistelukilpailut. Kuva: Staffan Lundmark

Nordcenterin kenttämestari Staffan Lundmark ei ole kokenut 18-vuotisen uransa aikana vastaavanlaista jäätalvea.

Hankalaksi äitynyt talvi sai viikonvaihteessa jälleen uudenlaisen vivahteen, kun Valtteri-myrsky toi Etelä-Suomeen paikoin kymmeniä senttejä lisää lunta.

Raaseporissa satoi reilusti pakkaslunta jäisten viheriöiden päälle, mutta se ei muuttanut Nordcenter Golf & Country Clubin kenttämestari Staffan Lundmarkin aiempia suunnitelmia. Lumen ja jään poisto saa vielä odottaa.

Tilanne Nordcenterissä on Lundmarkin mukaan varsin paha. Lunta ja jäätä on tänä talvena poistettu kahteen kertaan, mutta siitä huolimatta jään paksuus on viheriöistä riippuen enimmillään kymmenen senttiä.

Olosuhteet ovat valitettavan otolliset viheriöiden heinän helposti tuhoavalle jääpoltteelle.

”Pelkona on, että Benz-kentän viheriöiden osalta talvivahingot tulevat olemaaan merkittävät. Benzillä valtaosa on heikosti jään alla kestäviä kylänurmikkaviheriöitä.”

Viheriöiden pinnalla oleva runsas, mutta kevyt pakkaslumi tarjoaa suojaa kylmältä, joten Lundmark lähtee auraamaan griinejä vasta kun lämpötila alkaa nousta.

”On tehtävä oikea-aikaisia ratkaisuja. Poistamme lumet hetkeä ennen kuin seuraava lauhempi jakso käynnistyy. Sen jälkeen ryhdymme jään poistoon. Kahdelta viheriöltä jo aurasimme testimielessä lumen ja rikoimme jäätä. Toisinaan on tehtävä kokeiluja vastaisuuden varalle.”

Lundmark kertoo, että Benz-kentän viheriöllä on kylänurmikan seassa osittain rönsyrölliä, minkä hän arvelee johtavan keväällä ”tilkkutäkki-ilmiöön”.

”Kylänurmikka on todella surkea heinä, eikä se tällaisia talvia siedä. Se on kaiken lisäksi kallis hoitaa. Iso kylvöurakka taitaa olla edessä monella kentällä Etelä-Suomessa.”

Bunkkereista yli valunut vesi jäätyi viheriöille

Fream-kentän viheriöitä peittää pääasiallisesti paremmin jään alla pärjäävä rönsyrölli, joten siellä ei ole samanlaisia ongelmia odotettavissa.

”Kenttiemme kaikki viheriöt saavat tasapuolisen kohtelun, ja parhaamme teemme, että talven aiheuttamat vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi.”

Plus- ja miinusasteiden välillä sahaava talvi on tuonut Nordcenteriin myös uudenlaisen ongelman: joulukuussa jäätyneet bunkkerit ovat täyttyneet vedestä ja valuneet yli jäätyen viheriöille.

”En olisi tällaista arvannut odottaa. Talvet osaavat yllättää. Asioita joutuu oppimaan kantapään kautta.”

Petterssonilla on kiinnostavia ideoita ja menetelmiä.

Talvehtimiseen vaikuttaa myös viheriöiden sijainti ja se, kuinka ne rakennettu. Tällä on oma yhteytensä ongelmiin, mikä saattaa Benz-kentän kohdalla merkitä jossain vaiheessa griiniremonttia.

Ennen talvea ja sen aikana tehtävät ratkaisut nousevat tulevaisuudessa yhä keskeisempään rooliin golfkentänhoidossa. Ruotsissa Uppsalan luoteispuolella Sala Golfklubbin kenttämestarina toimiva Torbjörn Pettersson on erikoistunut talvisiin toimenpiteisiin, ja käynyt luennoimassa aiheesta myös Suomessa.

”Petterssonilla on kiinnostavia ideoita ja menetelmiä. Toivottavasti saamme hänet tänne visiitille pian uudestaan.”

Jää on Etelä-Suomen golfkenttien viheriöillä nyt niin vahvaa, että griineille voi huoletta mennä lähes minkälaisella laitteella tahansa.

”On tämä erikoista. Olen ollut 18 vuotta alalla, enkä ole aiemmin kokenut vastaavanlaista jäätalvea”, Lundmark huokaa.

Lue seuraavaksi: Golfkentän kunnon kannalta eletään kohtalon hetkiä, ja etelässä taistelu saatetaan hävitä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje