16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

Ilkivalta ajoi brittikentän kokeilemaan hybridiruohoviheriötä – tulokset olivat vaikuttavia

Kuva: Getty Images

Hybridiruohoa käytetään useilla jalkapallostadioneilla. Griineillä sitä ei ole vielä juurikaan testattu.

Mopoilijat ja ilkivallantekijät ovat tuttu riesa ajoittain suomalaisillakin golfkentillä. Varsinkin griineillä hurjastelijat saavat kenttämestarit puhisemaan kiukkua. Sama meno on tuttua muuallakin. Sussexissa sijaitseva Eastbourne Downs Golf Course kärsi pahoja vahinkoja mönkijäkuskin rälläämisen seurauksena.

Tämän vuoden alussa kentän kaksi griiniä oli myllätty nelipyöräisellä uuteen uskoon. Näky oli ollut karmaiseva ja pahin ilkivallan teko kentällä koskaan. Eastbourne Golfissa ei jääty tuleen makaamaan vaan otettiin yhteyttä “ruohomestari” Danny Negusiin.

Negus on hoitanut nurmia yli kahdenkymmenen vuoden ajan muun muassa Devonshine Parkissa, jossa hän pitää huolta useammasta tenniskentästä. Negusin ratkaisu ongelmaan oli hybridiruohoviheriö, joka asennettiin toiselle kovia kokeneista griineistä.

Hybridiruoho on tuttu jalkapalloareenoilta. Useiden Valioliigassa pelaavien joukkueiden stadioneiden nurmi on hybridiruohoa. Wembley, Old Trafford, Anfield Road ja Tottenham Hotspurs Stadium ovat esimerkkejä jalkapallotemppeleistä, joilla pelataan hybridiruoholla. On sataprosenttisen varmaa, että tämänkaltaisissa paikoissa ei kyseistä teknologiaa käytettäisi ellei se toimisi.

Negusin johdolla tehty työ kantoi hedelmää lokakuussa, kun vandaalit iskivät jälleen samalle golfkentälle. Tälläkin kertaa he turmelivat kaksi griiniä, joista toinen oli aiemmin asennettu hybridiruohoviheriö.

Heti seuraavana päivänä hybridiruohogriini oli pelikunnossa, kun taas toisen kunnostamisessa meni huomattavasti kauemmin.

Hybridiruohoteknologiassa, nimensä mukaisesti, on kyse normaalista ruohosta ja keinonurmesta. Halutulle alueelle asennetaan keinonurmimatto, jossa on muutamien senttien välein aukkoja, joista normaali ruoho pääsee kasvamaan. Matto pitää pinnan alla ruohonjuuriston kasassa. Griinillä normaali ruoho on pidempää kuin keinonurmi, jolloin pallo rullaa ruohon päällä.

Kyseistä teknologiaa ei ole tiettävästi käytetty minkään muun kentän griineillä kuin nyt Eastbourne Golfissa. Siellä on kerätty dataa tammikuussa vahingoitetuilta griineiltä niiden uudelleenasennuksen jälkeen. Ensi vuoden puolella on tarkoitus julkistaa kokeilun tulokset.

Kuten hyvin monissa muissakin innovaatioissa, griineille asennettavissa hybridiruohoviheriöissä jonkun pitää olla etulinjassa kokeilemassa niitä. Sussexista alkunsa saaneesta teknologiasta voi mahdollisesti olla hyötyä Suomenkin leveyspiireillä.

“En usko, että tätä käytetään major-kentillä. Normaaleiden klubien kannattaa silti miettiä, miten pitää kenttä pelattavassa kunnossa. Luulen, että tällä teknologialla on merkittävä tulevaisuus”, Negus sanoi Sussex Expressille.

Lähde: Sussex Express

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje