11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
mainos Golfkentänhoito - Kentänhoito

Kaikkien aikojen golfkesä 2021!

Viime vuoden golfkausi oli menestys, joten tätä kesää voidaan hyvällä syyllä kutsua kaikkien aikojen golfkesäksi.

Kun toimialalla menee hyvin, tarkoittaa se myös kentille taloudellista menestystä. Erilaiset perusparannusprojektit ovat saaneet uutta vauhtia ja myös kenttien konekantoja on mahdollisuus uusia. Pelaajamäärien kasvu on asettanut kentille haasteita kentänhoidon töille; aamun tunnit tulee käyttää tehokkaasti ja konekalustoa pitää olla riittävästi, koneiden pitää olla toimintavarmoja ja tehokkaita.

Varusteluja, toimituksia ja käyttökoulutuksia

Hakolla lähdettiin kevään golfkonetoimituksiin ennätyksellisellä tilauskannalla. Numeroina tämä tarkoitti yli 80 ajettavaa kentänhoidon konetta, joihin lisänä työlaitteita ja ylimääräisiä leikkuuyksikkösarjoja, toimituksia noin 40 kentälle eri puolelle Suomea ja arviolta 700 työtuntia koneiden varustelussa. Tosiaan, koneethan eivät tule valmiina Toron tehtailta USA:sta, vaan varusteista riippuen esimerkiksi ison väyläleikkurin varusteluaika voi olla jopa 17 tuntia.

Eri konemallien varusteluja pyritään tekemään tehokkaasti liukuhihnatyönä ja varustelussa pyörii useampia ”varustelulinjoja”.

Konetoimituksiin kuuluu tarpeenmukainen käyttö- ja huoltokoulutus. Toimitamme suuren osan koneista itse, jolloin jo toimituksen yhteydessä myyjän toimesta voidaan antaa käyttöopastus. Tosin monet konemallit ovat jo ennestään käyttäjille tuttuja, jolloin varsinaiselle käyttökoulutukselle ei aina edes ole tarvetta. Hakon tekninen tuki pyrkii joka tapauksessa vierailemaan kentillä ja käymään kaikki toimitetut koneet läpi kauden aikana. Usein tutustakin konemallista nousee esiin kysymyksiä ja päästään korjaamaan jotain koneen käyttöön tai huoltoihin liittyviä asioita.

Ruiskuajoneuvot muodostavat toimitettavissa koneissa poikkeuksen ja niiden toimituksen yhteydessä annetaan aina perusteellinen käyttökoulutus. Koneen monipuoliset ominaisuudet halutaan saada tehokkaaseen käyttöön ja varmistaa koneen ongelmaton käyttö. Leikkureissa kehittyneet hybridimallit ja myös kokonaan sähkötoimiset koneet lisäävät toimitusten yhteydessä pidettävien koulutusten merkitystä. Info-centereiden kautta tapahtuvat koneiden toimintojen säädöt eivät ole vaikeita, mutta vaativat lyhyen läpikäymisen, jotta kaikki sujuu kuten pitääkin.

Tekninen tuki Tapani Rasi antamassa käyttökoulutusta Kankaisten Golfin kenttämestarille Sami Lahdelle Toro MultiPro 5800 ruiskuajoneuvosta. Tänä keväänä toimituksessa on yhteensä kahdeksan Toron ruiskuajoneuvoa.

Tavoitteena on ollut, että kevään konetoimitukset saataisiin aina tehtyä toukokuun loppuun mennessä. Toimitukset päästään aloittamaan maaliskuun alussa, mikä on tarkoittanut pienemmilläkin konemäärillä erittäin kiireistä kolmen kuukauden jaksoa. Tänä vuonna yhtälö vähän hirvitti jo etukäteen, mitenköhän tulee käymään.

Hako ja Toro eivät ole selvinneet ilman yleisiä komponentti- ja toimitusaikahaasteita. Tiettyjen konemallien kohdalla ilmeni toimitusvaikeuksia ja myös logistiset ongelmat ovat aiheuttaneet viivytyksiä. Venyviä toimitusaikoja lähdettiin käymään hyvässä yhteistyössä asiakkaiden kanssa läpi case by case ja konetarpeisiin on pyritty löytämään erilaisia ratkaisuja. Kesän edetessä toimitukset saadaan tehtyä ja siltäkin osin kaikkien aikojen golfkesä voi jatkua onnistuneesti.

Kumppanuussopimusten myötä kohti palveluliiketoimintaa

Viime vuosien suuntaus Golfissa on ollut pois ”ostamisesta ja myymisestä” yhteistyöhön ja kumppanuusajatteluun. Hakolla on tällä hetkellä kumppanuussopimus 29 golfkentän kanssa. Asiakkaan sitoutuminen konehankinnoissaan Hakon valikoimaan tarkoittaa tiettyjä suoraan euroissa mitattavia etuja, mutta oleellista on palvelulupaus, joka kumppanuuteen kuuluu. Teknisen tuen palvelut, sijaiskoneet ongelmatapauksissa tai vaikka reserviksi isompiin kilpailuihin, pyritään ensisijaisesti turvaamaan kumppanuuskentille. Teknisen tuen apu ja sijaiskoneet eivät koske vaan takuuaikaisia koneita, vaan apuun riennetään sen enempää katsomatta ongelmakoneen vuosimallia, tai aina edes merkkiä.

Pitkän talven jälkeen koneiden käyttöönotto, uusien työntekijöiden perehdyttäminen ja ylipäätään kevään hektinen työtahti kentille tarkoittaa väistämättä myös erilaisia ongelmia ja vahinkoja koneiden käytössä. Myyntitiimin omakohtaiset kenttämestaritaustat ja ylipäätään koko Hakon pitkä kokemus auttaa ymmärtämään käytännön tilanteet ja miten niissä pitää toimia. Hakolla on totuttu erilaisiin luoviin ratkaisuihin ja asiakkaan tarpeisiin pyritään vastaamaan kaikin käytettävissä olevin keinoin. Tekninen tuki on ehtinyt ajaa kevään ja alkukesän aikana tuhansia kilometrejä käydessään auttamassa ja ratkomassa erilaisia tilanteita kentillä. Lisäksi demokoneita ja sopivia käytettyjä koneita on siirrelty pitkin Suomea sinne missä niille on ollut tarvetta.

Kevään konetoimitusten hurjat konemäärät, jotka vuosi vuodelta lisäväät käytössä olevaa Toron konekantaa ja myös kasvanut kumppanikenttien määrä edellyttää meiltä jatkossa edelleen omien resurssien tarkastelua ja tarpeen mukaisia lisäpanostuksia. Käytettävissä olevaa teknisen tuen kapasiteettia kentillä ja sijaiskoneiden määrä pitää tulevaisuudessa lisätä. Golfvarustelujen suureen sesonkivaihteluun varautuminen onnistuu tiettyyn rajaan asti. Mutta ellei useampi kenttä lähde muuttamaan konehankintojensa aikataulua, niin voi olla että kevään normaali toimitusaika tulee tulevaisuudessa jatkumaan kesäkuun loppuun asti. Kentän konehankintoja voisi siis suunnitella ja ajoittaa myös niin, että toimitus olisi vasta kauden lopulla.

Jo pidemmän aikaa Hakolla on lähestymistapana ollut asiantunteva, konsultoiva yhteistyö golfkenttien kanssa. Tavoitteena on ollut löytää kunkin kentän tarpeisiin ja resursseihin tarkoituksenmukaiset ratkaisut.

Myös golfkoneissa kyse on entistä enemmän palveluliiketoiminnasta kuin vain puhtaasti investointituotteiden myymisestä – tai niin ainakin asia halutaan Hakolla nähdä.

Hako-Hakkilan toimitalon varaosamyynti ja monimerkkihuolto palvelevat Golf-asiakkaiden lisäksi myös Hakon oman tuotemerkin laajaa asiakaskuntaa: siivousliikkeitä ja kiinteistöhuoltoyhtiöitä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje