26.1.–2.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][5]
KilpailuaSuomalaista
Kentänhoito

Uusi teknologia tuo sekä helpotusta että haasteita kentänhoitoon

Tulevina vuosina teknologian merkitys korostuu entistä enemmän. Sen vaikutus näkyy kentänhoidollisista toimenpiteistä ja välineistä aina pelaajien varusteisiin asti.

Kenttähenkilökunnan arjessa on mukana datankeruu. Sen avulla pystytään seuraamaan pelaajien kierrosaikoja ja lyöntimääriä. Kentänhoitoa helpottamaan asennetut automaattisadetusjärjestelmät yleistyvät lähivuosina ja robottiruohonleikkuritkaan eivät enää ole outo näky kentillä.

Tulevaisuuden kasvunsääteillä pyritään entistä tehokkaammin tukevoittamaan nurmikkoa ja minimoimaan sen kasvuvauhti, jolloin voidaan vähentää lannoituksen määrää ja harventaa kentän leikkuukertoja. Hyvin todennäköistä on, että luonnon ylikuormittuminen kasvunsääteiden ja torjunta-aineiden käytöstä ajaa lakimuutokseen, jolla kielletään kasvunsääteiden käyttö tulevaisuudessa kokonaan.

Pelaajien varusteet kehittyvät kovaa vauhtia ja itse pelaaminen saavuttaa uuden ulottuvuuden. Golfpalloihin on mahdollista asentaa mikrosiru, joka kertoo pallon lähtönopeuden, pituuden, korkeuden, kierteen ja lentomatkan. Älypuhelimeen ladattavan applikaation avulla pystytään löytämään myös hukkuneet pallot. Golfmailan päähän voidaan asentaa datankeruuyksikkö, joka ilmoittaa pelaajalle mailan liikeradan ja palloon kohdistuneen voiman. Putteriin voidaan asentaa laser, joka auttaa hakemaan optimaalisen tähtäyslinjan. Pelaajan kenkiin asennetut sensorit taas kertovat painonjakauman lyöntihetkellä.

Yögolfin pelaaminen lähivuosina mahdollistuu led-teknologian kehityksen myötä. Aurinkopaneelit mahdollistavat valaistut väylät ja led-valaistut golfpallot yöllä pelaamisen.

Paine golfkentän reikien määrän vähentämiseen on kasvanut. Pelaajien näkökulmasta golf on liian aikaa vievä laji. Huippupelaajistakin osa on sanonut, että 18 reiän pelaaminen kestää liian kauan ja vie lajilta mielenkiintoa. Golf World -lehden tutkimuksen mukaan 72 % lukijoista haluaisi 6- ja 12-reikäisiä kenttiä. Islannissa on siirrytty 13-reikäiseen mestaruuskilpailuun, ja se on ollut menestys. Tulevaisuudessa saatetaan tilaa vievät golfranget korvata simulaattoreilla.

Uusi teknologia tuo myös haasteita kentänhoitoon. Pelaajien keventyneet varusteet ja hallitummat lyönnit johtavat vääjäämättä kenttien pidentymiseen, väylien kapenemiseen, karheikkojen kasvamiseen ja viheriöiden pienenemiseen. Vaikka teknologia tuo kustannustehokkuutta sen tulisi myös vastata kestävän kehityksen haasteeseen ja helpottaa kentänhoitajien ylläpitotöitä sekä säästää ja suojella luontoa.

Kenttämestarit ja kentänhoitajat ovat ylpeitä omasta ammattitaidostaan, ja uusi teknologia on vain pieni osa siitä kokonaisuudesta, joka luo hyvän golfkentän.

Lähteet: The future of golf in America- Geoff Shackelford, PGA.com- Dan Mcdonald, TheGuardian.com- Sean Ingle, Newsmax- Jerry Shaw

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje