23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Vesi koettelee golfkenttiä, Ruuhikoskella tilanne voi äityä tulvaksi

Nurmonjoki tulvii Ruuhikoski Golfin kentän ykkösväylälle johtavalla sillalla. Kuva: Ruuhikoski Golf

Ruuhikoski Golfissa on vietetty lähes viikon päivät poikkeusolosuhteissa.

Etelä-Pohjanmaalla Nurmossa sijaitsevassa Ruuhikoski Golfissa on ajauduttu poikkeukselliseen tilanteeseen, minkä vuoksi pelaaminen kentällä on ollut välillä pakko keskeyttää kokonaan.

Pitkään jatkuneet sateet ovat täyttäneet seudun tekojärvet niin, että Etelä-Pohjanmaan Ely-keskus on joutunut juoksuttamaan vettä jokiin ohi tekojärvien. Tulvimista ehkäistään normaalisti juoksuttamalla vettä ensin tekojärviin. Tällä hetkellä tekojärvet ovat kuitenkin ääriään myöden täynnä.

Vettä on juoksutettu Hirvijärven tekoaltaasta golfkenttää halkovaan Nurmonjokeen, mikä on nostanut joen pintaa 1. ja 10. väylille johtaville silloille. Vuodesta 1996 Ely-keskus ei ole joutunut juoksuttamaan vettä kesäsateiden vuoksi Hirvijärvestä vastaavia määriä.

”Kevättulvia varten rakennetuista isoista altaista on juoksutettava vettä isompien vahinkojen välttämiseksi. Nurmonjoki on kentällämme isosti pelissä, minkä vuoksi kaksi siltaa on toistaiseksi kulkukiellossa. Se aiheuttaa pelaamiseen poikkeusjärjestelyitä”, sanoo kenttäyhtiön toimitusjohtaja Esa Takala.

Takaysi suljettiin perjantaina, koska sinne ei ollut sillalle tulvineen veden vuoksi pääsyä. Tilanne tasaantui hetkeksi, kunnes maanantaina Ely-keskus ilmoitti joutuvansa nostamaan juoksutettavan veden määrää, ja takaysi suljettiin uudelleen.

Vesi ei ole ollut Nurmonjoessa yhtä korkealla kesäaikaan

Toissa päivänä Ruuhikoskella pääsi pelaamaan seitsemää väylää. Nyt kierros aloitetaan kolmoselta ja takaysi on käytössä siten, että ykkösväylä pelataan väylänä 10 ja kulku joen toiselle puolelle tapahtuu väylän 2 sillan kautta.

”Tämän hetken tiedon mukaan järvet ja altaat ovat edelleen niin täynnä, että veden juoksutusta jatketaan eikä sen päättymisestä ole tietoa. Ely-keskus on informoinut meitä hyvin, joten olemme koko ajan tilanteen tasalla.”

Takala kertoo kuulleensa, ettei vesi ole ollut Nurmonjoessa näin korkealla kesäaikaan. Kevättulvat nousevat toisinaan kentän laitamille.

Nyt on kyse vähän isommasta ongelmasta, eikä meidän auta kuin ottaa vastaan mitä tulee.

Suurin osa pelaajista on ymmärtänyt tilanteen, vaikka toisenlaisiakin mielipiteitä on kuultu.

”Paikalla käyneet ihmiset ovat saaneet käsityksen asiasta nähtyään, miten vesi menee ykkösen sillan yli. On täällä ennenkin joki tulvinut, ja joitain satunnaisia tapauksia menneiltä vuosilta löytyy. Nyt on kyse vähän isommasta ongelmasta, eikä meidän auta kuin ottaa vastaan mitä tulee.”

”On mahdollista, että takaysi joudutaan laittamaan uudelleen kiinni. Odottelen viranomaisilta tietoa, mihin suuntaan tilanne on loppuviikon osalta kehittymässä”, hän sanoo.

Kentän 18. väylä on osittain veden peitossa. Kuva: Ruuhikoski Golf

Ruuhikoskella viime viikonloppuna ohjelmassa ollut seuran reikäpelimestaruuskilpailu siirrettiin perjantaina käynnistyneen juoksutuksen vuoksi. Tosin sää Nurmossa oli muutenkin hyvin sateinen, eikä kenttä olisi ollut mestaruuskisakelpoinen.

”Nähtäväksi jää, miten käy tulevan viikonlopun kisojen lauantaina ja sunnuntaina; voidaanko ne järjestää ja jos, niin minkälaisin järjestelyin”, Takala pohdiskelee.

En jaksa muistaa, koska täällä olisi ollut kaksi peräkkäistä poutapäivää.

Vedenpinta on ollut muuttumaton maanantaista lähtien, mutta yhtään enempää se ei saisi nousta, jotta vältyttäisiin veden tulviminen väylille. 18. väylä on osittain veden peitossa. Kenttä on sateiden vuoksi erittäin märkä. Ruuhikoskella on satanut kesän aikana peräti 440 millilitraa vettä.

”Näin eräästä kartasta tilastoja jokien ja järvien vedenpinnan korkeudesta sekä sadetietoja kesän ajalta. Muualla oli sinistä ja vaaleansinistä, mutta Seinäjoen ja Lapuan alueella oli kartan ainut musta täplä. En jaksa muistaa, koska täällä olisi ollut kaksi peräkkäistä poutapäivää.”

Kentän huoltotyöt kasaantuvat

Suomalainen golfkentänhoidon monitoimilaite Turf Gamechanger on ollut viime viikosta lähtien Ruuhikoskella. Toistaiseksi koneella ei ole voinut ajaa väylille huoltotöihin.

”Kentän pitäisi ensin kuivahtaa, että sillä voisi tuonne mennä. Tarkoitus olisi saada väylien vedenläpäisykykyä parannettua – lyödä sinne vähän holkkia ja hiekkaa. Kenttä sai viime talvena sen verran siipeensä, että siellä olisi muutenkin korjattavaa.”

”Katsotaan sitten mitä on tapahtunut, kun savu hälvenee. Tämä kriittinen tilanne pitäisi saada nyt ensin alta pois. Korvauksiahan tällaisista keskeytyksistä ei saa. Tapaus kuuluu sinne force majeure -osaston puolelle.”

Etelä-Pohjanmaalle on luvattu lähipäiviksi kesäisiä kelejä, ja ruuhikoskelaiset toivovat saavansa olosuhteet kentällään pian normaalitasolle.

”Eihän tällaisiin tapauksiin voi oikein varautua, vaikka ne olisivatkin yleistymään päin. Ehkä meidän pitää jatkossa harkita kentälle uusia siltoja, ja tehdä niistä vähän korkeampia”, Takala sanoo.

Sateisesta kesästä huolimatta Ruuhikoskella on riittänyt hyvin pelaajia kuluvalla kaudella. Koossa on noin 25 000 kierrosta ja parhaimpina päivinä kentällä on käynyt 300 pelaajaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje